Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΣΩΖΟΜΕΝΟΣ - ΚΗΔΕΙΑ
  • [02] ΓΚΑΜΠΑΡΙ - ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΓΟΥΙΜΠΛΕΝΤΟΝ - ΠΑΓΔΑΤΗΣ

  • [01] ΠΑΠΑΣΩΖΟΜΕΝΟΣ - ΚΗΔΕΙΑ

    Κηδεύτηκε σήμερα στον Αστρομερίτη με όλες τις δέουσες τιμές, ο Σμηναγός Ανδρέας Παπασωζόμενος, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του ελικοπτέρου MΙ 35 της Εθνικής Φρουράς στην Αγία Μαρινούδα της Πάφου την περασμένη Τετάρτη.

    Της κηδείας, η οποία τελέστηκε στο Ιερό Ναό Αγίου Αυξιβίου, προέστη ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, στην παρουσία συγγενών, φίλων, εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου.

    Κατά την μεταφορά του αδικοχαμένου Σμηναγού, στρατιωτικό άγημα της αεροπορίας απέδωσε τιμές, ενώ η μπάντα της εθνικής φρουράς παιάνιζε πένθιμους ύμνους.

    Στον επικήδειο λόγο του, ο Διοικητής, Αντισμήναρχος Λοϊζός Τσικουρής, αφού εξήρε την προσωπικότητα του αδικοχαμένου Σμηναγού είπε: ``Παρηγοριά στους δικούς σου ανθρώπους, αλλά και σε όλους εμάς θα είναι η γνώση ότι το άξιο παλικάρι μας έφυγε από κοντά μας προσφέροντας τον εαυτό του θυσία σε αυτό που τάχθηκε να υπηρετεί, την αεροπορία και την πατρίδα``.

    ``Ανδρέα μου, ήσουν ανήσυχο πνεύμα γεμάτο όνειρα και πάντα με το χαμόγελο στα χείλι. Σε λέγαμε το γελαστό παιδί της Μοίρας και όχι άτυχο. Τα πειράγματα σου, τα αστεία σου, ήταν αυτά που μας έδιναν μια ξεχωριστή και ευχάριστη νότα, στην κουραστική και απαιτητική καθημερινότητα. Για μένα ήσουν κάτι ιδιαίτερο, είχα την ευτυχία να έχω μια ιδιαίτερη σχέση μαζί σου, μια και ήσουν ο πρώτος ιπτάμενος που εκπαίδευσα στα ελικόπτερα. Σε αισθανόμουν δικό μου παιδί. Θα μου λείψεις Ανδρέα όπως και σε όλους τους συναδέλφους σου``, συνέχισε.

    ``Η Μοίρα δεν θα είναι ίδια χωρίς την παρουσία σου. Ποιο πολύ όμως ο άδικος χαμός σου θα βαραίνει την οικογένεια σου, τον πατέρα σου Νίκο, τη μητέρα σου Λίτσα και την αδελφή σου, όπως και η καινούργια σου οικογένεια, τη σύζυγος σου Χαρά και τα πεθερικά σου που τόσο σε αγάπησαν``, συμπλήρωσε.

    ``Αν είναι γραφτό μια μέρα να πεθάνω, θέλω του χάρου το φιλί στο αεροπλάνο, τραγουδούσες καμαρώνοντας, ως Ικαρος στη σχολή. Ο Θεός σου έκανε το χατίρι, και η θυσία σου πέρασε στο πάνθεο των ηρώων κάνοντας το σώμα σου σκόρο για τη θεμελίωση μια αξιόμαχης αεροπορίας για την προάσπιση της πατρίδας σου. Αιωνία σου η μνήμη``, σημείωσε.

    Στο δικό της μονόλογο με τον αδικοχαμένο Σμηναγό, η αδελφή του Κική Παπασωζόμενου είπε: ``Αδελφέ μου, Ανδρέα μου, μας άφησες ξαφνικά, αλλά με τον τρόπο που πάντα μας προετοίμαζες. Με το χιούμορ σου μας παρουσίαζες το θάνατο σαν το ποιο φυσικό πράγμα``.

    ``Μας έκανε να γελάμε κάθε φορά που σου λέγαμε να προσέχεις. Ολο και κάτι αστείο θα σκαρφιζόσουνα, όπως έκανες συνήθως. Ομως υπήρχαν και πολλές στιγμές που με κάθε σοβαρότητα που σε διακατείχε μας τόνιζες ότι εάν σκοτωθείς σε ώρα υπηρεσίας, να είμαστε υπερήφανοι για σένα. Είμαστε, καμάρι μου. Σου λέω πάντα ήμασταν περήφανοι για σένα``, συνέχισε.

    ``Τι να πρωτοθυμηθώ, το ήθος σου, το χιούμορ σου, τη καλοσύνη σου, την αγάπη σου για την οικογένεια μας, για τη Χαρά μας. Τώρα όμως έφυγες και με άφησες μόνη μου να παρηγορήσω τους γονείς μας, που είναι τόσο υπερήφανοι για σένα. Πώς θα απαλύνω αυτό το πόνο τους τώρα; πώς θα φερθώ και τι θα πω στη γυναίκα σου, όταν ο δικός μου πόνος είναι αβάστακτος. Υπόσχομαι Αντρέα μου, να προσπαθήσω να είμαι δίπλα τους, και στους γονείς μας, αλλά και στην γυναίκα που αγάπησες. Θα θυμούμαστε μαζί όλες τις υπέροχες ιστορίες που μας άφησες;``, συμπλήρωσε.

    Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος στο δικό του επικήδειο λόγο είπε πως δεν είναι ώρα για λόγια, ούτε για κηρύγματα, είναι ώρα για βαθιά προσευχή.

    ``Ο Θεός της παρηγοριάς, ο Κύριος της ζωής και του Θανάτου που προνοεί, που προβλέπει για όλους μας μπορεί να μην έδωσε στον Ανδρέα γήρας πολύ, αλλά τα 30 χρόνια που έζησε, και εξαιρέτως η έξοδος του Ανδρέα ήταν τίμια. Μπορεί να μην ήταν ηρωική, στα μέρη του Πενταδακτύλου, όμως ήταν ένας θάνατος που όπως ακούμε τον ανέμενε και τον ανέμενε ως Ικαρος και του δόθηκε το θέλημα του να γίνει πραγματικότητα, να εξέλθει φλεγόμενος και ιπτάμενος, από αυτό το μάταιο κόσμο``, πρόσθεσε.

    ``Κανένας δεν χάνεται, η ζωή συνεχίζεται και συνεχίζεται και για τον Ανδρέα. Αιωνία η μνήμη του Ανδρέα``, κατέληξε.

    Στεφάνια κατέθεσαν, ο Υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο βουλευτής Κώστας Παπακώστας εκ μέρους της Προέδρου της Βουλής, η αδελφή του εκλιπόντος εκ μέρους της οικογένειας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ο Αρχηγός της Εθνική Φρουράς Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης, ο Αναπληρωτής Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Συνταγματάρχης Αθανάσιος Κυριακόπουλος εκ μέρους του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, ο Διοικητής της Αεροπορίας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Μήτης εκ μέρους του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Ελλάδας και εκ μέρους της Διοίκησης Αεροπορίας.

    Επίσης στεφάνια κατέθεσαν εις μνήμη του εκλιπόντος το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Μητρόπολη Λεμεσού, η Πρεσβεία της Ελλάδας, βουλευτές, κόμματα, οργανώσεις, σωματεία, συγγενείς, συνάδελφοι, συμμαθητές του εξ Ελλάδος της σχολής ικάρων και οι φίλοι του εκλιπόντος.

    [02] ΓΚΑΜΠΑΡΙ - ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Κοινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, ανακοίνωσε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    Οπως δήλωσε μετά τη δεύτερη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 3.30 το απόγευμα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις που πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/Κ ηγέτη, ο κ. Γκαμπάρι, είπε «όπως γνωρίζετε, είμαι εδώ για μια σειρά συζητήσεων και διαβουλεύσεων και αυτές οι συζητήσεις συνεχίζονται».

    Χαρακτήρισε τις προτάσεις «πολύ χρήσιμες», σημειώνοντας ότι «τις μελετούμε». «Πιστεύω ότι οι προτάσεις περιέχουν στοιχεία που θα απαντήσουν στην πιθανότητα περαιτέρω συζητήσεων μαζί», είπε.

    «Εχω καλέσει την Αυτού Εξοχότητα τον κ. Παπαδόπουλο και την Αυτού Εξοχότητα τον κ. Ταλάτ να συναντηθούν αύριο μαζί και χαίρομαι να επιβεβαιώσω ότι η πρόταση για συνάντηση έχει γίνει αποδεκτή», ανακοίνωσε ο κ. Γκαμπάρι.

    [03] ΓΟΥΙΜΠΛΕΝΤΟΝ - ΠΑΓΔΑΤΗΣ

    Δεν τα κατάφερε τελικά ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής, παρά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε, να περάσει στον τελικό του βρετανικού Γουίμπλεντον, αφού ηττήθηκε με 3 - 0 σετ στον ημιτελικό από τον Ισπανό Ραφαέλ Ναδάλ, νούμερο δύο στην παγκόσμια κατάταξη.

    Ο Ισπανός, που πρόσφατα κατέκτησε το τρόπαιο του γαλλικού Ρολάντ Γκαρός, πήρε τα σετ με 6 - 1, 7 - 5 και 6 - 3 σε ένα αγώνα που διήρκησε δύο ώρες και 26 λεπτά.

    Ο Ναδάλ θα αντιμετωπίσει στον τελικό του βρετανικού Γκραντ Σλαμ της Κυριακής τον Ελβετό Ροζέρ Φέντερερ, νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη, ο οποίος νίκησε εύκολα με 3 - 0 σετ τον Σουηδό Γιόνας Μπγιόρκμαν, σε ένα αγώνα που διήρκησε μόλις μια ώρα και 17 λεπτά.

    Ο Φέντερερ πήρε τα σετ με 6 - 2, 6 - 0 και 6 - 2.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 7 July 2006 - 19:29:15 UTC