Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συζήτησαν στην Αθήνα τις προοπτικές στο Κυπριακό υπό το φως της περιοδείας του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, και χαρακτήρισαν τη συμφωνία του Σαββάτου ως θετική εξέλιξη.

    "Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας και του συντονισμού των ενεργειών μας. Εξετάσαμε σε βάθος την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και τις διαγραφόμενες προοπτικές υπό το φως και της πρόσφατης περιοδείας του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην περιοχή", δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "η επίσκεψη του κ. Γκαμπάρι στις τρεις πρωτεύουσες εντάσσεται στο πλαίσιο αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ".

    "Η συμφωνία που επετεύχθη είναι ένα θετικό βήμα προς την εφαρμογή της συμφωνίας των Παρισίων με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ελπίζουμε ότι από τις συνομιλίες που προβλέπονται, θα προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στα θέματα πολιτικής ουσίας, παράλληλα με τα θέματα καθημερινότητας", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Επίσης, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι "μια νέα προσπάθεια για επίλυση θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, χωρίς επιδιαιτησία, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και η λύση που θα προκύψει θα πρέπει να βασίζεται στις σχετικές τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και να λαμβάνει υπ όψιν της τη νέα πραγματικότητα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επεσήμανε πως "οι κοινές στρατηγικές επιδιώξεις μας είναι γνωστές, εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα, ταυτόχρονα διαμορφώνουν περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή".

    Πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο "τις επόμενες ενέργειες μας εντός της ΕΕ", σημειώνοντας ότι "είναι γνωστή η θέση μας η οποία είναι και θέση των υπολοίπων εταίρων, η πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση της με όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που της έχουν τεθεί, μεταξύ άλλων, του διαπραγματευτικού πλαισίου και της εταιρικής σχέσης καθώς και τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχουν υιοθετηθεί με τη δήλωση του Σεπτεμβρίου του 2005".

    "Είναι δεδομένη η βούληση μας να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση πάντοτε με πλήρη και διαρκή συνεννόηση", είπε και χαρακτήρισε "άριστη και αποτελεσματική" τη συνεργασία που είχε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού χαρακτήρισε χρήσιμη και εποικοδομητική τη συνομιλία που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, είπε ότι τον ενημέρωσε για την επίσκεψη του κ. Γκαμπάρι και τις προοπτικές που διανοίγονται. "Εκφράζουμε την ελπίδα αυτό το πρώτο θετικό βήμα θα ακολουθηθεί από μια σειρά άλλων βημάτων ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε με καλύτερη προετοιμασία ένα νέο γύρο συνομιλιών με σκοπό την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακό", είπε και πρόσθεσε ότι "η συνεργασία μας αποδεικνύεται όχι μόνο παραγωγική, ήταν πλήρης, απόλυτα συντονισμένη και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα συνεχίσουμε τους επόμενους μήνες και εβδομάδες για τις εξελίξεις που πιθανό να σημειωθούν".

    Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο σε περίπτωση που η Τουρκία ζητήσει αναβολή της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως οι χειρισμοί είναι τέτοιοι, ώστε να μην υπάρξει κρίση που να προκαλεί ανάγκη για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων.

    Είναι πολύ πρόωρο, είπε και πρόσθεσε πως αν υπήρχε τέτοια απόφαση δεν θα ανακοινωνόταν εκ των προτέρων.

    Σημείωσε ότι "δεν γεννάται θέμα βέτο στην εξέταση της πορείας που έχει κάνει η Τουρκία για να συμμορφωθεί", αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση.

    "Θα υποβληθούν, ελπίζουμε, εισηγήσεις για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει η ΕΕ το θέμα. Η διαδικασία δεν προνοεί την άσκηση βέτο. Είναι έκθεση, τα παρακάτω είναι που θα εισηγηθεί η ΕΕ, τί μέτρα θα ληφθούν που θα εξεταστούν, αναλόγως της εκθέσεως", πρόσθεσε.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πως "η Τουρκία έχει μια συγκεκριμένη σύμβαση με την ΕΕ, η οποία προβλέπει μια σειρά από κριτήρια, προαπαιτούμενα, δεσμεύσεις, που πρέπει να τηρηθούν" και πρόσθεσε ότι "με την κυπριακή κυβέρνηση και τους άλλους εταίρους μας, είμαστε σε διαρκή συνεργασία και συνεννόηση, να δούμε τί θα εμφανίσει η συγκεκριμένη έκθεση, εάν δεν έχουν ικανοποιηθεί μέχρι τότε οι δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα και να δούμε τα επόμενα βήματα".

    "Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να κάνουμε προβλέψεις. Αυτή την ώρα εκείνο που πρέπει να μένει, είναι ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί, να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι όχι, ενός κράτους μέλους, αλλά έναντι του συνόλου της ΕΕ", επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.

    Σε ερώτηση αν συμπίπτουν οι στρατηγικοί στόχοι Αθήνας-Λευκωσίας σε σχέση με τους χειρισμούς για τους επόμενους μήνες, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αλλά συνολικά οι δύο κυβερνήσεις, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία, η οποία πηγαίνει σε βάθος χρόνου, αυτό συμβαίνει και σήμερα και θα συνεχίσει να συμβαίνει και στο μέλλον".

    "Ολα τα άλλα είναι μυθεύματα με τα οποία εγώ προσωπικά δεν ασχολούμαι", πρόσθεσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς εάν, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, θα ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα ενεργήσει η Τουρκία, ποια θα είναι η έκθεση που θα υποβληθεί, θα συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες και θα κρίνουμε ποιο είναι το πιο συμφέρον βήμα, και αυτό είναι ένα από τα θέματα που δεν προαναγγέλλεται".

    Σε παρατήρηση ότι η θέση της Λευκωσίας είναι ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν συνδέονται με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, και πρέπει να τις τηρήσει στο χρονοδιάγραμμα που της ετέθη, σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους, ο κ. Καραμανλής συμφώνησε ότι το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα "από τις διαδικασίες της ΕΕ, άρα δεν χρειάζεται να γίνεται καμμία σύγχυση ή σύνδεση πάνω σε αυτό".

    Επανέλαβε ωστόσο ότι "η Τουρκία έχει αναλάβει μια σειρά από δεσμεύσεις και οφείλει να τις εκπληρώσει, και σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα δούμε τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας".

    Οι συνομιλίες συνολικής διάρκειας περίπου δύο ωρών ξεκίνησαν με κατ` ιδίαν συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου Παπαδόπουλου, στη συνέχεια διευρύνθηκαν με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντόρας Μπακογιάννη και Γιώργου Λιλλήκα, του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Βαληνάκη και των Κυβερνητικών Εκπροσώπων Ελλάδας και Κύπρου, Θόδωρου Ρουσόπουλου και Χριστόδουλου Πασιαρδή, και ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων από τις δύο χώρες.

    Αμέσως μετά οι συνομιλίες συνεχίστηκαν σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο κ. Καραμανλής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 10 July 2006 - 15:29:41 UTC