Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-07-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη από Αθήνα - Δηλώσεις
  • [02] Αθήνα - Παπαδόπουλος - Παπούλιας - Γεύμα
  • [03] Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ
  • [04] Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παπαρήγα - Κυπριακό
  • [05] Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κωνσταντόπουλος
  • [06] Αντώναρος - Συνεργασία Αθήνας - Λευκωσίας
  • [07] Ρεν - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία
  • [08] Μπράιζα - Επαφές στην Αγκυρα - Κυπριακό
  • [09] Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Συμφωνία Παπαδόπουλου-Ταλάτ
  • [10] Τουρκία - Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ - Συνάντηση Παπαδόπουλου-Ταλάτ
  • [11] ΕΕ - ΕCO-FIN - Κύπρος - Ελλειμμα - Σαρρής
  • [12] Υπουργική Σύνοδος ΕΕ - Αφρικής - Ιακώβου
  • [13] Υπουργείο Γεωργίας - Φινλανδική εταιρεία - Περιπολικό σκάφος
  • [14] EE - Επίσκεψη κλιμακίου - Στρατηγική Λισσαβόνας
  • [15] Υπουργός Εσωτερικών - Τίτλοι ιδιοκτησίας σε εκτοπισθέντες
  • [16] Υπουργός Εμπορίου - Πρεσβευτής Αιγύπτου - Κοιτάσματα πετρελαίου
  • [17] ΚΣ ΕΔΕΚ - Χρήστος Παπουτσής - Εκδηλώσεις
  • [18] Δήμος Λευκωσίας - Πάρκο Ευρώπης - Τελετή βράβευσης
  • [19] Επιτροπή Εμπορίου - Κατεχόμενα - Παράνομη τουριστική ανάπτυξη
  • [20] Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [21] Ποδόσφαιρο - Ευρωπαϊκά Κύπελλα - Απόλλωνας - Ομόνοια - ΑΠΟΕΛ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 12/07/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη από Αθήνα - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως κατά τις επαφές του στην Αθήνα με την ελληνική πολιτική ηγεσία έγινε εκτίμηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και καθορίσθηκε η μελλοντική στρατηγική στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από την Αθήνα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν πρόκειται να συναντηθεί με το Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο.

    Είπε ακόμη πως δηλώσεις όπως αυτή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο δεν βοηθούν στη διαμόρφωση του κλίματος που επιδιώκεται ώστε να διεξαχθεί ομαλά η διαδικασία στις τεχνικές επιτροπές.

    Αναφερόμενος στις επαφές του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ανέφερε ότι ήταν πολύ χρήσιμες και καρποφόρες πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε και εκτιμήσαμε την τελευταία συνάντηση με τον κ. Ταλάτ και τη διαδικαστική συμφωνία που έχει επιτευχθεί και μέσα στα πλαίσια του τακτικού συντονισμού και αλληλοενημέρωσης έχουμε καθορίσει τη μελλοντική στρατηγική στο Κυπριακό».

    Ερωτηθείς εάν θα δεχθεί το Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα που φθάνει τις επόμενες μέρες στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το πρόγραμμα του δεν περιλαμβάνει συνάντηση με τον κ. Μπράιζα και πως δεν θα τον συναντήσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε πως το ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με τον κ. Μπράιζα δεν σχετίζεται με την πολιτική που ακολουθήθηκε κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο Τζακ Στρο, τότε ΥΠΕΞ της Βρετανίας.

    «Δεν έχει σχέση με τον κ. Στρο, δεν επηρεάζει η πολιτική μας παρά μόνο μέλη κυβερνήσεων και όχι υπηρεσιακούς διπλωμάτες», ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν κατά τις επαφές του στην Αθήνα έγινε συντονισμός Αθηνών - Λευκωσίας για την αντιμετώπιση των εξελίξεων εντός της ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «ο συντονισμός με την Ελλάδα είναι δεδομένος και πάντοτε γίνεται και αυτή τη φορά όπως και προηγουμένως έχουμε κάνει τις εκτιμήσεις μας για τις πιθανές εξελίξεις και έχουμε αποφασίσει για το συντονισμό των ενεργειών μας όπως πάντα».

    Ερωτηθείς εάν και η Αθήνα πιστεύει πως η Τουρκία προσπαθεί με κάποιες κινήσεις στο Κυπριακό να κερδίσει χρόνο και παράταση του χρόνου αξιολόγησης της ενταξιακής της πορείας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως «το ένα με το άλλο δεν έχει καμία σχέση», τονίζοντας ότι «η απόφαση για την υποβολή των εκτιμήσεων είναι απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ προς την Επιτροπή, και η Επιτροπή θα υποβάλει την έκθεση της είτε Σεπτέμβριο, είτε Οκτώβριο και αυτό είναι προκαθορισμένο εδώ και εννέα μήνες».

    Επανάλαβε πως δεν τίθεται θέμα αναβολής της υποβολής της έκθεσης, αναφέροντας πως δεν είναι γνωστό εάν η έκθεση θα περιορισθεί στην παράθεση των γεγονότων, δηλαδή της μη συμμόρφωσης, μέχρι στιγμής, της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της, ή εάν θα προχωρήσει και θα κάνει εισηγήσεις.

    Είπε ότι αυτό θα φανεί αργότερα ''και είναι και αυτό ένα από τα θέματα που συζητήσαμε στην Αθήνα».

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και επιστροφή της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων είναι ένα από τα βασικά θέματα που άπτονται του Κυπριακού.

    «Νομίζω ότι κάθε λύση του Κυπριακού πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο» σημείωσε, τονίζοντας ότι «θα ήταν εντελώς αδιανόητο μια υποψήφια χώρα και αργότερα ένα κράτος - μέλος της ΕΕ να διατηρεί στρατεύματα σε άλλο κράτος μέλος χωρίς τη θέληση της κυβέρνησης και του λαού του».

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «με το θέμα της Αμμοχώστου από την εποχή της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας της ΕΕ και στη συνέχεια της Προεδρίας της Αυστρίας, συνδέονται οι συζητήσεις για το δεύτερο κανονισμό της ΕΕ».

    Αναφορικά με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τον Τ/Κ ηγέτη, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως η δήλωση των Ηνωμένων Εθνών είναι σαφής και ανέφερε πως θα καταρτισθεί ο κατάλογος και το περιεχόμενο των θεμάτων που θα συζητήσουν οι τεχνικές επιτροπές.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η συζήτηση θεμάτων ουσίας παράλληλα με τα θέματα της καθημερινότητας.

    Σχολιάζοντας εκτιμήσεις ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για τις τεχνικές επιτροπές, υπό το φως των δηλώσεων του κ. Γκιουλ, δείχνει ότι στόχευε στην αποενοχοποίηση της Τουρκίας ενόψει της υποβολής της έκθεσης προόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως δεν έχει γίνει και δεν μπορεί να γίνει αποενοχοποίηση της Τουρκίας μέχρι η Τουρκία να άρει την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι τα άλλα είναι θέματα διαδικασίας, όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.

    Σημείωσε ότι «η δήλωση του κ. Γκιουλ δεν βοηθά στο κλίμα που προσπαθούμε όλοι να δημιουργήσουμε για να διεξαχθεί ομαλά και με την καλή βούληση των δύο πλευρών η νέα διαδικασία και να καταλήξει σε αυτό που όλοι επιδιώκουμε διακαώς, δηλαδή να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού».

    [02] Αθήνα - Παπαδόπουλος - Παπούλιας - Γεύμα

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρέθεσε χθες γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στο γεύμα παρακάθισαν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής και ο Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Γιώργος Γεωργής και από ελληνικής πλευράς η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, καθώς και διπλωματικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [03] Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ

    Μήνυμα προς την Τουρκία ότι είναι απολύτως απαραίτητο να τηρήσει τις υποσχέσεις της και τα προαπαιτούμενα για την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, έστειλε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι συμφωνεί απόλυτα με την άποψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι οι τεχνικές επιτροπές πρέπει να ξεκινήσουν, λέγοντας ότι δεν θα είναι επιτροπές μόνο για θέματα καθημερινότητας αλλά και θέματα ουσίας του Κυπριακού.

    Είπε ακόμη ότι χρειάζεται να υπάρχει θετική ανταπόκριση από πλευράς της Τουρκίας και των Τ/Κ και ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το νέο ξεκίνημα που επιχειρείται από πλευράς του ΟΗΕ.

    [04] Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παπαρήγα - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε χθες με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με την οποία αντάλλαξε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της επίσκεψης του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    «Νομίζουμε ότι σε αυτή τη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό, σε μια λεγόμενη κινητικότητα, ένα πρέπει να είναι το κρατούμενο: ότι ο δρόμος λύσης πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, πολιτικά ανεξάρτητης, χωρίς διαιτητές και ελεγκτές, χωρίς ξένα στρατεύματα με ενιαία πολιτική παρουσία προς τα έξω, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα», είπε η κ. Παπαρήγα.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ ανέφερε πως «αυτή η ουσία βρίσκεται και στις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας εδώ και πολλά χρόνια» και ότι «αυτό που επίσης έχει σημασία είναι ότι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στα πλαίσια του ΟΗΕ και από τις τεχνικές επιτροπές που συγκροτούνται στην Κύπρο - μακάρι αυτές οι διαδικασίες να οδηγήσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα - είναι η στάση που κρατάει η ΕΕ στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας»».

    [05] Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κωνσταντόπουλος

    Την ανάγκη για μια εθνική στρατηγική που θα συνεκτιμά και θα υπηρετεί τα συμφέροντα όλου του Ελληνισμού και όχι αποσπασματικά ή επιμέρους τμημάτων, τόνισε ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας πως προέχει η λύση του Κυπριακού που θα αξιοποιεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε πως «η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης και το λεγόμενο δόγμα της ακινησίας οδηγούν στην παγίωση του σημερινού διαμελισμού του νησιού».

    Επεσήμανε πως «η εθνική στρατηγική που χρειάζεται πρέπει να επιδιώκει την επανένωση και επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    [06] Αντώναρος - Συνεργασία Αθήνας - Λευκωσίας

    Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος επανέλαβε χθες ότι υπάρχει στενή και συνεχής συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

    Ο κ. Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο περί αποκλίσεων Αθήνας και Λευκωσίας, είπε πως «η σχετική δήλωση του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή είναι σαφής και δεν επιτρέπει να υπάρχει καμία απολύτως αμφισβήτηση».

    «Κατ΄ επανάληψη έχουμε πει ότι υπάρχει στενή, συνεχής συνεργασία, η οποία - όπως είπε ο Πρωθυπουργός - πηγαίνει πίσω, σε βάθος χρόνου. Αυτό συμβαίνει σήμερα και θα συμβαίνει και στο μέλλον», πρόσθεσε.

    [07] Ρεν - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία

    Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ολι Ρεν τόνισε ότι «πρόοδος στις, υπό τα ΗΕ, διαπραγματεύσεις πρέπει να καταστήσει δυνατή και πρόοδο όσον αφορά τον κανονισμό για το εμπόριο με στόχο να τερματιστεί η οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων».

    Σε συνέντευξη στο «Ρόιτερς», ο Επίτροπος Ρεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρόοδος στο Κυπριακό, που επιτεύχθηκε από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ προς την κατεύθυνση άρσης της λεγόμενης οικονομικής απομόνωσης των Τ/Κ.

    Ο κ. Ρεν καλωσόρισε την προοπτική επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό, εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει στην απομάκρυνση ενδεχόμενης κρίσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

    [08] Μπράιζα - Επαφές στην Αγκυρα - Κυπριακό

    Ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα δήλωσε χθες ότι θα έχει συνομιλίες με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Μπράιζα, ο οποίος συζήτησε χθες στην Αγκυρα το Κυπριακό, ανάμεσα σε άλλα θέματα, είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για τερματισμό της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ και επεσήμανε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει το επιπρόσθετο πρωτόκολλο για την τελωνειακή σύνδεση.

    Ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Κύπρο από τις 16 μέχρι τις 19 Ιουλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, σκοπός της επίσκεψης του κ. Μπράιζα είναι να γνωρίσει την κυπριακή ηγεσία και να ακούσει τις απόψεις της.

    Εκτός από το Κυπριακό, οι συνομιλίες του κ. Μπράιζα θα καλύψουν τους ευρείς τομείς συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [09] Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Συμφωνία Παπαδόπουλου-Ταλάτ

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν το αποτέλεσμα των συναντήσεων του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ''Προσβλέπουμε στην έναρξη των συνομιλιών στο τέλος του μήνα, όπως έχει συμφωνηθεί από τους ηγέτες, τόσο σε θέματα καθημερινότητας όσο και σε θέματα ουσίας'', είπε. Ελπίζουμε, σημείωσε, ότι η συμφωνηθείσα φόρμουλα θα καθορίσει το σκηνικό για συνολικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

    ''Οπως πάντα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τα Ηνωμένα Εθνη και τις δύο πλευρές σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια και συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τα μέρη να παραμένουν ευέλικτα και δεσμευμένα'', είπε.

    [10] Τουρκία - Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ - Συνάντηση Παπαδόπουλου-Ταλάτ

    Θετικό βήμα θεωρεί η Αγκυρα τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Απαντώντας με γραπτή δήλωση σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν αναφέρει ότι οι συζητήσεις των τεχνικών επιτροπών θα συμβάλουν στο κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών στο νησί. Ο κ. Ταν δήλωσε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση εμμένει στη διατήρηση του σχεδίου Ανάν ως σχεδίου λύσης.

    [11] ΕΕ - ΕCO-FIN - Κύπρος - Ελλειμμα - Σαρρής

    Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECO-FIN), ύστερα από εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφάσισε χθες την κατάργηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, που είχε ενεργοποιηθεί για την Κύπρο τον Ιούλιο του 2004. Το Συμβούλιο δέχθηκε την εισήγηση της Κομισιόν ότι η Κύπρος πέτυχε τη δημοσιονομική διόρθωση με διατηρήσιμο τρόπο, επαναφέροντας το έλλειμμα κάτω από το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ.

    Στη χθεσινή συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος έγινε δέκτης εγκωμιαστικών σχολίων από την πλευρά των ομολόγων του, της Φιλανδικής Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ολοι επεσήμαναν τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η Κύπρος, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την προσαρμογή της σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ιδιαίτερα θερμός ήταν ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος χαρακτήρισε την Κύπρο παράδειγμα προς μίμηση, αφού είναι και η πρώτη χώρα από τα νέα κράτη μέλη που βγαίνει από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος. Ο κ. Αλμούνια χαρακτήρισε την Κύπρο παράδειγμα προς μίμηση, σημειώνοντας πως όταν μια χώρα έχει την πολιτική βούληση τότε μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

    [12] Υπουργική Σύνοδος ΕΕ - Αφρικής - Ιακώβου

    Τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, αλλά ταυτόχρονα και στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών, μετέφερε ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου στην Υπουργική Σύνοδο ΕΕ - Αφρικής για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιείται στο Ραμπάτ.

    Κατά την ομιλία του προχθές, πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε στους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν τη μετανάστευση με την οικονομική ευημερία μιας χώρας και σημείωσε ότι ''η πρόκληση που έχουμε απέναντι μας είναι να εργαστούμε από κοινού αφενός για να καταπολεμήσουμε τη λαθρομετανάστευση, και αφετέρου να βοηθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη των χωρών προέλευσης, έτσι ώστε οι νέοι άνθρωποι που ζουν σε αυτές να μην εξαναγκάζονται να αναζητούν καλύτερη ζωή στο εξωτερικό''.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου, ο οποίος ηγείτο διμελούς αντιπροσωπείας, συμμετέχει στη Σύνοδο ως Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώθηκαν χθες.

    [13] Υπουργείο Γεωργίας - Φινλανδική εταιρεία - Περιπολικό σκάφος

    Φινλανδική εταιρεία θα κατασκευάσει για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας μεγάλο περιπολικό σκάφος για έλεγχο της αλιείας, το οποίο θα είναι έτοιμο περί τα τέλη του 2007.

    Χθες υπογράφηκαν τα συμβόλαια για την κατασκευή του σκάφους, το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα χρησιμοποιηθεί τόσο για την ικανοποίηση των αναγκών ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και για τις ανάγκες της Κοινοτικής Υπηρεσίας Ελέγχου Αλιείας της ΕΕ και ειδικότερα στα κοινά προγράμματα ελέγχου αλιείας στην ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αναβαθμίζει συνεχώς την υποδομή για τον έλεγχο των αλιευτικών δραστηριοτήτων με τελικό στόχο τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών πόρων της Κύπρου στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

    [14] EE - Επίσκεψη κλιμακίου - Στρατηγική Λισσαβόνας

    Κλιμάκιο υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαρτιζόμενο από λειτουργούς των Γενικών Διευθύνσεων για Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά Θέματα, την Απασχόληση, τις Επιχειρήσεις, την Ερευνα και την Περιφερειακή Πολιτική, θα επισκεφθεί την Κύπρο και θα έχει σειρά επαφών στις 12 Ιουλίου 2006.

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται στα πλαίσια της προώθησης της εφαρμογής των εθνικών προγραμμάτων για τη στρατηγική της Λισσαβόνας και της αποστολής θα ηγείται ο J. Schmidt, Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση για Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά Θέματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το κλιμάκιο θα ανταλλάξει απόψεις με τις εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες ως προς τη μέχρι σήμερα πρόοδο στην υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος, ενώ θα συζητηθούν και διαδικαστικά θέματα όσον αφορά την υποβολή από την Κύπρο τον Οκτώβριο του 2006, της πρώτης έκθεσης προόδου για την εφαρμογή του Εθνικού της Προγράμματος.

    [15] Υπουργός Εσωτερικών - Τίτλοι ιδιοκτησίας σε εκτοπισθέντες

    Τους πρώτους 188 τίτλους ιδιοκτησίας οικιστικών μονάδων σε κυβερνητικούς οικισμούς και συνοικισμούς αυτοστέγασης επέδωσε χθες το απόγευμα σε εκτοπισθέντες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Χρίστου είπε πως ''είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που είμαστε σήμερα μαζί σας για να επιδώσουμε τους πρώτους τίτλους ιδιοκτησίας μετά από την απόφαση της κυβέρνησης και την επικύρωση της από τη Βουλή των Αντιπροσώπων''.

    [16] Υπουργός Εμπορίου - Πρεσβευτής Αιγύπτου - Κοιτάσματα πετρελαίου

    Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της έρευνας για την εκμετάλλευση πετρελαίου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Οκτώβρη και στην περίπτωση που η αξιολόγηση είναι θετική θα ακολουθήσει ο διαμοιρασμός του χώρου σε τεμάχια και θα προκηρυχθούν διεθνείς προσφορές για περαιτέρω έρευνες αν χρειάζονται, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης.

    Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Εμπορίου εργάζεται για την ολοκλήρωση της νομοθεσίας που αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αναφέροντας πως τα σχετικά νομοσχέδια θα κατατεθούν προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή, περί τα τέλη Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μιχαηλίδης συζήτησε σήμερα με τον Πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Κύπρο Mohamed Ibrahim Abdel Hakam το θέμα των ερευνών για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

    [17] ΚΣ ΕΔΕΚ - Χρήστος Παπουτσής - Εκδηλώσεις

    Στην Κύπρο θα βρίσκεται μετά από πρόσκληση του ΚΣ ΕΔΕΚ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του τομέα εξωτερικής πολιτικής Χρήστος Παπουτσής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο κ. Παπουτσής κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο θα συναντηθεί με την ηγεσία της ΕΔΕΚ. Την Παρασκευή, 14 Ιουλίου, στις 20:00 ο αξιωματούχος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει στην αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΔΕΚ στην πλατεία παρά το βυζαντινό εκκλησάκι Αγίου Δομετίου.

    [18] Δήμος Λευκωσίας - Πάρκο Ευρώπης - Τελετή βράβευσης

    Απονεμήθηκε χθες το πρώτο βραβείο για τη φιλοτέχνηση έργου με θέμα η Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία - Ταύρο που θα τοποθετηθεί στο πάρκο Ευρώπης, στην είσοδο της Λευκωσίας. Η κριτική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να απονέμει το πρώτο βραβείο σε μελέτη, εκπρόσωπος της ομάδας της οποίας είναι ο Θεόδουλος Γρηγορίου.

    Στην τελετή βραβεύθηκαν οι προτάσεις που η κριτική επιτροπή επέλεξε να περάσουν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, αφού αυτός καθορίστηκε να είναι δύο διαδοχικών σταδίων.

    [19] Επιτροπή Εμπορίου - Κατεχόμενα - Παράνομη τουριστική ανάπτυξη

    Εντονη ανησυχία για το θέμα της παράνομης οικοδομικής δραστηριότητας και τουριστικής ανάπτυξης των κατεχόμενων περιοχών εκφράστηκε χθες κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε λόγος για εμπλοκή μεγάλων οργανισμών του εξωτερικού στην ανάπτυξη των κατεχομένων, ενώ τονίστηκε η ανάγκη άμεσης συμβολής των αρμόδιων φορέων για αναχαίτιση του παράνομου και εγκληματικού φαινομένου του «τσιμεντώματος» των κατεχομένων.

    Σε δηλώσεις μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως η οικοδομική δραστηριότητα στα κατεχόμενα είναι θέμα «εθνικό» και θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ούτως ώστε να σταματήσει η συγκεκριμένη παρανομία στις κατεχόμενες περιοχές.

    [20] Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Η αδυναμία που επέδειξαν και χθες οι τραπεζικές μετοχές να κινηθούν ανοδικά είχε ως αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) να σημειώσει απώλειες για δεύτερη στη σειρά συνάντηση. Με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να κλείνει κάτω από τις τέσσερις λίρες, στις 3,99 λίρες, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 1,18% και έκλεισε στις 2.555,33 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 3,5 εκατομμύρια λίρες, με τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή να συγκεντρώνουν συναλλαγές συνολικής αξίας 2,4 εκ. λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 1,18% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχώρησε στις 868,37 μονάδες.

    [21] Ποδόσφαιρο - Ευρωπαϊκά Κύπελλα - Απόλλωνας - Ομόνοια - ΑΠΟΕΛ

    Την αυλαία των ευρωπαϊκών αγώνων για τις κυπριακές ομάδες ανοίγει στις 21.30 απόψε ο Απόλλωνας, ο οποίος αντιμετωπίζει στην Ιρλανδία την Κορκ Σίτι για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Εξάλλου, αύριο στις 21.45 η Ομόνοια αντιμετωπίζει στην Κροατία την Ριέκα στο πλαίσιο του πρώτου προκριματικού γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Επίσης, για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει αύριο στις 20.00 στο ΓΣΠ τη Μουράτα του Σαν Μαρίνο.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 12 July 2006 - 14:23:22 UTC