Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΖΑΚΧΑΙΟΣ - ΠΛΟΙΟ "ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ" - ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΕ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΛΟΙΟ - ΛΙΒΑΝΟΣ

  • [01] ΖΑΚΧΑΙΟΣ - ΠΛΟΙΟ "ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ" - ΚΥΠΡΟΣ

    Με το ελληνικό πλοίο «Ιεράπετρα» φθάνουν την Τρίτη το πρωί στο λιμάνι της Λάρνακας τα τρία παιδιά που βρίσκονταν αποκλεισμένα στην περιοχή Ναμπατίγιε του Λιβάνου, οι Γουατζί Λένο Κομάιχα, George Αλι Κομάιχα και Danis Κομάιχα, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ζακχαίος είπε πως ``ευτυχώς σήμερα παραλάβαμε στην πρεσβεία στην Βηρυτό τα τρία παιδιά για τα οποία γινόταν λόγος τις τελευταίες ημέρες``.

    ``Τα φρόντισε αμέσως στο σπίτι του ο Επιτετραμμένος της Δημοκρατίας στη Βηρυτό και κάναμε επείγουσες διαβουλεύσεις με τους άλλους ώστε να περιληφθούν τα παιδιά στο πλοίο `Ιεράπετρα`, το οποίο θα αναχωρήσει αργότερα απόψε και αναμένεται να φθάσει αύριο το πρωί στις 8-9 στη Λάρνακα``, είπε.

    Τώρα τα παιδιά μαζί με περίπου 1000-1200 άτομα Ευρωπαίους πολίτες, στους οποίους έχουμε συμπεριλάβει και δέκα Κύπριους πολίτες, είπε ο κ. Ζακχαίος, βρίσκονται κάτω από προστασία γαλλική και θα μεταφερθούν αργότερα στην Κύπρο.

    ``Τα παιδιά βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας. Βέβαια θα φανεί όταν θα επιστρέψουν, αλλά όλα φαίνονται εντάξει. Είναι τρία αγοράκια``, συμπλήρωσε.

    Επίσης, συνέχισε ο κ. Ζακχαίος, προβαίνουμε σε συνεννοήσεις με τους Βρετανούς έτσι ώστε αν μπορέσουμε να βάλουμε σε ελικόπτερα που θα κάνουν δρομολόγια σήμερα ή πιθανόν αύριο το πρωί τρεις άλλους Κύπριους.

    Ο κ. Ζακχαίος είπε πως μίλησε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Κασσίμη, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι ίσως στην επόμενη φρεγάτα που θα φέρει Ελλαδίτες υπηκόους να μπορέσει να πάρει γύρω στους 100 Κύπριους.

    Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, να επιλύσουμε σχεδόν οριστικά το πρόβλημα της επιστροφής των Κυπρίων πολιτών.

    Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ εξήρε την βοήθεια του ελληνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων. Η Ελλάδα, ανέφερε, μας βοήθησε από την πρώτη στιγμή, συμπεριλαμβάνοντας Κύπριους στην πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και επίσης μας έχει δώσει αρκετή στήριξη, και ελπίζουμε ότι με τις νέες διευθετήσεις θα απαμβλύνουμε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

    Οσον αφορά τον αριθμό των Κυπρίων στη Βηρυτό είπε πως ο κατάλογος συνεχώς αυξομειώνεται. Σημείωσε ότι οι περισσότεροι είναι διπλής υπηκοότητας. Εχουμε ακόμη 30-40 άτομα, τα οποία είναι κυπριακής καταγωγής και ιθαγένειας, πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι0 το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε διευθετήσεις ώστε καθημερινά να στέλλεται αριθμός Κυπρίων, με το πλοίο «Ιεράπετρα».

    Το πλοίο θα κάμνει καθημερινά δρομολόγια και θα μεταφέρει Ευρωπαίους πολίτες και μέσα σε αυτό το πλοίο θα έχουμε και Κύπριους, σημείωσε προσθέτοντας πως ``αν όλα πάνε καλά με τους Ελλαδίτες αύριο, είτε με τη φρεγάτα είτε με άλλο μεταφορικό μέσο θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα οριστικά``.

    Ερωτηθείς είπε πως και οι Βρετανοί προβαίνουν σε εκκένωση υπηκόων τους. Ανέφερε ότι όσον αφορά την περίπτωση των τριών παιδιών υπήρξε στενή συνεργασία. ``Είχαμε κάμει διαβήματα ούτως ώστε αν δεν μπορούσαμε να βάλουμε τα παιδιά με το `Ιεράπετρα` να τα φέρουμε με τα βρετανικά ελικόπτερα``, πρόσθεσε.

    Ανέφερε ακόμη πως ``από την στιγμή που μάθαμε ότι τα παιδιά βρίσκονταν καθοδόν προς τη Βηρυτό είχαμε επικοινωνήσει με τις βρετανικές υπηρεσίες, δώσαμε τα στοιχεία του αυτοκινήτου και είχαν αναλάβει να μας βοηθήσουν για την ασφαλή μεταφορά τους``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως τα παιδιά έφτασαν στο σπίτι του Επιτετραμμένου της Δημοκρατίας στη Βηρυτό στις 14.30 και μετά έγιναν όλα τα επείγοντα διαβήματα ώστε να μεταφερθούν στο χώρο συγκέντρωσης, που είναι το γαλλικό λύκειο στη Βηρυτό.

    Ο κ. Ζακχαίος ευχαρίστησε δημόσια το Γάλλο Πρεσβευτή στην Λευκωσία για τη βοήθεια που παρείχε.

    [02] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΕ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Κοινή θέση με την οποία καλούν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην κρίση στο Λίβανο να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιστρέψουν στην πολιτική της διπλωματίας, εξέδωσαν στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών, την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών, Φιλανδός Υπουργός Εξωτερικών, Ερκι Τουομιόγια, τόσο στην εισαγωγική του παρέμβαση όσο και στον επίλογό του έκανε ειδική μνεία στις υπηρεσίες που προσέφερε και προσφέρει σήμερα η Κύπρος δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στο Λίβανο.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Λιλλήκας ενημέρωσε το Συμβούλιο για την πρωτοβουλία της Κύπρου σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν και εξακολουθούν να προσφέρονται για τη διαφυγή Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών από το Λίβανο.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει ήδη θέσει στη διάθεση της ΕΕ την υποδομή της λιμάνια, αεροδρόμια για διευκόλυνση της επιχείρησης ταχείας μεταφοράς Ευρωπαίων υπηκόων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Λίβανο.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΛΟΙΟ - ΛΙΒΑΝΟΣ

    Εφθασε το βράδυ της Δευτέρας στο λιμάνι της Λάρνακας ιταλικό πολεμικό σκάφος, μεταφέροντας περισσότερους από 300 επιβάτες από τον Λίβανο.

    Οπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της ιταλικής πρεσβείας στη Λευκωσία, στο σκάφος ``Λουίτζι Ντουράντ ντε λα Πεν`` στο σκάφος επέβαιναν 186 Ιταλοί, 58 Λιβανέζοι, 49 Σουηδοί, 16 Καναδοί, έξι Ελληνες, 5 Αιγύπτιοι, 5 Νοτιοαφρικανοί, 3 Αργεντινοί, 2 Αμερικάνοι, 2 Φιλιππινέζοι, 2 Γάλλοι, 1 άτομο από τη Γκάνα, 1 από το Νεπάλ, 1 από τη Ρωσία, 1 από την Ελβετία, και 1 από την Ουκρανία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 17 July 2006 - 19:29:17 UTC