Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΔ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΟΠΟΥΛΑ
  • [02] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΕΕ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΜΠΡΑΙΖΑ- ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ

  • [01] ΓΔ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΟΠΟΥΛΑ

    Τον δρόμο της επιστροφής για την Κύπρο αναμένεται να πάρουν τα τρία Κυπριόπουλα που ήταν εγκλωβισμένα στον Νότιο Λίβανο.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος δήλωσε ότι τα τρία παιδιά, Γουατζί Λένο Κομάιχα, Τζορτζ Αλί Κομάιχα και Ντάνις Κομάιχα, έχουν ήδη επιβιβαστεί την ελληνική φρεγάτα Ψαρά.

    Τα τρία Κυπριόπουλα, που είχαν φτάσει τη Δευτέρα οδικώς από τη Ναμπατίγε στη Βηρυτό, δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στο ``Ιεράπετρα``, το οποίο έφθασε το πρωί στο λιμάνι της Λάρνακας.

    [02] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΕΕ - ΕΠΑΦΕΣ

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ξεκινήσουν σύντομα οι συνομιλίες επί ουσιαστικών πτυχών του Κυπριακού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιανδήποτε διασύνδεση του Κυπριακού με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Την επισήμανση αυτή έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας στις συναντήσεις που είχε τον Φινλανδό ομόλογό του Ερκι Τουομιόγια και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Στο πρόγευμα εργασίας που είχε με τον κ. Τουομιόγια, ο κ. Λιλλήκας είχε, όπως είπε, την ευκαιρία να τον ενημερώσει για τελευταίες εξελίξεις μετά τη συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    Του επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσδοκά και ελπίζει σε επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος Ιουλίου και τον διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προχωρήσει η διαδικασία και να προετοιμασθεί το έδαφος για να ξεκινήσουν σύντομα οι συνομιλίες.

    "Εμεις πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τον κατάλογο με τα ουσιαστικά θέματα και τις απόψεις για τα θέματα καθημερινότητας", ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε στον Φινλανδό ομόλογό του ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν διασυνδέονται με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ. Με την επισήμανση αυτή συμφώνησε και ο κ. Τουομιόγια, προσθέτοντας ότι η προεδρία έχει γνωστοποιήσει και δημόσια αυτή τη θέση.

    Στη συνάντηση με τον κ. Ρεν που ακολούθησε συζητήθηκε το θέμα της έκθεσης προόδου της Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν μιαν πιο διεξοδική συζήτηση στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ο κ. Ρεν και η Επιτροπή θα έχουν σχηματίσει πλήρη εικόνα για το περιεχόμενο της έκθεσης και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    Τέλος, ο κ. Λιλλήκας συναντήθηκε με την Επίτροπο για τις Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ, Μπενίτα Φερρέρο Βάλντνερ, με τη οποία συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενημέρωσε για την πολιτική της κυβέρνησης για τους Τ/Κ, ώστε να έχει, όπως είπε, μιαν εικόνα της κατάστασης στην Κύπρο.

    [03] ΜΠΡΑΙΖΑ- ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για λύση στο Κυπριακό στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, δήλωσε ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η διαδικασία που συμφωνήθηκε με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι δεν πρέπει να χαθεί.

    Ο κ. Μπράιζα, ο οποίος εργάζεται πάνω στο θέμα της Κύπρου εδώ και έξι συνεχόμενα χρόνια, ανέφερε σε Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους ότι ήρθε στο νησί για να εμβαθύνει τις γνώσεις του στο Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα όπως καρποφορήσει η προσπάθεια που ξεκίνησε με την παρουσία του κ. Γκαμπάρι.

    "Θα κάνουμε το παν για να βοηθήσουμε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μόλις πεισθεί ότι οι δύο πλευρές έχουν επιδείξει καλή θέληση για επανέναρξη της διαδικασίας. Ελπίζουμε ότι η επίσκεψη Γκαμπάρι δημιούργησε ένα άνοιγμα προς αυτή την κατεύθυνση. Και οι δύο πλευρές επιθυμούν πραγματικά να προχωρήσει η διαδικασία, αλλά αισθάνομαι ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές σε καίρια ζητήματα", δήλωσε ο κ. Μπράιζα.

    Σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να τιμωρήσουν την ε/κ κοινότητα για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και είπε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Κύπρο δεν έκανε αναφορά στο σχέδιο Ανάν.

    Οπως όμως πρόσθεσε, θα ήταν κρίμα να χαθούν οι προσπάθειες και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν τόσα χρόνια.

    "Είναι καιρός να κτίσουμε πάνω σε όσα έχουν επιτευχθεί και συμφωνηθεί και να προχωρήσουμε", είπε.

    ``Στόχος μας είναι η επανένωση της Κύπρου σε μια διαδικασία υπό τον ΟΗΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε να χαλαρώσουμε την απομόνωση των Τ/Κ γιατί πιστεύουμε ότι είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί η επανένωση εάν περιορίσουμε τις οικονομικές ανισότητες, πάντα όμως έχοντας στον νου την επανένωση", είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε ο κ. Γκαμπάρι τυγχάνει αναγνώρισης και από τις δύο πλευρές, προειδοποίησε ωστόσο ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να χαθεί εάν οι δύο πλευρές δεν αρχίσουν τη διαδικασία αμέσως.

    [04] ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ

    Αρχισε την Τρίτη το πρωί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου η ακρόαση της προσφυγής του ζεύγους Ντέιβιντ και Λίντα Οραμς εναντίον της εγγραφής της απόφασης που έλαβε κυπριακό δικαστήριο σε βρετανικό δικαστήριο.

    Η απόφαση αυτή προνοούσε για απόδοση της γης όπου έχει ανεγερθεί η οικία του ζεύγους στον ιδιοκτήτη της, Μελέτη Αποστολίδη, για κατεδάφιση του κτιρίου και για καταβολή αποζημιώσεων στον ιδιοκτήτη για όσο χρόνο η περιουσία τελούσε υπό τον έλεγχο του ζεύγους.

    Η δικηγόρος του ζεύγους Οραμς, Τσέρι Μπουθ Μπλερ, σύζυγος του Βρετανού Πρωθυπουργού, είπε στην αγόρευσή της ότι οι Οραμς ενεπλάκησαν άθελά τους σε μιαν κατάσταση που ήταν αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής με κίνδυνο τώρα να χάσουν το οικογενειακό τους σπίτι στη Βρετανία.

    Ο δικηγόρος του Μελέτη Αποστολίδη, Τομ Μπίρλεϊ, επενέβη, λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος να μην χάσει το σπίτι του στη Βρετανία, είναι να εφαρμόσει το ζεύγος Οραμς την απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 18 July 2006 - 15:29:18 UTC