Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ
  • [02] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΡΩΜΗ
  • [03] ΕΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ

    Η Κύπρος, έχοντας ξεπεράσει τα όριά της, ζητά πρακτική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να αντιμετωπίσει τα τεράστια ανθρωπιστικά προβλήματα που δημιουργούνται από την μαζική έξοδο πολιτών από τον φλεγόμενο Λίβανο.

    Αυτό ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, υπογραμμίζοντας «η Κύπρος δεν έχει ανάγκη περισσότερων ευχαριστιών και συγχαρητηρίων για τον άθλο που μόνη και αβοήθητη έχει μέχρι στιγμής επιτελέσει, έχει ανάγκη πρακτικής και άμεσης συνδρομής και βοήθειας από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

    «Ως Κύπρος δεν έχουμε απλώς φθάσει στα όριά μας, τα έχουμε ξεπεράσει με κίνδυνο να μην αντέξουμε την εισροή ξένων υπηκόων από τρίτες χώρες. Το πρόβλημα δεν μπορεί να αφορά αποκλειστικά την Κύπρο απλώς και μόνο επειδή γειτνιάζει με τα πεδία των στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε.

    Σημείωσε ότι το πρόβλημα αφορά και την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα που, όπως είπε, «δεν μπορεί να αποστασιοποιείται από την υποχρέωση και ευθύνη απέναντι σε χιλιάδες ανθρώπων που αναζητούν καταφύγια σωτηρίας».

    Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η Κύπρος θα συνεχίσει «μέχρι εξάντλησης των ορίων της» να προσφέρεται ως χώρος υποδοχής των προσφύγων και να προσφέρει κάθε δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια, αναμένοντας όμως και η ίδια βοήθεια «και την αναμένει έγκαιρα και πρακτικά, όχι αργοπορημένα και φραστικά».

    [02] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΡΩΜΗ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην διεθνή Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, η Κύπρος αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη.

    Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι στη σύνοδο στη Ρώμη θα αντιπροσωπευθούν οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Βρετανία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΗΕ, η Ομάδα Επαφής για τον Λίβανο, ενώ δεν αποκλείεται να παρευρεθούν και ο Καναδάς, η Κίνα, η Ισπανία, η Ιαπωνία και η Τουρκία.

    Ο κ. Λιλλήκας αναχωρεί σήμερα για την Ιταλία και επιστρέφει αύριο.

    [03] ΕΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η Κύπρος πράγματι ήταν γέφυρα ειρήνης, ασφάλειας και ζωής για χιλιάδες ανθρώπους δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος αρμόδιος για θέματα πολιτιτικής προστασίας Σταύρος Δήμας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα οι εχθροπραξίες να τελειώσουν σύντομα, να τερματιστούν οι σκοτωμοί και οι καταστροφές που γίνονται και δεν έχουν πραγματική αιτία.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του ο κ. Δήμας ανέφερε ότι «η προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης, των αρχών, του Ερυθρού Σταυρού, των εθελοντών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και του κυπριακού λαού είναι πραγματικά συγκινητική και είναι σύμφωνη με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Εξέφρασε τα συγχαρητήριά του «σε όλους οι οποίοι συνετέλεσαν σε αυτήν τη μεγάλη πραγματικά προσπάθεια» και πρόσθεσε πως ο τερματισμός των εχθροπραξιών «θα σημαίνει και την επίλυση του προβλήματος και αυτή είναι πιο ριζοσπαστική αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες».

    Είπε ότι πρέπει να «δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που να επιτρέπουν την ομαλή επιστροφή των κατοίκων του Λιβάνου πίσω στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους».

    Χρειάζονται «περισσότερα αεροπλάνα και καλύτερος συντονισμός μεταξύ της άφιξης των πλοίων και της αναχώρησης των αεροσκαφών», είπε και σημείωσε ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και για την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Λίβανο.

    Είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κύπρου έχει διαθέσει τις υποδομές και τις υπηρεσίες του νησιού στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων χωρών για τη διακίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

    Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και στην αποστολή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο και είπε ότι «υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της Κύπρου και αυτών που έχουν αποσταλεί στο Λίβανο για τη διακίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τον καλύτερο συντονισμό όλων των προσπαθειών».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 25 July 2006 - 11:29:17 UTC