Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-08-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [02] ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΕ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Ψήφισμα που καταδικάζει τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και ζητεί από τις κυβερνήσεις των κρατών, μονίμων μελών του ΣΑ και της φιλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο μέσα από μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, επέδωσε αντιπροσωπεία των οργανωμένων συνόλων και του Δημοτικού Συμβουλίου της Μόρφου, υπό το Δήμαρχο της κατεχόμενης κωμόπολης Χαράλαμπο Πίττα, στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη φιλανδική πρεσβεία.

    Την αντιπροσωπεία των Μορφιτών συνόδευαν οι βουλευτές Ελένη Μαύρου του ΑΚΕΛ και Αντιγόνη Παπαδοπούλου του ΔΗΚΟ.

    Επιδίδοντας το ψήφισμα στον επικεφαλής της Πολιτικής Διεύθυνσης της αμερικανικής πρεσβείας Γκρέκορι Μακρής, ο κ. Πίττας ανέφερε ότι η Μόρφου ζητά την παρέμβαση των κρατών μονίμων μελών του ΣΑ και ειδικά των ΗΠΑ για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, με την οποία να αποκαθίστανται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Τ/Κ και Ε/Κ.

    Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα ο κ. Μακρής είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει σύμμαχος στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, αναφέροντας πως «ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε μια δίκαιη λύση».

    Ο Πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Νεστερένκο δήλωσε ότι είναι γνωστή η θέση και η σταθερή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι «ευχόμαστε να δούμε την Κύπρο επανενωμένη» το συντομότερο δυνατό.

    Το ψήφισμα στη γαλλική πρεσβεία παρέλαβε ο Σύμβουλος Ερικ Σανσόν που δέχθηκε στο γραφείο του το Δήμαρχο και τις δύο βουλευτές.

    Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, μετά την επίδοση του ψηφίσματος ο κ. Πίττας είπε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης με τον κ. Σανσόν εκτός από τα θέματα του Κυπριακού, αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην κρίση στο Λίβανο.

    Ο Δήμαρχος Μόρφου ανέφερε πως ο κ. Σανσόν ευχαρίστησε την Κύπρο για τη βοήθεια που προσέφερε μέχρι σήμερα, κάνοντας αναφορά σε πρόσωπα που βοήθησαν σε αυτή την κρίση, ενώ είπε ότι η Γαλλία επενδύει στην Κύπρο για την προσπάθεια ειρήνευσης στο Λίβανο και γενικότερα στην περιοχή.

    Σε δήλωσή του στη μετά την επίδοση του ψηφίσματος στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο κ. Πίττας είπε ότι σήμερα 16 Αυγούστου είναι η αποφράδα μέρα κατάληψης της Μόρφου από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και κατοχής, προσθέτοντας πως έχουν περάσει 32 χρόνια και ο κόσμος της Μόρφου, όπως και όλος ο προσφυγικός κόσμος, ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά αναμένοντας την Ανάσταση και την ημέρα της επιστροφής στη Μόρφου και στην κάθε γωνιά της κατεχόμενης Κύπρου.

    «Σήμερα ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο και τα οργανωμένα σύνολα επιδίδουμε το ψήφισμα διαμαρτυρίας για να απαιτήσουμε από τις χώρες μέλη του ΣΑ να εργαστούν πιο επισταμένα για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό καθώς πιστεύουμε ότι έχουν τη δύναμη και την υποχρέωση να το επιτύχουν», είπε ο κ. Πίττας.

    Πρόσθεσε πως με το ψήφισμα ζητούμε την εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου και για την Κύπρο.

    «Αυτές οι χώρες», συνέχισε, «φαίνονται και πρέπει να φαίνονται ευαισθητοποιημένες για το διεθνές δίκαιο, το οποίο όμως δεν έχει εφαρμοστεί για την Κύπρο».

    Πρόσθετα ανέφερε πως με το ψήφισμα ζητείται η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βεβηλώνεται και καταστρέφεται καθημερινά ή ξεπουλιέται σε παράνομα παζάρια και καταλήγοντας είπε «πως ζητούμε να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας θέμα».

    Στο ψήφισμα αναφέρεται πως εκτιμάται ότι από το 1974, 55.000 Τουρκοκύπριοι έχουν μεταναστεύσει και προστίθεται πως μετά τη μεταφορά περισσότερων από 115.000 εποίκων από την Τουρκία και με 35.000 τουρκικό στρατό, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν μειοψηφία στις κατεχόμενες περιοχές.

    Σημειώνεται ότι 500 και πλέον ελληνορθόδοξες εκκλησίες και παρεκκλήσια και 17 μοναστήρια που βρίσκονται σε πόλεις και χωριά του κατεχόμενου νησιού, έχουν λεηλατηθεί, σκόπιμα καταστραφεί ή κατεδαφιστεί, τονίζοντας πως το εθνικό ξεκαθάρισμα και η καταστροφή μοναδικών αρχαιολογικών μνημείων, εκκλησιών και άλλων χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη γη συνεχίζονται.

    Ακόμα στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η κατεχόμενη περιοχή έχει καταστεί παράδεισος για διεφθαρμένους και αδίστακτους επιχειρηματίες, οι οποίοι για να αποκομίσουν γρήγορο κέρδος πωλούν παράνομα ελληνοκυπριακές περιουσίες, σημειώνοντας πως η «παράνομη εκμετάλλευση των περιουσιών μας στην κατεχόμενη γη αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, θα αποτελέσει βασικό εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού και θα παγιώσει τη διχοτόμηση της Κύπρου».

    Αφου τονίζεται ότι η παρούσα κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη και αποτελεί ντροπή για τη διεθνή κοινωνία, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση την οποία αντιπροσωπεύετε μπορεί να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της και να εργαστεί για εξεύρεση δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Πιστεύουμε ότι μπορείτε να ασκήσετε πίεση για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να μην έρχεται σε σύγκρουση με τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Αναφέρει ακόμα πως η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας, την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους, την κατοχύρωση της ελευθερίας διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, την εφαρμογή της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης για τους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους και την αποκατάσταση των καταπατημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

    [02] ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η τελική λύση του Κυπριακού συναρτάται με την επανένωση του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, προσθέτοντας πως γι` αυτήν ακριβώς τη μορφή λύσης εργάζεται με συνέπεια και υπευθυνότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις μετά την παραλαβή από αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου του ψηφίσματος που επέδωσε ο Δήμος στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Πασιαρδής επεσήμανε ότι το Κυπριακό δεν είναι αποκλειστικώς και μόνο θέμα Μόρφου ή Αμμοχώστου ή Κερύνειας ή Καρπασίας, και ότι η τελική λύση του δεν εξαρτάται από την τελική λύση μιας πόλης ή περιοχής.

    «Η τελική λύση του Κυπριακού συναρτάται με την επανένωση του χώρου και του λαού, την επανένωση των θεσμών και της οικονομίας. Θέλω να σας διαβεβαίωσε ότι για αυτήν ακριβώς τη μορφή λύσης εργάζεται και αγωνίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με συνέπεια και υπευθυνότητα», ανέφερε ο κ. Πασιαρδής.

    [03] ΕΕ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Philippe Douste-Blazy θα βρίσκεται στο ίδιο γαλλικό στρατιωτικό ελικόπτερο που θα μεταφέρει από το Λίβανο στην Κύπρο τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιο για θέματα Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Λουί Μισέλ και την Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης της Φινλανδίας Πάολα Λεχτομάκι, η χώρα της οποίας προεδρεύει της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

    Η άφιξη του ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο Λάρνακας προγραμματίζεται για τις 6.45 το απόγευμα και όχι στις 6 όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

    Τους ξένους διπλωμάτες θα υποδεχθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους.

    Ο κ. Σαρρής και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 16 August 2006 - 13:29:27 UTC