Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-08-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [02] ΙΜΟ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΒΟΗΘΕΙΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει 30 εκ. ευρώ ως ανθρωπιστική βοήθεια προς το Λίβανο ενώ οι χώρες μέλη της ΕΕ θα δώσουν άλλα 70 εκ. ευρώ, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για θέματα Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Λουί Μισέλ.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μιλούσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας από το Λίβανο μαζί την Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης της Φινλανδίας Πάολα Λεχτομάκι και το Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Philippe Douste-Blazy, ο οποίος αναχώρησε στη συνέχεια για τη Γαλλία.

    Τους τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους καλωσόρισαν στην Κύπρο ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους καθώς και η Επιτετραμμένη της Φινλανδίας στην Κύπρο Sanna Selin.

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών αφού καλωσόρισε τους τρεις αξιωματούχους είπε ότι ο κ. Μισέλ και η κ. Λεχτομάκι «ευχαρίστησαν την Κύπρο για την αποτελεσματικότητα με την οποία βοήθησαν στο όλο έργο κατά τις πρώτες μέρες της κρίσης στο Λίβανο» για μεταφορά των ξένων υπηκόων στη Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «έχουν περάσει δύο μέρες στο Λίβανο όπου έχουν προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης και έχουν ετοιμάσει το έδαφος για μεγαλύτερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Στις δηλώσεις του ο κ. Μισιέλ ανέφερε ότι η Φιλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργάνωσαν αποστολή στο Λίβανο με στόχο να δείξουν τη «βαθιά δέσμευση» των χωρών μελών της Ένωσης να βοηθήσουν το λαό του Λιβάνου.

    Ο κ. Μισιέλ ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό και αυτό θα είναι ένα από τα μηνύματά μας προς το Ισραήλ, ότι είναι πολύ αναγκαίο το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό του Λιβάνου επειδή» αυτό δημιουργεί προβλήματα στη χώρα να παραλάβει καύσιμα και όλα τα άλλα προϊόντα τα οποία χρειάζονται για να γίνει η ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη.

    Θέλουμε επίσης από το Ισραήλ όπως δώσει τα σχέδια για το που έχουν τοποθετηθεί νάρκες στο έδαφος γιατί αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τους ανθρώπους, είπε ο κ. Μισέλ και πρόσθεσε πως είναι επίσης επικίνδυνο το ότι αρκετές βόμβες που έχουν ριχθεί από τα αεροπλάνα του Ισραήλ δεν έχουν εκραγεί.

    Στέλλοντας ένα μήνυμα και στη λιβανική κυβέρνηση ο Λουί Μισιέλ είπε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ένα δημοκρατικό κράτος στο οποίο περιλαμβάνεται και μια πολιτική κίνηση η οποία την ίδια ώρα είναι οπλισμένη. ``Γι` αυτό ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ είναι μεγάλο πρόβλημα» είπε και πρόσθεσε πως αυτό μπορεί να διευθετηθεί με την αποστολή στρατιωτών, αποστολή η οποία μπορεί να γίνει πολύ σύντομα.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη στο Λίβανο τη χαρακτήρισε πολύ «χρήσιμη», ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει 30 εκατομμύρια ευρώ ως ανθρωπιστική βοήθεια στο Λίβανο ενώ οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσουν άλλα 70 εκατομμύρια.

    Από την πλευρά της η κ. Λεχτομάκι είπε «ότι τώρα είναι η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργοποιηθεί και χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

    Πρόσθεσε ότι η κατάπαυση του πυρός που έχει επιτευχθεί δίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερες πιθανότητες για να εισέλθει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια και πρόσθεσε ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ``για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η εκεχειρία θα είναι η αρχή μιας διαρκούς ειρήνης η οποία θα πρέπει να χτιστεί πάνω σε συνολική λύση για ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο γι` αυτή την κρίση».

    Η κ. Λεχτομάκι ανέφερε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό να «ενισχυθεί το κράτος του Λιβάνου, και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν είναι και θα είναι ένας δυνατός εταίρος για την κυβέρνηση του Λιβάνου στην παρούσα κατάσταση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και πιο πέρα στην ανοικοδόμηση της χώρας η οποία θα αρχίσει σύντομα».

    Η Φινλανδή Υπουργός ευχαρίστησε επίσης την Κύπρο και το λαό της για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην μεταφορά των Ευρωπαίων υπηκόων από το Λίβανο στην αρχή της κρίσης. «Ήταν μια πολύ εποικοδομητική και επιτυχής διαδικασία. Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου διαδραμάτισαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία», είπε

    [02] ΙΜΟ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου μετέβη στην Ελλάδα, όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Διεθνή Συνάντηση που συγκάλεσε ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, για συντονισμό των επιχειρήσεων για αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής απειλής από τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που εξαπλώνεται στην ανατολική Μεσόγειο.

    Στόχος της συνάντησης είναι να συμφωνηθεί μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, να αναγνωριστούν δράσεις προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της πιθανότητας της επέκτασης της απειλής της πετρελαιοκηλίδας στη θάλασσα γειτονικών χωρών και να εξεταστεί πιθανή οικονομική και άλλη υποστήριξη για την εφαρμογή της στρατηγικής που θα συμφωνηθεί και που θα ξεκινήσει αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στην περιοχή, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στον Πειραιά, ύστερα από πρωτοβουλία του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας, Μανώλη Κεφαλογιάννη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 17 August 2006 - 9:29:17 UTC