Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [02] ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [03] ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΡΟΛΟΓΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι η Τουρκία "δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς να υλοποιεί στην πράξη πλέον τις δεσμεύσεις που οικειοθελώς ανέλαβε η ίδια έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης" και πρόσθεσε πως "δεν μπορεί να συμπεριφερόμαστε ωσάν να μην συμβαίνει τίποτε".

    Ανέφερε πως η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα αυτό "ήταν και παραμένει σταθερή" και σημείωσε ότι "εμείς έμπρακτα δείχνουμε ότι δεν θα συναινέσουμε", αλλά "εκεί που μπορούμε", δηλαδή όσον αφορά το άνοιγμα κεφαλαίων, "η τακτική μας και η πολιτική που ακολουθούμε είναι τέτοια που δεν επιτρέπει πλέον την απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας".

    Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος μιλούσε το Σάββατο το βράδυ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ρωτήθηκε για τις προειδοποιήσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας προς την Τουρκία αναφορικά με την υλοποίηση των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου και της ΕΕ και την εφαρμογή του πρωτοκόλλου για ένταξή της στην ΕΕ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα προς όσους ενδιαφέρονται να προχωρήσει ομαλά η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας "να την πείσουν ότι υπάρχει επαρκής χρόνος για να αξιοποιήσει δημιουργικά την περίοδο μέχρι τον Δεκέμβριο", ώστε να ξεκινήσει την υλοποίηση των δεσμεύσεών της.

    "Αυτό είναι εκείνο που επιδιώκουμε και εμείς", είπε και πρόσθεσε πως "αν δεν γίνει αυτό, τότε θα υπάρξουν και οι ανάλογες αντιδράσεις και η ανάλογη στάση της κυπριακής κυβέρνησης".

    [02] ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τη δέσμευσή της να επικυρώσει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσε από τη Λάπενραντα ο Φινλανδός Υπουργός Εξωτερικών Αρκι Τούμιοχα, μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    Ο Φινλανδός Υπουργός είπε πως αν η Τουρκία δεν υπογράψει το πρωτόκολλο, υφίσταται ένα ζήτημα που το δημιουργεί η ίδια η Τουρκία και όχι η ΕΕ.

    Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό, επέμεινε όμως πως, αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τη δέσμευσή της σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο, θα δημιουργηθεί μια σοβαρή κατάσταση.

    [03] ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Πρωθυπουργός του Βασιλείου της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν φθάνει στην Κύπρο τη Δευτέρα για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Την Τρίτη, ο κ. Ρασμούσεν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχουν επίσημες συνομιλίες.

    Ο κ. Ρασμούσεν θα αναχωρήσει με ειδική πτήση την Τρίτη το απόγευμα.

    [04] ΡΟΛΟΓΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

    Οι λόγοι για την αποχώρηση του Βασίλη Ρολόγη από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου σχετίζονται με το καλό του Συγκροτήματος και των μετόχων του και ο ίδιος θεωρεί ότι η απόσυρσή του στη δεδομένη στιγμή θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Τράπεζας.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ρολόγης αναφέρει ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου και ότι η επιστολή παραίτησής του θα τεθεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου στην επόμενη συνεδρία του που είναι ορισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2006.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 3 September 2006 - 9:29:15 UTC