Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΑΝΙΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ``ΗΛΙΟΣ`` - ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΑΝΙΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Η Δανία αναμένει από την Τουρκία μια πλήρη, άνευ όρων και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, που υπαγορεύει την άρση όλων των εμποδίων για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και την ελεύθερη πρόσβαση στα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αυτό υπογράμμισε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, ύστερα από επίσημες συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τονίζοντας πως η μη συμμόρφωση της Τουρκίας προς την υποχρέωσή της για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου «μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες σε σχέση με το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων επί ορισμένου αριθμού κεφαλαίων» και η αποτυχία πλήρους υλοποίησης της υποχρέωσης της Τουρκίας «θα επηρεάσει μια συνολική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Θεωρώ ότι η Τουρκία πρέπει να το λάβει υπόψη αυτό», ανέφερε ο κ. Ρασμούσεν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη καλής προετοιμασίας μιας νέας προσπάθειας για επανένωση της Κύπρου, σημειώνοντας πως είναι η Τουρκία που επιβάλλει την οποιαδήποτε απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και παρεμποδίζει την πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων στο νησί.

    «Είχαμε μια πολύ χρήσιμη φιλική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Δανίας, τον οποίο με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε στην Κύπρο. Ελπίζω να υπάρξει και δεύτερη επίσκεψη. Καλύψαμε ένα μεγάλο κύκλο θεμάτων που αφορούν ευρωπαϊκά θέματα, θέματα διμερών σχέσεων και βεβαίως το πρόβλημα της Κύπρου με την εισβολή και κατοχή. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό της Δανίας για την κατανόηση που έχει δείξει και για την επίσκεψή του και ελπίζω να την επαναλάβει», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ρασμούσεν και Παπαδόπουλος είχαν κατ αρχάς στο Προεδρικό, μετά την τελετή επίσημης υποδοχής, κατ ιδίαν συνάντηση. Ακολούθησαν διευρυμένες επίσημες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δυο χωρών, υπό τους δυο ηγέτες.

    Ο κ. Ρασμούσεν εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψή του στην Κύπρο, την πρώτη που πραγματοποιεί στο νησί, και πρόσθεσε πως η συνάντησή τους ήταν πολύ εποικοδομητική και παραγωγική.

    Είπε πως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στενή συνεργασία και βοήθεια της Κύπρου κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης Δανών υπηκόων από το Λίβανο. Πρόσθεσε πως 1.500 από τους 5.800 Δανούς απομακρύνθηκαν μέσω της Κύπρου «και είμαστε πολύ ευγνώμονες για την ευγενική σας βοήθεια».

    Πρόσθεσε πως με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συζήτησαν σήμερα για το πώς μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω τη διμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Δανίας και πως αποφάσισαν να διερευνήσουν περαιτέρω ένα αριθμό τομέων όπου μπορούν να συνεργαστούν πιο στενά στο μέλλον.

    «Συζητήσαμε επίσης διεθνή θέματα και ασφαλώς δώσαμε πολλή έμφαση στην Κύπρο», είπε, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο στόχος είναι ξεκάθαρος, ότι «η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί».

    «Λυπούμαι βαθιά που δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί μια λύση σε αυτό πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά τώρα πρέπει να κάνουμε το παν για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως η λύση πρέπει να εξευρεθεί στο πλαίσιο των ΗΕ, σημειώνοντας πως σήμερα εξέφρασε την εκτίμησή του για την πρόσφατη συνάντηση (της 8ης Ιουλίου) μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή θα ανοίξει το δρόμο για μια θετική και παραγωγική διαδικασία.

    Ανέφερε εξάλλου πως αντάλλαξαν απόψεις «για τα προβλήματα που έχουμε δει επειδή η Τουρκία δεν έχει ακόμη εφαρμόσει πλήρως το λεγόμενο Πρωτόκολλο της Αγκυρας».

    Ο Δανός Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αναμένει από την Τουρκία «την πλήρη, άνευ όρων και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή αυτού του Πρωτοκόλλου, «που υπαγορεύει την άρση όλων των εμποδίων για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και την ελεύθερη πρόσβαση στα λιμάνια και τα αεροδρόμια σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και προσβλέπω πολύ στο να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία μέσα στην ΕΕ», ανέφερε ο Δανός Πρωθυπουργός.

    Κληθείς να πει τι θεωρεί ότι πρέπει να γίνει εάν η Τουρκία δεν άρει το εμπάργκο που επιβάλλει στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Ρασμούσεν επανέλαβε πως αναμένει την πλήρη εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου από την Αγκυρα, δηλαδή την ελεύθερη πρόσβαση στα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια.

    «Το ερώτημα είναι τι θα γίνει εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Αγκυρας. Κατά την άποψή μου η Τουρκία έχει τη νομική υποχρέωση να επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση στα λιμάνια και αεροδρόμια, σύμφωνα με τη Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ και των κρατών μελών της», επεσήμανε ο Δανός Πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε πως «εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει αυτή την απαίτηση πρέπει να εξετάσουμε πιο επισταμένα τις νομικές πτυχές αυτού του θέματος».

    Ανέφερε εξάλλου πως το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για ένα αριθμό κεφαλαίων θα εξαρτηθεί στην εφαρμογή από την Τουρκία των συμβατικών της υποχρεώσεων προς όλα τα κράτη - μέλη «και θα ήθελα να υπογραμμίσω προς όλα τα κράτη μέλη».

    «Ετσι η μη συμμόρφωση με αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες σε σχέση με το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων επί ορισμένου αριθμού κεφαλαίων και τελικά θεωρώ ότι μια αποτυχία για πλήρη υλοποίηση της υποχρέωσης της Τουρκίας θα επηρεάσει μια συνολική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ και θεωρώ ότι η Τουρκία πρέπει να το λάβει υπόψη αυτό», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της χώρας του στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ για το Λίβανο, ο κ. Ρασμούσεν είπε πως συζήτησαν για την κατάσταση στο Λίβανο και πως μπορεί να επιβεβαιώσει πως η Δανία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην επιχείρηση των ΗΕ με το ναυτικό της.

    «Ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, η Δανία δίνει τώρα μεγάλη έμφαση στην πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας και ασφαλώς αισθανόμαστε την υποχρέωση να συνεισφέρουμε σε αυτό μέσω της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΕ», ανέφερε.

    Πρόσθεσε «δεν έχουμε συζητήσει την πιθανότητα να έχουμε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Δανίας στην Κύπρο. Δεν νομίζω ότι θα είναι απαραίτητο σε σχέση με μια ναυτική συνεισφορά. Αλλά εκτιμούμε πάρα πολύ το ότι η Κύπρος έχει προσκαλέσει άλλες χώρες για να δημιουργήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις εδώ», ανέφερε.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου από τη Δανία σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυπριακή κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα για επανένωση της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «η επανένωση χρειάζεται τη βούληση και την επιθυμία δυο πλευρών».

    Πρόσθεσε πως «πάντα καταβάλλαμε προσπάθειες για να ανακτήσουμε την επανένωση», προσθέτοντας πως συμφωνεί με τη θέση του Δανού Πρωθυπουργού πως το ζήτημα της λύσης του Κυπριακού πρέπει να παραμείνει υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    «Ως εκ τούτου, ζητούσαμε πάντα από τα ΗΕ να ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια, ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Είναι άποψη του ΓΓ ότι προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια σε σχέση με την επανένωση της Κύπρου χρειαζόμαστε μια καλή προετοιμασία μεταξύ των δυο πλευρών και τη επίδειξη βούλησης και από τις δυο πλευρές να διαπραγματευτούν εποικοδομητικά προς το στόχο της επανένωσης», ανέφερε.

    Επεσήμανε πως υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες των δυο πλευρών στην Κύπρο αναφορικά με το θέμα της επανένωσης, καθώς για τους Τουρκοκύπριους «επανένωση είναι η δημιουργία δυο χωριστών νομικών οντοτήτων στο νησί και για εμάς επανένωση σημαίνει επανένωση του εδάφους, της οικονομίας, των θεσμών και ασφαλώς της κοινωνίας».

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου από τη Δανία πως σύμφωνα με κάποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες ανώτατοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες λένε ότι έχουν μετανιώσει για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση με άλυτο το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «συμμεριζόμαστε τη λύπη τους που δεν έχει εξευρεθεί ακόμη μια λύση επανένωσης στην Κύπρο».

    Επανέλαβε πως χρειάζονται δυο για να υπάρξει επανένωση, σημειώνοντας πως «η Τουρκία, που εισέβαλε στο νησί το 1974 και κατέχει 37% της γης μας, αποτρέπει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων και την επανένωση, επιβάλλοντας στους Τουρκοκύπριους την οποιαδήποτε απομόνωση, υπό την οποία τώρα υποφέρουν».

    Ερωτηθείς εξάλλου για την απόλυση πρόσφατα από τις κυπριακές φυλακές των τριών Βρετανών στρατιωτών που είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία το 1994 της Λουϊζας Τζένσεν από τη Δανία η οποία εργαζόταν στην Κύπρο ως τουριστικός συνοδός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ανέφερε πως «καμία τιμωρία για φόνο, ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα, δεν μπορεί ποτέ να είναι δίκαιη», επεσήμανε πως στην Κύπρο, όπου δεν ισχύει η θανατική ποινή υπάρχουν νόμοι για τις συνθήκες υπό τις οποίες οι καταδικασθέντες εγκληματίες εκτίουν την ποινή τους στη φυλακή.

    Πρόσθεσε πως οι Βρετανοί αυτοί είχαν εξασφαλίσει αναστολή έκτισης του υπολοίπου της ποινής τους όταν είχε εκλεγεί ο προκάτοχός του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

    «Εγώ δεν τους έδωσα (αναστολή)», είπε προσθέτοντας ωστόσο πως με βάση το νόμο δικαιούνται αναστολή της ποινής τους για μερικές ημέρες κάθε μήνα.

    Πρόσθεσε πως «αυτή είναι μια χώρα στην οποία επικρατεί το κράτος δικαίου και δεν υπήρχε οτιδήποτε που μπορούσε να γίνει για να παραμείνουν στη φυλακή».

    Ανέφερε πως οι γονείς του θύματος είχαν αποστείλει επιστολή στον ίδιο και αυτός τους απάντησε.

    «Γνωρίζω πως είναι ένα πολύ συναισθηματικό θέμα. Εύχομαι ο νόμος να μου επέτρεπε να πράξω διαφορετικά», πρόσθεσε.

    [02] ``ΗΛΙΟΣ`` - ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

    Σε τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το μοιραίο αεροσκάφος που συνετρίβη στο Γραμματικό, αναφέρθηκε σήμερα η αεροσυνοδός Λουίζα Πολεμίτου ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

    Η Πολεμίτου είπε ότι κατά τη διάρκεια των πτήσεων της με το συγκεκριμένο αεροσκάφος, ένοιωθε πολλές φορές να κρυώνει και άλλες φορές να ζεσταίνεται, αναφέροντας πάντα το πρόβλημα στον εκάστοτε υπεύθυνο, χωρίς όμως να επιδιορθώνεται οτιδήποτε.

    ``Η πισινή δεξιά πόρτα δημιουργούσε στο κάτω μέρος πάγο. Αυτό το περιστατικό το είχα αναφέρει και στο συγκυβερνήτη Πάμπο Χαραλάμπους, σε μια πτήση για Βαρσοβία, ο οποίος μου είπε: `το ξέρω, εν να μας σκοτώσουν τούτοι`,`` σημείωσε.

    Η μάρτυρας ανέφερε πως μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας το Δεκέμβριο του 2004, πολλά πράγματα άλλαξαν στην εταιρεία, όπως το γεγονός ότι το προσωπικό ξεπερνούσε των εργασιακών επιτρεπομένων ωρών, μειώθηκε το γεύμα προς τους εργαζόμενους και ότι δεν υπήρχαν επαφές με ανώτερους αξιωματούχους της εταιρείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 5 September 2006 - 13:30:05 UTC