Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΓΚΙΟΥΛ
  • [03] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] FIA - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΡΟΣΤΙΜΟ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΜΙΛΙΑ

    Οι φιλικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και τα στρατηγικά της συμφέροντα με τη χώρα αυτή δεν είναι ασυμβίβαστα με την ταυτόχρονη αμερικανική υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών αρχών των Ελληνοκυπρίων, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

    Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε τη Δευτέρα το βράδυ στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (NYU) με θέμα «Κύπρος, Ενταξη στην ΕΕ και η Νέα Περιφερειακή Στρατηγική Σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

    Στην ομιλία παραβρέθηκαν πάνω από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη του διδακτικού προσωπικού και των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου, φοιτητές, μέλη της διπλωματικής κοινότητας, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, Αμερικανοί και Ελληνες δημοσιογράφοι και ομογενείς.

    «Εγείρεται τώρα το ερώτημα``, επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ``πώς μια τόσο μεγάλη δημοκρατία όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες συντάσσεται με τη διαιώνιση των μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκύπριων προσφύγων μέσα στην ίδια τους την πατρίδα, την απαλλοτρίωση της περιουσίας τους, την παραβίαση των δικαιωμάτων περιουσίας που είναι ατομικό δικαίωμα; Και πώς προωθούν πολιτικές που διαιωνίζουν τη διαίρεση της χώρας και τα βάσανα του λαού;»

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η απάντηση είναι απλή και αφορά στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Υπογράμμισε ότι με την Τουρκία να είναι ο πλέον πολύτιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ακόμα περισσότερο τώρα με την ενεργειακή κατάσταση και κρίση, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν τίποτα που θα αναστατώσει την Τουρκία ή που θα είναι αντίθετο με τις επιθυμίες της.

    [02] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΓΚΙΟΥΛ

    Την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος στο θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία, επεσήμανε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη στον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Στη συνάντηση, που διήρκεσε μια ώρα, συζητήθηκε η πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας και τα ευρωτουρκικά.

    Οπως ανέφεραν στις δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί, έκαναν μία αποτίμηση της συμφωνίας του Μαϊου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και συμφώνησαν να γίνει σε υπηρεσιακό επίπεδο προεργασία για νέα ΜΟΕ, ορισμένα από τα οποία θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της επίσκεψης Γκιουλ στην Αθήνα.

    [03] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τομ Κάσεϊ δήλωσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει και ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

    Ερωτηθείς, ενόψει της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη, ποια είναι η θέση των ΗΠΑ για το σχέδιο Ανάν, έχοντας υπόψη δήλωση του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα ότι το σχέδιο Ανάν βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι, ο κ. Κάσεϊ είπε πως ό,τι και να είπε ο κ. Μπράιζα, ``είμαι σίγουρος ότι είναι σωστό και αντικατοπτρίζει πλήρως την πολιτική των ΗΠΑ για την περιοχή``.

    Ο κ. Κάσεϊ σημείωσε ότι ``η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει, συνεχίζουμε να αναζητούμε και επιθυμούμε να δούμε επίλυση της κατάστασης στην Κύπρο, επιθυμούμε να το δούμε αυτό σύμφωνα με ένα αποτέλεσμα που θα ήταν αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες``.

    [04] FIA - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΡΟΣΤΙΜΟ

    Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) επέβαλε στους διοργανωτές του τουρκικού Γκραν Πρι της Κωνσταντινούπολης πρόστιμο 5 εκατομμυρίων δολαρίων για παράβαση των κανονισμών της Ομοσπονδίας.

    Ανακοίνωση της FIA αναφέρει ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αυτοκινηταθλήματος, που συνήλθε σήμερα εκτάκτως στο Παρίσι, βρήκε τον Εθνικό Σύνδεσμο Αυτοκινηταθλήματος της Τουρκίας (TOSFED) και τους διοργανωτές του αγώνα της Φόρμουλα 1 στην Τουρκία (CMSO) ``ένοχους σε όλες τις κατηγορίες``.

    ``Εχει επιβληθεί στις οργανώσεις αυτές πρόστιμο 5 εκ. δολαρίων``, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Οι δύο τουρκικές οργανώσεις βρέθηκαν ένοχες γιατί ενήργησαν ενάντια στους κανονισμούς της FIA, το Διεθνή Αθλητικό Κώδικα και τους Αγωνιστικούς Κανονισμούς της Φόρμουλα 1 του 2006.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρέδωσε το βραβείο στο νικητή του αγώνα και παρουσιάστηκε ως "πρόεδρος" του ψευδοκράτους, κατά παράβαση των κανονισμών της FIA.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 19 September 2006 - 11:31:33 UTC