Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ
  • [03] ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ - ``ΗΘΟΠΟΙΟΙ``

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδέχεται οποιανδήποτε πρόταση που δεν διαλαμβάνει την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, σημειώνοντας ότι ``εάν επιστραφεί η πόλη των Βαρωσίων με ταυτόχρονο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, αυτό ``δεν σημαίνει ότι υπαναχωρούμε από την απαίτησή μας, που είναι και απαίτηση της ΕΕ, για εφαρμογή του πρωτοκόλλου, όπως είναι η υποχρέωση και η δέσμευση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Οσον αφορά τις προτάσεις της φινλαδικής προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι η Τουρκία δεν διστάζει να διακηρύττει τις θέσεις της, αρνείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της και δεν έχει ούτε αποδεχθεί ούτε απορρίψει τις ιδέες της φινλαδικής προεδρίας, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αναμένει παθητικά την τελική διαμόρφωση της πρότασης, αλλά βρίσκεται σε επαφή με την ΕΕ και τους εταίρους για τη μορφή της πρότασης και το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.

    Ερωτηθείς εάν βολιδοσκοπήθηκε η ε/κ πλευρά για την πρόταση που φέρονται να ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι ενήμερη για οποιανδήποτε πρωτοβουλία ή για επεξεργασία οποιασδήποτε πρότασης από την αμερικανική πλευρά σχετικά με το Βαρώσι και επομένως δεν μπορούμε να σχολιάσουμε σχετικά δημοσιεύματα του κυπριακού και του ελλαδικού Τύπου που αναφέρονται σε τμηματική επιστροφή των Βαρωσίων έναντι ανοίγματος του λιμανιού της Αμμοχώστου``.

    ``Θέση μας ήταν και παραμένει ότι δεν αποδεχόμαστε οποιανδήποτε πρόταση που δεν διαλαμβάνει την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της``, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν η πρόταση της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ είναι ευθυγραμμισμένη με τις θέσεις της κυβέρνησης, ο κ. Πασιαρδής επεσήμανε ότι ``οι ιδέες της φινλανδικής προεδρίας δεν έχουν ακόμη προσλάβει τη μορφή συγκεκριμένης και οριστικής πρότασης, επομένως οποιαδήποτε σχόλια ή οποιεσδήποτε δημόσιες τοποθετήσεις πάνω σε ιδέες που τελούν υπό διαμόρφωση, εκτός από πρόωρες, είναι και αχρείαστες αντιδράσεις``.

    Σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ``έχει διαβιβάσει τις απόψεις και παρατηρήσεις της στις ιδέες της φινλαδικής προεδρίας, με την οποία βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση``.

    ``Δεν αναμένουμε παθητικά την τελική διαμόρφωση της πρότασης για να τοποθετηθούμε, αλλά είμαστε σε διαρκή επαφή τόσο με την ίδια την ΕΕ όσο και με εταίρους μας, και για τη μορφή της πρότασης, αλλά και για το περιεχόμενο της αναμενόμενης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας``, είπε.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση αισθάνεται ότι έχει βάλει ``πολύ ψηλά τον πήχη`` στα ευρωτουρκικά, λαμβανομένων υπόψη των δηλώσεων του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι ο πήχης δεν πρέπει να τίθεται ούτε ψηλά ούτε χαμηλά, ο κ. Πασιαρδής χαρακτήρισε ``πολύ ορθές`` τις δηλώσεις του κ. Χριστόφια.

    Πρόσθεσε ότι ``δεν έχουμε βάλει τον πήχη ούτε πολύ ψηλά, αλλά ούτε και πολύ χαμηλά``, σημειώνοντας ότι ``βάλαμε τον πήχη στο μέτρο και στο ύψος των ορθών και λογικών διεκδικήσεών μας``.

    Σε παρατήρηση ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι, έστω και αν μείνει μόνη της, η Κύπρος θα ασκήσει βέτο εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``είναι πρόωρο να μιλάμε για το αν θα μείνουμε τελικά μόνοι``.

    ``Πιστεύω πως όχι. Το θέμα όμως δεν είναι το ενδεχόμενο μοναξιάς. Το θέμα είναι κατά πόσο μας ενδιαφέρει να θυσιάσουμε οποιαδήποτε συμφέροντα μας για να μην μείνουμε μόνοι. Δεν μας ενδιαφέρει αυτή η μοναξιά, που εν πάση περιπτώσει δεν σημαίνει και απομόνωση``, είπε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι δεν άκουσε ``οποιονδήποτε μεταξύ μας που να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να προβούμε σε απαράδεκτες εκπτώσεις και συμβιβασμούς για να μην αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα να βρεθούμε μόνοι`` και πρόσθεσε ότι ``εάν υπάρχει κάποιος που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο, να το δηλώσει έγκαιρα και δημόσια``.

    Ο κ. Πασιαρδής επεσήμανε ότι ``και στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν βρεθήκαμε μόνοι και δεν διστάσαμε να πούμε `όχι`, ούτε τελικά απομονωθήκαμε``.

    ``Θα μπορούσαμε να πούμε `ναι` για να μην είμαστε μόνοι στην απόρριψη του σχεδίου. Θα ήμασταν όμως μόνοι στις τραγικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποδοχής του``, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``μας ενοχλεί να μείνουμε μόνοι, αλλά δεν πιστεύω ότι θα είμαστε μόνοι``, εξηγώντας ότι ``δεν μας ενοχλεί το αν θα μείνουμε τελικά μόνοι, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα μας και τα συμφέροντα μας``.

    Ερωτηθείς πού προνοείται βέτο κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι είναι ``καλύτερα να μην μιλάμε και να μην χρησιμοποιούμε τόσο εύκολα αυτή τη λέξη``.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Λιλλήκας χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη, ο κ. Πασιαρδής εξήγησε ότι ``την χρησιμοποίησε με την έννοια της δυνατότητας που έχουμε να μπλοκάρουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, εάν βέβαια και εφόσον η Αγκυρα συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται θετικά και να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ίδιας της ΕΕ και κατ` επέκταση και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``η κατά τμήματα επιστροφή των Βαρωσίων, με ταυτόχρονη από μέρους μας συνολική παραχώρηση, δεν είναι ούτε δίκαιος συμβιβασμός ούτε ισοζυγισμένη διευθέτηση``.

    ``Αν πρόκειται για κάθε κομμάτι από τα Βαρώσια να κάνουμε και εμείς μιαν ακέραιη παραχώρηση, τότε μέχρι να επιστραφεί ολόκληρη η πόλη η τουρκική πλευρά θα έχει πάρει όλα σχεδόν όσα θέλει και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις και εκπτώσεις``, είπε.

    Ερωτηθείς εάν θα αποφευχθεί η ``σύγκρουση των τραίνων`` σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά συνεργαστεί στην επιστροφή της Αμμοχώστου στους κατοίκους της και ανοίξει ορισμένα λιμάνια, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``τότε θα αποφευχθεί η σύγκρουση των τραίνων``.

    Σε παρατήρηση ότι αυτό αποτελεί διασύνδεση δύο ξεχωριστών θεμάτων, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``αυτά μπορεί να είναι ως εκ της φύσεως τους ξεχωριστά θέματα, κατά κάποιο όμως τρόπο διασυνδέονται``.

    Εξήγησε ότι ``έχουμε από τη μια μεριά τις σαφείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, και από την άλλη μεριά υπάρχει μία υπό επεξεργασία πρόταση της φινλαδικής προεδρίας όσον αφορά το θέμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και της επιστροφής των Βαρωσίων, και της τελωνειακής ένωσης``.

    ``Είναι γνωστή η πρόταση επί λουξεμβουργιανής προεδρίας. Η δική μας θέση ήταν και παραμένει ότι αποδεχόμαστε το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα και την επιστροφή σε καθορισμένη ημερομηνία της πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς ``πού κολλά`` το πρωτόκολλο στη Συμφωνία της Αγκυρας, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``το πρωτόκολλο αποτελεί δέσμευση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ``.

    Σε παρατήρηση ότι ουσιαστικά η συμφωνία αναζητείται στη διασύνδεση αυτών των χωριστών θεμάτων, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``το να επέλθει μια συμφωνία όσον αφορά το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου με την επιστροφή της πόλης των Βαρωσίων, αυτό δεν σημαίνει ότι αίρονται οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Τουρκίας όσον αφορά την πιστή και αποτελεσματική εφαρμογή του πρωτοκόλλου``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι εάν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ``τότε διασφαλίζει μιαν, ας πούμε, ομαλή πορεία`` ένταξης στην ΕΕ, και αυτό αφορά και την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

    ``Εάν επιστραφεί, όπως απαιτούμε εμείς, η πόλη των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της με ταυτόχρονο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, αυτό δεν σημαίνει ότι υπαναχωρούμε από την απαίτησή μας, που είναι και απαίτηση της ΕΕ, για εφαρμογή του πρωτοκόλλου, όπως είναι η υποχρέωση και η δέσμευση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας``, σημείωσε.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πασιαρδής διευκρίνισε ότι τα θέματα αυτά ``διασυνδέονται όσον αφορά το Κυπριακό, δεν διασυνδέονται με την έννοια ότι αν γίνει το πρώτο δεν θα γίνει το δεύτερο ή αν γίνει το δεύτερο δεν θα γίνει το πρώτο``.

    ``Αυτή τη στιγμή γίνονται παράλληλα δύο προσπάθειες. Η μία προσπάθεια είναι να υλοποιήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ. Η δεύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται είναι από τη φινλαδική προεδρία``, είπε, σημειώνοντας ότι ``δεν σημαίνει όμως ότι εάν πετύχει η προσπάθεια της φινλανδικής προεδρίας θα γίνουν οποιεσδήποτε εκπτώσεις ή αναστέλλονται οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ``.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``η σύγκρουση των τραίνων θα αποφευχθεί εάν η Τουρκία εφαρμόσει πλήρως, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς απαιτήσεις για οποιαδήποτε ανταλλάγματα, τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που ανέλαβε γενικά έναντι της ΕΕ και ειδικά έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Ερωτηθείς εάν ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στην Κύπρο οποιανδήποτε πρόταση από την Τουρκία που αφορά το Βαρώσι, ο κ. Πασιαρδής απάντησε αρνητικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ``η Τουρκία δεν διστάζει να διακηρύττει τις θέσεις της, αρνείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της και, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει ούτε αποδεχθεί ούτε απορρίψει τις ιδέες της φινλαδικής προεδρίας``.

    [02] ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ

    Η συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας είναι αρμονικότατη και στενότατη, διαβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, σημειώνοντας ότι δεν ευσταθούν τα δημοσιεύματα που φέρουν τους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Γιώργο Λιλλήκα και Ντόρα Μπακογιάννη να βρίσκονται σε διάσταση και σύγκρουση.

    ``Ούτε κρίση ούτε καχυποψία υπάρχει στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο Υπουργούς. Υπάρχει μόνο αρμονική συνεργασία, η οποία και επαναβεβαιώθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης κατ` ιδίαν συνάντησης που είχαν στην Αθήνα. Τα περί δυσφορίας και σύγκρουσης είναι αναληθή και ανυπόστατα``, τόνισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πηγή των δημοσιευμάτων και σε παρατήρηση ότι η πηγή αυτή ίσως να βρίσκεται στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι δεν δέχεται ούτε και γνωρίζει τέτοιες πληροφορίες.

    Επίσης, διαβεβαίωσε ότι ``και στις τακτικές επικοινωνίες που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, αλλά και στις συναντήσεις που έχει ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών με την κ. Μπακογιάννη επαναλαμβάνεται ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται και θα σταθεί δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία``.

    [03] ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ - ``ΗΘΟΠΟΙΟΙ``

    Με Γιώργο Σκούρτη και συγκεκριμένα το έργο του ``Ηθοποιοί``, το οποίο ανεβάζει στη Νέα Σκηνή, συνεχίζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, το αφιέρωμα στο νεοελληνικό θέατρο για την περίοδο 2006-2007.

    Η επίσημη πρώτη θα δοθεί την ερχόμενη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και ώρα 2030 στη Νέα Σκηνή, η οποία όπως ανακοίνωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο διευθυντής του ΘΟΚ Αντης Παρτζίλης, θα ανοίξει τις πύλες της για να υποδεχθεί το θεατρόφιλο κοινό, πραγματικά ανανεωμένη και με αλλαγές που θα ικανοποιήσουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

    Την σκηνοθεσία, υπογράφει ο Ανδρέας Πάντζης, ο οποίος επιστρέφει στον ΘΟΚ μετά από αρκετά χρόνια με το «υπαρξιακό» αυτό έργο και έχοντας την πεποίθηση ότι υπηρέτησε και ανέπτυξε το κείμενο του συγγραφέα. Όπως σημείωσε στους «Ηθοποιούς», έργο «ανθρώπινο και απλό», η κάθε φράση έχει διπλή λειτουργία και παίζεται σε δύο επίπεδα, αφού τα πρόσωπα παίζουν και «παίζουν», ως ήρωες και ως ηθοποιοί, που εμπλέκονται μεταξύ τους.

    Τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης, ο Σώτος Σταυράκης (Βήτα), ο Ντίνος Λύρας (Αλφα), η Ελια Ιωαννίδου (Γάμμα), ενώ ακούγεται και η φωνή της Ηλέκτρας Φωτιάδου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 16 October 2006 - 13:29:32 UTC