Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
  • [02] ΜΠΑΡΟΖΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως είναι αναμενόμενο να εκτυλίσσεται παρασκήνιο γύρω από τη φινλανδική πρόταση για την επιστροφή της Αμμοχώστου, σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη φινλανδική και ότι πάει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έχοντας πίσω του τον κυπριακό λαό.

    Δήλωσε επίσης πως δεν έχει νόημα να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που φέρουν τη Λευκωσία σε διάσταση απόψεων με την Αθήνα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο εκδήλωσης στη Λευκωσία για τα 30χρονα της Ελληνικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι βεβαίως και υπάρχει παρασκήνιο γύρω από τη φινλανδική πρόταση για την επιστροφή της Αμμοχώστου, σημειώνοντας πως «η φινλανδική Προεδρία έχει ιδέες, πρέπει να τις ανταλλάξει, να τις συζητήσει, να τις διαπραγματευτεί και αυτό κάνει».

    «Αλλοίμονο αν ήταν να παρουσιάσουν τις ιδέες και να μας πουν ή δεχτείτε τις ή απορρίψετε τις», είπε.

    Ερωτηθείς εάν η φινλανδική Προεδρία έχει προτείνει συνάντηση για το θέμα της Αμμοχώστου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη φινλανδική.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ακόμα δεν έχει προταθεί συνάντηση της ε/κ με την τ/κ ηγεσία.

    Σχολιάζοντας την πρόταση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιούλ για παρουσία και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το θέμα της Αμμοχώστου καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και είναι η μόνη περιοχή της Κύπρου που τελεί αποκλειστικά υπό την αρμοδιότητα του τουρκικού στρατού.

    Πρόσθεσε πως ο κ. Ταλάτ έχει λόγο στο θέμα της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για το εμπόριο, αλλά για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Ταλάτ δεν έχει λόγο.

    Ερωτηθείς εάν κατά την παρούσα περίοδο οι συγκυρίες προσφέρονται για λύση, είπε ότι «η καλύτερη περίοδος για λύση ήταν χθες και προχθές και η κάθε μέρα που περνά. Οσον πιο σύντομα λυθεί το Κυπριακό τόσο το καλύτερο», σημείωσε.

    Ερωτηθείς εάν νιώθει, ότι πάει μόνος στη Σύνοδο Κορυφής, είπε: «τι εννοείται λέγοντας ότι νιώθω μόνος; Εχω πίσω μου ολόκληρο τον ελληνικό κυπριακό λαό, νομίζω», πρόσθεσε.

    Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διάσταση θέσεων μεταξύ των Αθηνών και της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι πριν πολύ καιρό δήλωσε ότι ένα θέμα το οποίο δεν σχολιάζει είναι οι σχέσεις με την Ελλάδα, τονίζοντας πως πρέπει να θεωρείται δεδομένο από όλους ότι οι σχέσεις αυτές είναι άριστες.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει καμία χρησιμότητα να δηλώσει ότι δεν υπάρχει σκιά στις σχέσεις Αθηνών Λευκωσίας καθώς αύριο οι δημοσιογράφοι θα λένε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθήκοντος το διέψευσε και πως σύμφωνα με τις έγκυρες πληροφορίες από τις καλές πηγές εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση.

    [02] ΜΠΑΡΟΖΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου αποτελούν μέρος των υποχρεώσεων της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής απαντούσε σερώτηση του ΚΥΠΕ για το ότι στις δηλώσεις του στο BBC μίλησε για πολιτικά και οικονομικά κριτήρια για τα οποία η Τουρκία δεν σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο χωρίς να αναφέρει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με την Κύπρο.

    «Βέβαια οι υποχρεώσεις σε σχέση με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας είναι μέρος των όλων υποχρεώσεων της Τουρκίας, είπε ο κ. Μπαρόζο. Αυτό ανάφερα σε διάφορες περιπτώσεις. Δεν κάνω αναφορά σαυτό κάθε φορά που μιλώ για την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.

    [03] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ ΚΥΠΡΟΣ

    Την ελπίδα ότι η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιούλ με την Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει αποτέλεσμα, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας προσθέτοντας πως δεν είναι αυτοσκοπός της Κύπρου η ύπαρξη ή η δημιουργία κρίσης στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο όπου θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να υπάρξει αποτέλεσμα στην πρωτοβουλία της φιλανδικής προεδρίας και να δημιουργηθούν τέτοιες προϋποθέσεις και συνθήκες που να επιτρέψουν στην Τουρκία να συνεχίσει ομαλά την ενταξιακή της πορεία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 16 October 2006 - 19:29:28 UTC