Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
  • [02] ΓΓ ΣτΕ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

    Μια νέα σελίδα στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου ανοίγεται σήμερα, με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

    Στις 1000 το σώμα των 100 εκλεγέντων κληρικών και λαϊκών Γενικών Αντιπροσώπων μαζί με το σώμα των 31 εξ οφίκιο μελών, που αποτελούν τα δύο σώματα της Εκλογικής Συνέλευσης, θα αναδείξουν το νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

    Το σώμα των εξ οφίκιο μελών αποτελείται από όλους τους Μητροπολίτες και βοηθούς Επισκόπους, τους ηγουμένους των παλαιών ανδρώων των Μοναστηριών Μαχαιρά, Αγίου Νεοφύτου, Τροοδιτίσσης, και Χρυσορροιατίσσης, τους ηγουμένους των ανδρώων και γυναικείων Μοναστηριών των οποίων ο αριθμός των μοναχών δεν είναι λιγότερος από πέντε, από δύο αξιωματούχους άγαμους κληρικούς θεολόγους κατά τα πρεσβεία χειροτονίας της Αρχιεπισκοπής και από τρεις αξιωματούχους κληρικούς θεολόγους της πόλεως Λευκωσίας και ένα αξιωματούχο κληρικό θεολόγο της πόλεως Αμμοχώστου.

    Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος θα συμμετέχει και θα ψηφίσει μόνο ως βοηθός Επίσκοπος.

    Κατά την προσέλευση των εκλεκτόρων γίνεται έλεγχος της ταυτότητας τους και μετά την είσοδο των μελών της Ιεράς Συνόδου κλείνονται οι θύρες του Μεγάλου Συνοδικού.

    Πριν την εκλογή γίνεται προσευχή. Ο Τοποτηρητής προσφωνεί την Εκλογική Συνέλευση και την καλεί με μυστική ψηφοφορία να εκλέξει τον κατάλληλο για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

    Ανακοινώνεται ονομαστικά ο κάθε εκλέκτορας, λαμβάνει το ψηφοδέλτιο και ψηφίζει μυστικά. Οι Γενικοί Εκλέκτορες ρίχνουν το ψηφοδέλτιο τους σε χωριστή κάλπη από την κάλπη που χρησιμοποιείται από τους εξ οφίκιο εκλέκτορες.

    Αφού περατωθεί η ψηφοφορία, η οποία καθορίζεται από τις 1000 μέχρι τις 1300, γίνεται η διαλογή των ψήφων από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

    Εκλεγμένος θεωρείται εκείνος που έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία και στις δύο κάλπες.

    Εάν αυτό δεν επιτευχθεί κατά την πρώτη ψηφοφορία, επαναλαμβάνεται δεύτερη ψηφοφορία κατά τον ίδιο τρόπο.

    Υποψήφιοι είναι μόνο δύο, αυτός που έλαβε την πλειοψηφία στην κάλπη των εξ οφίκιο εκλεκτόρων και αυτός που έλαβε την πλειοψηφία στην κάλπη των γενικών εκλεκτόρων.

    Εάν αυτός που πλειοψήφισε και στις δύο κάλπες είναι το ίδιο πρόσωπο, τότε δεύτερος είναι αυτός που συγκέντρωσε τους περισσότερους ψήφους αθροιζομένων των ψήφων και των δύο σωμάτων (εξ οφίκιο και γενικών εκλεκτόρων).

    Στην τρίτη ψηφοφορία ψηφίζει από κοινού στην ίδια κάλπη το σύνολο και των εκλεκτόρων (εξ οφίκιο και γενικών).

    Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται αυτός που θα πάρει τους περισσότερους ψήφους.

    Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγει η Ιερά Σύνοδος με μυστική ψηφοφορία τον Αρχιεπίσκοπο. Αν και στη Σύνοδο υπάρξει ισοψηφία, τότε με κλήρο εκλέγεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

    Μετά την εκλογή, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και οι Γενικοί Αντιπρόσωποι κατέρχονται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη για τέλεση της Κανονικής Πράξης.

    Αν ο εκλεγείς Αρχιεπίσκοπος δεν είναι Αρχιερέας, το μήνυμα, η χειροτονία και η ενθρόνιση γίνεται σε δεκαπέντε ημέρες.

    Πορεία προς τις αρχιεπισκοπικές εκλογές --------------------------------------------- Ο δρόμος για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές άνοιξε στις 17 Μαΐου 2006 στο Σαμπεζί της Γενεύης όταν η Διευρυμένη Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την τιμητική παύση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

    Σε ανακοίνωσή της τότε ανέφερε: ``Η Ιερά Σύνοδος μετά βαθιάς λύπης διαπίστωσε ότι η υγεία του ασθενούντος Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου έχει κλονισθεί σοβαρώς από τετραετίας και είναι μη αναστρέψιμος, κατόπιν δε σχετικών εισηγήσεων των Μητροπολίτου Πάφου Χρυσοστόμου και Επισκόπου Νικηφόρου και γενομένης μυστικής ψηφοφορίας διαυξημένης πλειοψηφίας κήρυξε το θρόνο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου εν χηρεία, επαφιέμενη τα περαιτέρω εις την κανονικήν ευθύνη και αρμοδιότητα της Ιεράς Συνόδου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου, συμφώνως προς τας διατάξεις του ισχύοντος καταστατικού αυτής χάρτου``.

    Κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα είχαμε έξι εκλογικές αναμετρήσεις και οι έξι Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Κύπρου υπηρέτησαν την Αρχιεπισκοπή για 79 χρόνια, ενώ τα άλλα 21 χρόνια ο θρόνος χήρευε λόγω αντιπαραθέσεων και προστριβών μεταξύ των ιεραρχών.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος παρέμεινε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο για 37 μόλις ημέρες, λόγω πρόωρου θανάτου του.

    Στον αρχιεπισκοπικό θρόνο εξελέγησαν κατά χρονολογική σειρά, ο Κύριλλος Β΄ 1909-1916, ο Κύριλλος Γ΄ 1916-1933, ο Λεόντιος το 1947 για μόνο 37 μέρες, ο Μακάριος Β΄ 1947-1950, ο Μακάριος Γ΄ 1950-1977 και ο Χρυσόστομος από το 1977 μέχρι τις 17 Μαϊου 2006.

    [02] ΓΓ ΣτΕ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    «Η καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης, ισοδυναμεί με άρνηση στην απόδοση δικαιοσύνης» δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ του Συμβουλιου της Ευρώπης (ΣτΕ) Τέρι Ντέιβις, αναφερόμενος στη μη υλοποίηση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) από κράτη-μέλη του ΣτΕ.

    Ερωτηθείς για τις υποθέσεις Ελληνοκυπρίων που εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας, ο ΓΓ του ΣτΕ παρέπεμψε στην υπόθεση της Μύρας Ξενίδη Αρέστη και στη σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ ότι η Τουρκία «οφείλει να εισαγάγει αποτελεσματικά ένδικα μέσα κατά των παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εντοπίζονται στην υπόθεση Ξενίδη Αρέστη και στις άλλες εκκρεμούσες υποθέσεις».

    Οπως ανέφερε ο κ. Ντέιβις, «τα ένδικα αυτά μέσα έχουν εισαχθεί από την Τουρκία και το ΕΔΑΔ αναμένεται να εξετάσει σύντομα την αποτελεσματικότητά τους».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 4 November 2006 - 10:29:26 UTC