Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
  • [02] ΗΠΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος ηγείται πολυμελούς διπλωματικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας που επισκέπτεται την Κροατία, εξέφρασε την ``προθυμία της κυπριακής κυβέρνησης να υποστηρίξει πλήρως και να ενθαρρύνει οποιαδήποτε σοβαρή συνεργασία μεταξύ κυπριακών και κροατικών εταιρειών``.

    Σε χαιρετισμό του σε Επιχειρηματικό Φόρουμ Κροατίας-Κύπρου στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Κροατίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι ``η πολιτική μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον και τις απαραίτητες συνθήκες για τέτοια συνεργασία, με στόχο την ανάπτυξη επιτυχών επιχειρηματικών εγχειρημάτων``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η επίσκεψη στην Κροατία ``υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η κυπριακή κυβέρνηση στην περαιτέρω ενίσχυση των άριστων οικονομικών, πολιτικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας``.

    Σημείωσε ότι ``η Κύπρος έχει μια δυναμική και ευέλικτη οικονομία και έχει αποδείξει την ικανότητα της να προσαρμόζεται σε συνεχώς διαφοροποιούμενες συνθήκες``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία ``βασίζεται στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος συνεισφέρει περίπου 76% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και χαρακτηρίζεται από ραγδαία ανάπτυξη, ψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, χαμηλό ρυθμό ανεργίας του 3,8% και χαμηλό πληθωρισμό του 2,6%`` και ότι ``η προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2006 είναι 3,8%, που συγκρίνεται ευνοϊκά με τον μέσο όρο της ΕΕ``.

    ``Το 2005, το κατά κεφαλή εισόδημα έφθασε 19.000 ευρώ, που σε όρους αγοραστικής δύναμης αντιστοιχεί στο 85% του μέσου όρου της ΕΕ``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``η ξένη άμεση επένδυση στην Κύπρο το 2005 παρουσίασε αύξηση κατά 50%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, και έφθασε το 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ``, σημειώνοντας ότι ``μεταξύ άλλων παραγόντων, το ευνοϊκό περιβάλλον για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ελεύθερη επενδυτική πολιτική που επιτρέπει μέχρι και 100% ξένη συμμετοχή στους περισσότερους τομείς της οικονομίας, η χαμηλή εταιρική φορολογία του 10% και οι πολυάριθμες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η Κύπρος, που καλύπτουν 40 χώρες, έχουν καταστήσει την Κύπρο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο``.

    ``Το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ήταν το κλειδί για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις της μικρής εγχώριας αγοράς. Οι εξαγωγές κυπριακών προϊόντων έφθασαν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ το 2005, ενώ οι συνολικές εισαγωγές γύρω στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2005 οι επανεξαγωγές από την Κύπρο έφθασαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που αποδεικνύει τη σημασία της Κύπρου ως διαμετακομιστικού κέντρου στη Μεσόγειο``, επεσήμανε.

    Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``διαδραματίζει ζωτικό ρόλο, καθώς 2,3 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Κύπρο κάθε χρόνο``, και παρέθεσε σε συντομία τα διάφορα έργα που στοχεύουν στον περαιτέρω εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

    Είπε, επίσης, ότι και η κατασκευαστική βιομηχανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία και αναφέρθηκε στη νέα πολιτική βιομηχανικής ανάπτυξης που υιοθέτησε η κυβέρνηση, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``οι Κροάτες επιστήμονες είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στα εκκολαπτήρια στην Κύπρο`` και να εκμεταλλευθούν τα διαθέσιμα προγράμματα.

    ``Θα μπορούσαν να υπάρξουν κοινοπραξίες μεταξύ κυπριακών και κρατικών εταιρειών, όπως οικοδομικά έργα, ένας τομέας στον οποίο οι κυπριακές εταιρείες διαπρέπουν παγκοσμίως. Η επανεξαγωγή σε γειτονικές χώρες με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί ιστορικά άριστες σχέσεις είναι ένας άλλος τομέας πιθανής συνεργασίας. Μάλιστα, χάρη στη στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι κροατικές εταιρείες μπορούν εύκολα να φθάσουν σε μιαν αγορά 350 εκατομμυρίων πολιτών στις γειτονικές χώρες``, επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Στο Φόρουμ απηύθυνε χαιρετισμό και ο Πρόεδρος της Κροατίας Στέπαν Μέσιτς. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Κροατίας Νάνταν Βιντόσεβιτς και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάνθος Μαυρομμάτης.

    Ο κ. Μέσιτς είπε ότι είναι σημαντικό για τους Κροάτες επιχειρηματίες να αντιληφθούν τις δυνατότητες συνεργασίας με την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, μέσω της Κύπρου.

    Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προοπτικές συνεργασίας σε πολλούς τομείς και επεσήμανε ότι η Κύπρος μπορεί να βοηθήσει την Κροατία στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ.

    Ο κ. Βιντόσεβιτς εξέφρασε την ελπίδα αυτό το φόρουμ να χρησιμοποιηθεί για επαφές με στόχο τη συνεργασία σε νέους τομείς.

    Ο κ. Μαυρομμάτης είπε ότι το φόρουμ παρέχει την ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η επιθυμία για συνεργασία με τους Κροάτες και διαβεβαίωσε ότι οι Κροάτες επιχειρηματίες θα έχουν κάθε βοήθεια όταν επισκέπτονται την Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι σύντομα θα δημιουργηθεί κυπρο-κροατικός επιχειρηματικός σύνδεσμος.

    Οι παρουσιάσεις κάλυψαν θέματα όπως ``Η Κύπρος ως διεθνές επιχειρηματικό και επαγγελματικό κέντρο``, με έμφαση στην Κύπρο μετά την ένταξη στην ΕΕ, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από την ΕΕ, και το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Κροατία. Ακολούθησαν συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών από την Κύπρο και την Κροατία.

    [02] ΗΠΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

    Ψήφο υπέρ της αλλαγής της πορείας της χώρας έδωσαν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, δίδοντας έπειτα από 12 χρόνια την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων ξανά στους Δημοκρατικούς. Οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα πλειοψηφία 32 βουλευτών. Αντίθετα στη Γερουσία τα πράγματα παρέμειναν ρευστά.

    Μεγάλη επιτυχία η εκλογή στη Φλόριδα του Τσαρλς Κριστ (Χριστοδούλου) που με ποσοστό 52% εκλέγεται κυβερνήτης της πολιτείας. Ο μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός Τσαρλς Κριστ, στενός φίλος και συνεργάτης του κυβερνήτη Τζεμπ Μπους και του Προέδρου των ΗΠΑ, είναι ο πρώτος Κύπριος που καταλαμβάνει εθνικής εμβέλειας αξίωμα στις ΗΠΑ κι ο δεύτερος ελληνικής καταγωγής κυβερνήτης, μετά τον Μιχάλη Δουκάκη στη Μασσαχουσέτη. Γεννήθηκε στην Αλτούνα της Πενσυλβάνιας και είναι γιος του γιατρού Τάκη Κριστ. Ο παππούς του μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Κύπρο το 1912.

    Ενισχυμένη θα είναι η ελληνική παρουσία στο αμερικανικό Κογκρέσο, μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα υπάρχουν τέσσερις Ελληνοαμερικανοί, τρεις Δημοκρατικοί κι ένας Ρεπουμπλικανός, ενώ στη Γερουσία επανεξελέγη με περισσότερο από 70% η Ολυμπία Σνόου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 8 November 2006 - 10:29:25 UTC