Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε απόψε από την Κροατία ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας είναι γενικά θετική όσον αφορά την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις στο Σπλιτ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε από το προσχέδιο, προσθέτοντας ότι η έκθεση περιλαμβάνει αρκετά θετικά σημεία, αν και θα μπορούσαν μερικά άλλα σημεία να είναι πιο ακριβή και πιο λεπτομερή όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς πώς κρίνει την έκθεση της Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``γενικά είναι θετική η έκθεση όσον αφορά την Κύπρο``.

    ``Από ό,τι έχω διαβάσει μέχρι τώρα, δεν έχουν αλλάξει τίποτε από το προσχέδιο που είχαμε υπόψη μας. Εχει αρκετά θετικά σημεία. Θα μπορούσαν μερικά άλλα σημεία να είναι πιο ακριβή και πιο λεπτομερή όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας. Αλλά γενικά είναι θετική. Δεν περιέχει εισηγήσεις``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι από ό,τι έχει πληροφορηθεί από τις Βρυξέλλες, ``το επιχείρημα είναι ότι, εφόσον δίνεται μια χρονική περίοδος μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη για την Τουρκία να συμμορφωθεί, δεν θα ήταν σωστό να περιληφθούν από τώρα μηνύματα που αφορούν το τί πρέπει να κάνει η Τουρκία, γιατί θα εξουδετέρωνε το μήνυμα που θέλει να δώσει η Επιτροπή, δίνοντας αυτή τη μικρή χρονική παράταση``.

    Σε ερώτηση εάν έχουν γίνει κάποιες βολιδοσκοπήσεις προς την κυβέρνηση για το ποιο θα μπορούσε να ήταν το περιεχόμενο των εισηγήσεων ή των κυρώσεων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι την τελευταία περίοδο επανειλημμένα έχουν γίνει επαφές και επισκέψεις.

    ``Αυτός ήταν ο σκοπός. Εχουμε πει τις δικές μας απόψεις, ακούσαμε τις άλλες απόψεις. Επανειλημμένα είπα, ακόμα δεν είναι σαφές ότι η πλειοψηφία του συμβουλίου των αρχηγών θα επιλέξει, ως μέτρα, κυρώσεις κατά της Τουρκίας``, σημείωσε.

    Ερωτηθείς εάν αυτό το θέμα συναρτάται με τη φινλαδική πρωτοβουλία ή εάν η πρωτοβουλία αυτή είναι εντελώς ανεξάρτητη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ``ενώ θεωρητικά είναι ανεξάρτητη, βεβαίως συναρτάται``.

    ``Να πούμε ότι η Τουρκία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο εκτός εάν αρθούν τα λεγόμενα εμπάργκο, τα οποία εμείς αρνούμαστε ότι υπάρχουν, εναντίον των Τ/Κ``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``πρόσφατα η φράση δεν είναι το οικονομικό εμπάργκο, όπως προνοούσε η συμφωνία της 26ης Απριλίου, αλλά η διεθνής απομόνωση, που σημαίνει βέβαια ευρύτερα θέματα``.

    ``Υποθέτω ο συλλογισμός είναι ότι εάν έστω παρασχεθεί κάποιο πρόσχημα στην Τουρκία ότι έχει ικανοποιηθεί αυτός ο όρος που θέτει για την άρση του οικονομικού εμπάργκο ή του γενικότερου αποκλεισμού, θα βρει δικαιολογία για να το εφαρμόσει. Ετσι είναι η συλλογιστική. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα ισχύσει αυτός ο συλλογισμός. Είναι με αυτόν τον τρόπο που εμπλέκεται το θέμα της φινλαδικής προεδρίας, μαζί με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ευρώπη που, όπως επανειλημμένα έχει δηλωθεί, είναι αυτόνομες, ανεξάρτητες και δεν πρέπει να σχετίζονται με το τί συμβαίνει όσον αφορά τους Τ/Κ στην Κύπρο``, κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 8 November 2006 - 18:29:27 UTC