Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΡΕΝ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΓ ΟΗΕ

  • [01] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΡΕΝ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υποβάλει τις συστάσεις της προς τους «25», σε περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Αγκυρας το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, υπογράμμισε ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν, ο οποίος επανέλαβε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στις 11 Δεκεμβρίου.

    Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο κ. Ρεν απέφυγε να ανοίξει τα «χαρτιά του» σχετικά με το είδος των κυρώσεων που θα υποστεί Τουρκία. Ομως, αναφέρθηκε στην ομόφωνη, όπως είπε, αντιδήλωση των «25» της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, σύμφωνα με την οποία το άνοιγμα των σχετικών κεφαλαίων εξαρτάται από το κατά πόσο η Τουρκία τηρεί τις υποχρεώσεις, προσθέτοντας ότι αν η Αγκυρα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της θα επηρεαστούν συνολικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Ρεν χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ σοβαρή, διότι από τη μία πλευρά η ΕΕ δεν θέλει να καταρρεύσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ από την άλλη πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία. Για το λόγο αυτό κάλεσε τα 25 κράτη μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες της φινλανδικής προεδρίας.

    Ο Επίτροπος επανέλαβε ότι οι «25» δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μονοπωληθεί η Σύνοδος Κορυφής (14-15 Δεκεμβρίου) με την Τουρκία, όπως είχε γίνει τα δύο προηγούμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό, είπε, οι αποφάσεις θα ληφθούν με επίπεδο υπουργών εξωτερικών στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ η Επιτροπή θα υποβάλει τις συστάσεις της έγκαιρα, δηλαδή πριν από τη εν λόγω συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΓ ΟΗΕ

    Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι για το θέμα της εφαρμογής της , η κυπριακή κυβέρνηση συμφωνεί πλήρως με το Γενικό Γραμματέα ότι δεν αρκούν μόνο οι προθέσεις, αλλά χρειάζονται και οι πράξεις.

    Σε δήλωσή του για τις αναφορές του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κ. Πασιαρδής εξηγεί τους λόγους που η ε/κ πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν ενώ για το θέμα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, σημειώνει ότι είναι ολοφάνερο ότι αυτός ο μύθος αποτελεί απλώς ψευδώνυμο της οργανωμένης προσπάθειας και επιδίωξης της τουρκικής πλευράς για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

    Αναφέρει επίσης ότι η παροχή βοήθειας στις αναπτυξιακές προσδοκίες του ψευδοκράτους δεν μπορεί να συναρτάται με τη νομιμοποίηση της συστηματικής εκμετάλλευσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα ούτε και με το θέμα του απευθείας εμπορίου, το οποίο συνδέεται με την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους

    «Αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η Κυπριακή Κυβέρνηση θα ήθελε να παρατηρήσει τα εξής» ο Εκπρόσωπος δήλωσε:

    «Το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατή η επανένωση της Κύπρου, μέσω του Σχεδίου Ανάν, οφείλεται στο ότι το συγκεκριμένο αυτό Σχέδιο, ως είχε, ακριβώς δεν διασφάλιζε την επανένωση του λαού και της χώρας, αλλά απλώς επέβαλλε μια χαλαρή συγκόλληση δύο ξεχωριστών οντοτήτων, διαιώνιζε τα διαιρετικά στοιχεία και προδίκαζε τη δημιουργία αδιεξόδων και τη δυσλειτουργικότητα στο Κράτος. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, ανάμεσα, βέβαια, σε άλλους, απερρίφθη από την τεράστια πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Η από μέρους των Τουρκοκυπρίων αποδοχή του Σχεδίου δεν ήταν υποχώρηση, για την οποία θα πρέπει να ανταμειφθεί η τουρκική πλευρά, δεδομένου ότι τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι διασφάλιζαν με το Σχέδιο Ανάν όλα όσα ζητούσαν. Επίσης, το Σχέδιο δεν ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων αλλά απόφαση «διαιτησίας» από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Οσον αφορά την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ο Εκπρόσωπος είπε πως «είναι πια ολοφάνερο ότι αυτός ο μύθος αποτελεί απλώς ψευδώνυμο της οργανωμένης προσπάθειας και επιδίωξης της τουρκικής πλευράς για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, το οποίο, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο Γενικός Γραμματέας, το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας, με τα ψηφίσματά του 541 και 550, θεωρεί παράνομο, ως προϊόν παράνομης αποσχιστικής ενέργειας. Η ισχυριζόμενη `απομόνωση` είναι κυρίως αυτοεπιβαλλόμενη από τις προσπάθειες του ψευδοκράτους να πετύχει πολιτική αναβάθμιση ή έμμεση αναγνώριση και συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς».

    Αναφορικά με τη θέση που διετύπωσε ο Γενικός Γραμματέας για παροχή βοήθειας στις αναπτυξιακές προσδοκίες του ψευδοκράτους, ο κ. Πασιαρδής είπε πως «ασφαλώς αυτή η βοήθεια δεν μπορεί να συναρτάται με τη νομιμοποίηση της συστηματικής εκμετάλλευσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα ούτε και με το θέμα του απευθείας εμπορίου, το οποίο συνδέεται με την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους. Αυτή την επιστροφή, όπως πολύ καλά και πάλι γνωρίζει ο Γενικός Γραμματέας, προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία η νόμιμη Κυβέρνηση της Κύπρου απολύτως σέβεται», σημειώνει ο κ. Πασιαρδής.

    Για το θέμα της εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, «συμφωνούμε πλήρως με το Γενικό Γραμματέα ότι δεν αρκούν μόνο οι προθέσεις, αλλά χρειάζονται και οι πράξεις. Η δική μας πλευρά παραμένει συνεπής σε αυτή τη Συμφωνία και θα συνεχίσει να εργάζεται και να συνεργάζεται, με όλη την καλή θέληση και με κάθε εποικοδομητικό τρόπο, για την προώθηση της πλήρους εφαρμογής της», καταλήγει ο κ. Πασιαρδής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 21 November 2006 - 20:29:18 UTC