Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΑΜΠΕΡΕ
  • [02] ΤΖΙΩΝΗΣ - ΠΕΡΤΕΒ
  • [03] ΑΛΜΟΥΝΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΣΑΡΡΗΣ - ECOFIN

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΑΜΠΕΡΕ

    Στο Τάμπερε ναυάγησε μια ελπίδα για κάποια πρόοδο στο Κυπριακό και επέπλευσε ανυποχώρητη και άκαμπτη η τουρκική προκλητικότητα και αρνητική στάση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Πρόσθεσε πως «η αποτυχία της φινλανδικής προσπάθειας, όσο και αν δεν ήταν έκπληξη, δεν παύει να είναι μια θλιβερή εξέλιξη και μια απογοητευτική κατάληξη», σημειώνοντας πως «η δική μας πλευρά έκανε ότι μπορούσε για να επιτύχει η προσπάθεια της φινλανδικής προεδρίας».

    «Η τουρκική πλευρά προσπάθησε και τελικά πέτυχε να μην καρποφορήσει η φινλανδική πρωτοβουλία. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε πως «ούτε οι επίμονες προσπάθειες της φινλανδικής προεδρίας, ούτε η καλή θέληση και η εποικοδομητική στάση της δικής μας πλευράς μπόρεσαν να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία και να αποτρέψουν το τελικό ναυάγιο της φινλανδικής πρωτοβουλίας».

    Σε παρατήρηση πως οι Φινλανδοί ουσιαστικά θέτουν τις δυο πλευρές σε ίση μοίρα, ο κ. Πασιαρδής είπε πως «όταν η φινλανδική προεδρία λέγει ότι και οι δυο πλευρές συνεργάστηκαν εποικοδομητικά με την προεδρία απλώς δεν θέλει στο παρόν τουλάχιστον στάδιο να αποδώσει ευθύνες».

    «Γνωρίζει όμως πολύ καλά η φινλανδική προεδρία ποιά πλευρά συνεργάστηκε εποικοδομητικά μαζί της και ποιά εργάστηκε για την αποτυχία της πρωτοβουλίας της. Εάν δεν το λέγει τώρα έχει τους κατανοητούς λόγους της και εάν πρόκειται να το πει αργότερα η δική μας πλευρά δεν ανησυχεί», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς γιατί η Λευκωσία κατανοεί τη δυσκολία της φινλανδικής προεδρίας να κατανείμει ευθύνες εκεί που πρέπει, ο κ. Πασιαρδής σημείωσε πως «ασφαλώς δεν μπορούμε εμείς να εξαναγκάσουμε τη φινλανδική προεδρία να προβεί σε απόδοση ευθυνών. Επαφίεται στην ίδια να κρίνει κατά πόσον ενδείκνυται τώρα ή αργότερα να το πράξει».

    «Σίγουρα δεν υπάρχει αποτυχία και ναυάγιο χωρίς ευθύνες και υπεύθυνο. Γεγονός πάντως είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι γνωρίζουν πολύ καλά ποιός ευθύνεται για την αναποτελεσματικότητα της φινλανδικής προσπάθειας, γιατί είναι ενήμεροι των θέσεων και των συμπεριφορών των δυο πλευρών, καθόλη τη διάρκεια της ανάπτυξης και συζήτησης της φινλανδικής πρωτοβουλίας», ανέφερε.

    «Εάν τώρα για λόγους σκοπιμότητας κάποιοι εταίροι θέλουν να παρασιωπούν τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες, και σίγουρα δεν μπορεί οι συγκεκριμένες ευθύνες να βαραίνουν εξίσου και τις δυο πλευρές», πρόσθεσε.

    Σε σχέση με τις χθεσινές δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν στο Ελσίνκι, ο Εκπρόσωπος ανέφερε σε σχέση με την άποψη του κ. Ρεν για επιβράδυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας πως «θα ήταν καλό και ορθό να αποφεύγονται αυτή την ώρα οποιεσδήποτε αναφορές στα ενδεχόμενα μέτρα και στις πιθανές κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Τουρκία».

    «Η τελική απόφαση πάνω σε αυτό το θέμα εναπόκειται στους 25 εταίρους. Ο κ. Ρεν μπορεί να γνωρίζει αλλά εμείς δεν γνωρίζουμε κατά πόσον το μέτρο της επιβράδυνσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα είναι η τελική ή η μόνη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο κ. Πασιαρδής.

    Επεσήμανε πως «εάν αυτή θα είναι η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα την κρίνουμε και θα τη σχολιάσουμε στην κατάλληλη ώρα και στον κατάλληλο χώρο. Προς το παρόν δεν συμμετέχουμε σε οποιοδήποτε δημόσιο σχολιασμό οποιωνδήποτε πιθανών σεναρίων ως προς τα μέτρα και τις κυρώσεις που θα πρέπει η ΕΕ να επιβάλει στην Τουρκία».

    Ο κ. Πασιαρδής είπε επίσης πως ο κ. Ρεν άφησε να νοηθεί ότι το Κυπριακό διασυνδέεται με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως «το γεγονός ότι το Κυπριακό δεν διασυνδέεται με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας δεν είναι μια υποκειμενική θέση της πλευράς μας».

    «Είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα που δεν αλλάζει έστω και με αντίθετες δηλώσεις προερχόμενες από τον Ευρωπαίο Επίτροπο», ανέφερε.

    «Και εάν ακόμη υποτεθεί ότι το κυπριακό πρόβλημα ήταν αυτή τη στιγμή λυμένο, δεν νομίζω ότι ο κ. Ρεν θα είχε την άποψη ότι η Τουρκία δικαιούται να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, και αυτές οι υποχρεώσεις δεν αφορούν μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία», επεσήμανε.

    Πρόσθεσε πως «το γεγονός ότι παραμένει άλυτο το κυπριακό πρόβλημα δεν αποτελεί νόμιμο και αποδεκτό δικαιολογητικό για την Τουρκία να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που η ίδια η ΕΕ καθόρισε έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    «Πρόκειται για δυο διαφορετικά θέματα που δεν διασυνδέονται με κανένα τρόπο. Εάν δεχθούμε ότι υπάρχει τέτοια διασύνδεση και αλληλεξάρτηση, τότε το συμπέρασμα είναι ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όταν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό, και δεν νομίζω ότι ο κ. Ρεν θα συμφωνεί σε κάτι τέτοιο, δεδομένου μάλιστα ότι ακόμη και ο χρόνος επίλυσης του Κυπριακού εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές για τη Λευκωσία σε ότι αφορά το θέμα των κυρώσεων για την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε πως «αυτή την ώρα δεν μπορούμε να μιλάμε για κόκκινες ή για οποιουδήποτε άλλου χρώματος γραμμές».

    Υπογράμμισε πως «οι ώρες είναι τόσο σοβαρές και δύσκολες» και «οφείλουμε όλοι μας και μιλώ για μας εδώ να απαλλαγούμε από την τυραννία των λέξεων και να επικεντρωθούμε στην ουσία των πραγμάτων. Ας αφήσουμε τις κόκκινες γραμμές, ας αφήσουμε τα τρένα, τα βαγόνια, τις συγκρούσεις και τους εκτροχιασμούς. Ως κυβέρνηση επανειλημμένα είπαμε ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να θέλει και να επιδιώκει τον τερματισμό της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Τονίζαμε ταυτόχρονα ότι σίγουρα δεν μπορεί να συνεχίζεται ομαλά και απρόσκοπτα η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, χωρίς εκπλήρωση των συνεπαγόμενων υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της».

    «Είναι βέβαια αντιληπτό από όλους πιστεύω ότι δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από εμάς οι εξελίξεις. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Ο κάθε εταίρος έχει τις δικές του προτεραιότητες και σκοπιμότητες που δεν συμπίπτουν κατ ανάγκη με τις δικές μας», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Διαβεβαίωσε πως «θα δώσουμε τη μάχη για να διασφαλίσουμε το καλύτερο, με υπευθυνότητα και σύνεση. Δεν πετούμε στα σύννεφα, αλλά και δεν αποφεύγουμε να διεκδικούμε το λογικό και το δίκαιο. Σε όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεν προσπάθησε ούτε να ωραιοποιήσει τα πράγματα, ούτε να τα παρουσιάσει ως ομαλά και εύκολα», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «ανεξάρτητα όμως από τις οποιεσδήποτε αντικειμενικές δυσκολίες θα διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα αυτά που θεωρούμε ορθά και πρέποντα».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πασιαρδής ανέφερε σε σχέση με τη θέση της τουρκικής πλευράς ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της πως εάν δεν υπάρχει κανένας λόγος για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας υπάρχει κάθε λόγος για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, λόγω της άρνησής της να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της.

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης πως η τουρκική πλευρά λέει πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της στο Κυπριακό.

    «Οταν η Τουρκία λέει ότι εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της στο Κυπριακό, απλώς εννοεί και επαναλαμβάνει ότι πέραν του σχεδίου Ανάν δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που το είπε και ίσως να μην είναι και η τελευταία. Εάν όμως με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν εκπλήρωσε η Τουρκία όλες τις υποχρεώσεις της στο Κυπριακό τότε πέραν της δημιουργίας εντυπώσεων ποιό ουσιαστικό νόημα έχει η συμμετοχή της τουρκικής πλευράς στις προσπάθειες για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου; διερωτήθηκε.

    Πρόσθεσε πως «η συμφωνία της 8ης Ιουλίου που την προσυπέγραψε ο κ. Ταλάτ δεν μιλά για το σχέδιο Ανάν, στο οποίο η τουρκική πλευρά μένει προσκολλημένη. Επομένως το λογικό συμπέρασμα είναι ότι δεν σέβεται τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου αφού δεν μετακινείται από το σχέδιο Ανάν».

    [02] ΤΖΙΩΝΗΣ - ΠΕΡΤΕΒ

    O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα συνάντηση των Τάσου Τζιωνή και Ρασίτ Περτέβ, εκπροσώπων των ηγετών των δυο κοινοτήτων, με συμμετοχή του Ειδικού Αντιπρόσωπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε πως η συνάντηση γίνεται σε συνέχεια των επιστολών που απηύθυνε ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στους δυο ηγέτες και στόχο έχει την προώθηση της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Ερωτηθείς εάν μετά την επιστολή του κ. Γκαμπάρι έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη που να συνιστά πρόοδο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως το εάν θα υπάρξει πρόοδος εξαρτάται από τις μελλοντικές εξελίξεις όσον αφορά την προώθηση εφαρμογής αυτής της συμφωνίας.

    «Προέχει η σύσταση των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας εμπειρογνωμόνων και τότε σε κάποιο στάδιο θα διαφανεί κατά πόσον δικαιολογείται οποιαδήποτε αισιοδοξία ή ομολογία για ύπαρξη οποιασδήποτε προόδου», κατέληξε.

    [03] ΑΛΜΟΥΝΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Joaquin Almunia έρχεται αύριο στην Κύπρο για να παραστεί και να προσφωνήσει το συνέδριο με θέμα ``ΟΝΕ και μετάβαση στο Ευρώ Η Κύπρος σε πορεία υιοθέτησης του Ευρώ``, που συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Χίλτον Παρκ στη Λευκωσία και την έναρξη θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Επίτροπος Almunia, μετά την εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη μαζί με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jose Manuel Gonzalez Paramo, καθώς επίσης τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

    Ο Επίτροπος της ΕΕ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθως θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

    [04] ΣΑΡΡΗΣ - ECOFIN

    Η εφαρμογή συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, η πολυμερής εποπτεία στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισαβόνας, η παγκοσμιοποίηση, η μείωση του στατιστικού βάρους και ευρω-μεσογειακές επενδύσεις και εταιρικές σχέσεις είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECOFIN), στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετέχει και ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι Υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Πολωνίας και θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τέσσερις βασικούς άξονες που προκύπτουν μέσα από τη Στρατηγική της Λισαβόνας: καινοτομία, αγορά εργασίας, ενέργεια και απλοποίηση διαδικασιών στο δημόσιο τομέα (better regulation).

    Θα συζητήσουν επίσης τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης καθώς και πολιτικές για να προσελκύσουν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και ξένες επενδύσεις, με στόχο να καταστήσουν την οικονομία της Ε.Ε. την πλέον δυναμική και ανταγωνιστική στον κόσμο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 28 November 2006 - 14:29:21 UTC