Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΑΛΜΟΥΝΙΑ - ΕΥΡΩ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Εντατικοποίηση των προσπαθειών έτσι ώστε η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαφοροποιηθεί για να αποτελέσει ``αποτελεσματικό μέτρο`` κατά της Τουρκίας, με τακτό χρονοδιάγραμμα εξακρίβωσης αν η Τουρκία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, εξήγγειλε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Χριστόδουλου Πασιαρδή, ο οποίος τόνισε πως η Λευκωσία δεν θα συναινέσει στην έγκριση της σύστασης της Κομισιόν στην περίπτωση που αυτή παραμείνει η ίδια.

    Προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μη διαφοροποίησης της σύστασης της Κομισιόν, αυτά δεν θα ισχύουν λόγω της διαφωνίας της Λευκωσίας και ότι ``σε μια τέτοια περίπτωση επανερχόμαστε και ασκούμε το δικαίωμά μας να μην επιτρέπουμε το άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας``.

    ``Η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές της σε συνεργασία με την Αθήνα και με άλλους εταίρους, ώστε οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ να είναι αυστηρές και αποτελεσματικές``, ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πασιαρδής, προσθέτοντας ότι ``τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Πασιαρδής, ο πολιτικός διάλογος τώρα αρχίζει μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ. ``Η σύσταση της Επιτροπής ήταν μια μη δεσμευτική εισήγηση. Η τελική απόφαση εναπόκειται στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στη Σύνοδο Κορυφής``, συμπλήρωσε.

    ``Εάν τελικά δεν μας ικανοποιούν τα συμπεράσματα, τότε διατυπώνουμε τη διαφωνία μας και ασφαλώς τα συμπεράσματα δεν ισχύουν εφόσον απαιτείται ομοφωνία για να εγκριθούν``, είπε και πρόσθεσε: ``Σε μια τέτοια περίπτωση επανερχόμαστε και ασκούμε το δικαίωμά μας να μην επιτρέπουμε το άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας``.

    Στις αντιρρήσεις της Λευκωσίας για τη χθεσινή σύσταση της Κομισιόν είναι η απουσία αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου της συμμόρφωσης της Αγκυρας με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της.

    ``Η απουσία``, συνέχισε, ``τακτού χρονοδιαγράμματος για την επισκόπηση της εκπλήρωσης των τουρκικών υποχρεώσεων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα συνεχίζεται έστω και με αργό ρυθμό η τουρκική ενταξιακή πορεία είναι βέβαιο ότι θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο την αδιαλλαξία και την προκλητικότητα της Αγκυρας και θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την πλήρη και άμεση συμμόρφωσή της με τις υποδείξεις και απαιτήσεις της ΕΕ``.

    Σύμφωνα με τον κ. Πασιαρδή, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Προεδρία θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της, που μπορεί να είναι είτε επανάληψη της σύστασης της Επιτροπής, είτε διαφοροποίησή της, είτε μιας εντελώς νέα εισήγηση.

    ``Στο διάστημα που ακολουθεί μέχρι τη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η δική μας πλευρά, όπως υπογράμμισα προηγουμένως, θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της με στόχο τα τελικά συμπεράσματα να εξαναγκάσουν βασικά την Τουρκία, εντός τακτής προθεσμίας, να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της``, είπε.

    Εξάλλου, ο κ. Πασιαρδής χαρακτήρισε "ατυχή" τον παραλληλισμό που έκανε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν, ο οποίος αναφερερόμενος στην απουσία χρονοδιαγράμματος για τη συμμόρφωση της Τουρκίας, είπε πως η ε/κ πλευρά δεν συμφωνεί με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

    ``Η δική μας αντίδραση σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα έχει σχέση με το διάλογο για λύση του Κυπριακού και με επιδιαιτησίες. Στην προκειμένη περίπτωση της Τουρκίας, τα χρονοδιαγράμματα δεν σχετίζονται με διάλογο, αλλά αφορούν αποκλειστικά και μόνο την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Αγκυρας έναντι της ΕΕ και η εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων δεν είναι θέμα και αντικείμενο διαλογικής συζήτησης, είναι θέμα άμεσης και επιτακτικής ανάγκης``, είπε.

    Ο κ. Πασιαρδής συμφώνησε με το σχόλιο του κ. Ρεν ότι στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν, η πλάτη της ε/κ πλευράς ήταν κολλημένη στον τοίχο.

    ``Η διαφορά όμως είναι ότι μας κόλλησαν τότε στον τοίχο χωρίς εμείς να φταίμε, χωρίς να είμαστε ένοχοι και χωρίς να έχουμε αναλάβει οποιεσδήποτε υποχρεώσεις που δεν εκπληρώσαμε, ενώ τώρα στην περίπτωση της Τουρκίας ευθύνεται η Αγκυρα και είναι ένοχη για να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε``, κατέληξε.

    [02] ΑΛΜΟΥΝΙΑ - ΕΥΡΩ

    Την επείγουσα ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με την υιοθέτηση του Ευρώ τόνισε ο Κοινοτικός Επίτροπος για Οικονομικά και Νομισματικά θέματα Χοακίν Αλμούνια, σε ομιλία του στο συνέδριο «ΟΝΕ και Μετάβαση στο Ευρώ: η Κύπρος σε Πορεία Υιοθέτησης του Ευρώ», στη Λευκωσία.

    Ο Επίτροπος είπε ότι το 2007 θα είναι ένα πολύ κρίσιμο έτος όσον αφορά τις προετοιμασίες για υιοθέτηση και ενημέρωση του κοινού για το ευρώ και επισήμανε ότι η Κύπρος έχει να επιδείξει σημαντική πρόοδο αναφορικά με τις προσπάθειες σύγκλησης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν.

    Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε βεβαιότητα ότι η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008 θα στεφθεί με επιτυχία και επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι υποβοηθητική και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για εξεύρεση μιας πραγματικά βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θυσιάσει το κοινωνικό κράτος στο βωμό του ευρώ.

    Στο Συνέδριο συμμετείχαν πολιτικοί, επιχειρηματίες, μέλη της δημόσιας διοίκησης, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανισμών, ακαδημαϊκοί, καθώς και Τουρκοκύπριοι.

    Ο κ. Αλμούνια ολοκλήρωσε το απόγευμα την επίσκεψή του αναχώρησε από την Κύπρο.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχουν ενεργά στα πλαίσια συντονισμένης προσπάθειας όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη λήψη μέτρων εφόσον κριθεί αναγκαίο για την προστασία των πολιτών της, όσον αφορά το επεισόδιο πιθανής ραδιομίανσης με Πολώνιο 210, το οποίο είχε επισυμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα κρατούν ενήμερο το κοινό.

    Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην οποίαν εξετάστηκαν διεξοδικά τα μέχρι στιγμής δεδομένα όσον αφορά το επεισόδιο πιθανής ραδιομίανσης με Πολώνιο 210.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε επείγουσα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του συστήματος Ταχείας Ανταπόκρισης Επειγόντων Περιστατικών (RAS BICHAT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασφάλειας της Υγείας, όπου οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έτυχαν άμεσης ενημέρωσης και αντάλλαξαν απόψεις με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Από την πληροφόρηση που υπάρχει και τις διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των δύο Υπουργείων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώθηκε ότι κίνδυνος για την υγεία των επιβατών που έχουν ταξιδεύσει με τις Βρετανικές Αερογραμμές είναι μηδαμινός, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με απευθείας επικοινωνία στα πλαίσια της πιο πάνω τηλεδιάσκεψης από την εκπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 30 November 2006 - 20:29:19 UTC