Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΙΛΛΗΚΑΣ
  • [02] ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ

  • [01] ΕΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

    Διμερείς συναντήσεις με ομολόγους της ΕΕ είχε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ενόψει της καθοριστικής συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε στις συναντήσεις αυτές.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε διαδοχικά με τον Φιλανδό Προεδρεύοντα της ΕΕ, Ερκι Τουομιόγια, και τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Λιθουανίας και της Τσεχίας. Στις συναντήσεις αυτές, που πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα, η κυπριακή πλευρά ανέπτυξε τα σημεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ενόψει της διαμόρφωσης της κοινής θέσης των «25» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ με θέμα την Τουρκία, είχε και η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε με τον κ. Τουομιόγια και τους ομολόγους της, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, του Λουξεμβούργου, τον Βρετανό Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα, Τζεφ Χουν.

    Στόχος των δυο υπουργών ήταν να πεισθούν οι εταίροι για την ανάγκη ενός χρονοδιαγράμματος, ενός νέου ραντεβού με την Τουρκία. Κατά της υιοθέτησης ενός χρονοδιαγράμματος τάσσεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, ο οποίος κάλεσε σήμερα τους ηγέτες της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ και της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ να μην υποστηρίξουν την πρόταση αυτή της Αθήνας και της Λευκωσίας.

    Ερωτηθείς σχετικά η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι στο θέμα αυτό η θέση μας δεν συμπίπτει με αυτήν του κ. Ρεν. Εμεις πιστεύουμε, όπως είπε, ότι πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα των «25» προς την Τουρκία ότι δεν υπάρχει διαδικασία κατ΄επιλογήν και πως δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το κοινοτικό κεκτημένο.

    Παράλληλα, όπως είπε, θα πρέπει η Τουρκία να κρατηθεί σε ενταξιακή τροχιά. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η υιοθέτηση ενός χρονοδιαγράμματος 18 μηνών διευκολύνει και την ΕΕ και την Τουρκία. Την Αγκυρα για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να τηρήσει τις υποχρεώσεών της και την ΕΕ προκειμένου να μπορέσει να αξιολογήσει την πρόοδο. Διευκρίνισε, όμως, ότι το χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να έχει αυτοματισμούς, δηλαδή να προβλέπει την επιβολή ποινών, αλλά να οδηγεί σε μια αξιολόγηση της κατάστασης και σε λήψη αποφάσεων.

    Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου (άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) δεν μπορούν να συνδέονται με το Κυπριακό.

    [02] ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ

    Εκθεση με τίτλο ``Αγιος Νικόλαος, αριστουργήματα της τέχνης σε Ανατολή και Δύση`` με τη συμμετοχή επτά εικόνων από την Κύπρο εγκαινιάζεται την Τετάρτη στο Μπάρι της Ιταλίας.

    Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, οργανώνεται από το Δήμο του Μπάρι, την επαρχία Απουλίας, το Πανεπιστήμιο του Μπάρι, την Εφορία Αρχαιοτήτων του Μπάρι και της Φότζιας, την Αρχιεπισκοπή του Μπάρι και το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου του Μπάρι.

    Ο Αγιος Νικόλαος, ο οποίος στην Ιταλία είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη του Μπάρι (Βάρη) λόγω της παρουσίας του λειψάνου του σ αυτήν, αποτελεί μια εξέχουσα μορφή ιδιαίτερα αγαπητή στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ιστορία της Μεσογείου και ολόκληρης της Ευρώπης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 4 December 2006 - 20:29:19 UTC