Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΕ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ
  • [04] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ικανοποιούν την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    «Γενικά τα συμπεράσματα είναι ικανοποιητικά για μας ιδιαίτερα όταν είναι γνωστά ποια ήταν τα συμπεράσματα που πρότεινε η Επιτροπή που είχαν πρόνοιες μέσα που πιστεύω ότι θα επηρέαζαν δυσμενώς τις πάρα πέρα εξελίξεις του Κυπριακού σε σχέση με την Τουρκία, όπως η διασύνδεση των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Ευρώπη με εξελίξεις στο Κυπριακό, ο καθορισμός χρονοδιαγραμμάτων και διάφορα άλλα», σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι «με αρκετή κατανόηση από τους εταίρους και αποτράπηκαν (οι δυσμενείς πρόνοιες) και γράφτηκε κείμενο που μας αφήνει ικανοποιημένους».

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι κάθε κράτος μέλος της ΕΕ διατηρεί το δικαίωμά του να μπλοκάρει οποιοδήποτε διαπραγματευτικό κεφάλαιο της Τουρκίας λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κατά τις οποίες προτείνεται το άνοιγμα του κεφαλαίου, το περιεχόμενο του συγκεκριμένου κεφαλαίου καθώς και η μέχρι τότε στάση της Τουρκίας.

    Οσον αφορά στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι συμφωνήθηκε όπως αρχές Ιανουαρίου αρχίσουν οι εργασίες για τον κανονισμό αυτό.

    [02] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις αποφάσεις που λήφθηκαν την περασμένη Δευτέρα (Υπουργοί Εξωτερικών) έστειλε ένα παρά πολύ καθαρό μήνυμα στην Τουρκία, που είναι αποδεκτό από μας, όσο κι αν κανείς μπορεί να έχει, σε επιμέρους σημεία, λίγο πάνω ή λίγο κάτω διαφορετική άποψη, δήλωσε στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής.

    Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο η απόφαση της Δευτέρας για τις κυρώσεις στην Τουρκία διευκολύνει την προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι στο ζήτημα του κανονισμού, υπάρχει μία μακρά πια συζήτηση, υπάρχουν συγκεκριμένες και εποικοδομητικές προτάσεις, οι οποίες ξεκίνησαν μάλιστα από τη Λουξεμβουργιανή Προεδρία. Θα θέλαμε να δούμε να υπάρχει πρόοδος σε αυτό, είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είχε υιοθετήσει πιο εποικοδομητική στάση σε αυτό το ζήτημα.

    Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η «Ελλάδα έχει μια πολύ ξεκάθαρη θέση. Και μάλιστα με πολύ ισχυρά επιχειρήματα, που συμπυκνώνεται στην φράση «πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη». Η μεγιστοποίηση του κινήτρου της προσαρμογής είναι να υπάρχει καθαρή κατάληξη. Αν δεν υπάρχει, αποδυναμώνεται ουσιαστικά αυτό το κίνητρο, για την προσαρμογή, που όλοι θέλουμε και επιθυμούμε, ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

    Ικανοποίηση εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση εκφράζει για άλλη μια φορά τη δέσμευσή της για εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, αλλά θεωρεί ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος για επίλυση του Κυπριακού από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν, στο Παρίσι, είχε καταγραφεί από τα Ηνωμένα Εθνη η βούληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να αρχίσουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για προετοιμασία των μετέπειτα μεταξύ τους συνομιλιών καθώς και από την 8η Ιουλίου όταν επιτεύχθηκε η Συμφωνία μεταξύ των ηγετών.

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ήταν φανερό ότι η Τουρκία περίμενε τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες για να αποφασίσει τη στάση που θα τηρούσε έναντι των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [04] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Δεδομένου ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες δυσκολίες και προβλήματα τότε οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες που θα εκλεγούν αναμένεται να είναι γνωστοί το βράδυ της Κυριακής, γύρω στις 10 μμ, δήλωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Λάζαρος Σαββίδης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ενόψει των εκλογών της Κυριακής, ο κ. Σαββίδης είπε πως τα αποτελέσματα για τους μικρούς Δήμους θα είναι γνωστά γύρω στις 8-8.30 μμ ενώ τα μέλη των Δημοτικών/Κοινοτικών Συμβουλίων και των Σχολικών Εφορειών θα γνωστοποιηθούν μετά την καταμέτρηση και των σταυρών προτίμησης, κατά τις πρωινές ώρες της επομένης.

    Πρόσθεσε πως η ανακήρυξη όσων θα εκλεγούν θα γίνει από τους οικείους Εφόρους Εκλογής.

    Σημείωσε πως ``η παρούσα εκλογική διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού σ αυτή μετέχουμε μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καθώς επίσης και πολίτες των άλλων 24 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης``.

    Ανέφερε ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες λήγουν το Σάββατο τα μεσάνυκτα. Κατά την προηγούμενη και την ημέρα της ψηφοφορίας απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές. Κομματικές και προσωπικές διαφημίσεις σε πινακίδες ή σε άλλους χώρους πρέπει να αφαιρεθούν, ώστε από απόψε τα μεσάνυκτα να μην υπάρχουν. Επίσης απαγορεύεται η μετάδοση ή δημοσίευση ειδήσεων ή ανακοινώσεων που έχουν σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, εκτός από ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Έφορο Εκλογής ή με εξουσιοδότησή του.

    Κανείς δεν μπορεί, σημείωσε, να ψηφίσει χωρίς να προσκομίσει το εκλογικό του βιβλιάριο έστω και αν είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο. Όλοι συνεπώς θα πρέπει να μεριμνήσουν να έχουν μαζί τους το εκλογικό τους βιβλιάριο, κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό κέντρο που έχουν κατανεμηθεί.

    Ανέφερε ακόμη ότι κάποιος μπορεί να πληροφορηθεί για το εκλογικό του κέντρο επισκεπτόμενος τις ιστοσελίδες www.elections.gov.cy, www.ekloges.gov.cy, www.moi.gov.cy, www.pio.moi.gov.cy, καταχωρώντας τον αριθμό ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησής του.

    Παράλληλα κάποιος μπορεί να πληροφορηθεί το εκλογικό του κέντρο στέλλοντας μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου στον αριθμό 1000 καταχωρώντας τη λέξη ekloges, αφήνοντας κενό, και τον αριθμό της ταυτότητάς του.

    Με βάση τον τελικό εκλογικό κατάλογο, ο ολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων ανέρχεται σε 505.172, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός θα ψηφίσει δύο φορές.

    Οι πρόσφυγες εκλογείς, οι οποίοι προέρχονται από τους κατεχόμενους ή ημικατεχόμενους Δήμους/Κοινότητες θα ψηφίσουν δύο φορές, μια για το Δήμο/Κοινότητα από τον οποίο προέρχονται και μια για το Δήμο/Κοινότητα που διαμένουν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 15 December 2006 - 20:29:18 UTC