Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΝΔΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΙΝΔΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Διαβεβαιώσεις ότι η Ινδία θα υποστηρίζει πάντα την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσε η νέα Υπατος Αρμοστής της Ινδίας Lavanya Prasad, προσθέτοντας πως και στο μέλλον η Κύπρος θα συνεχίσει να έχει τη σταθερή φιλία της Ινδίας και την αταλάντευτη υποστήριξή της στις αρχές αυτές.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε πως δεν θα συμφωνήσει ποτέ στην αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος σε χωριστή νομική οντότητα, και εξήγησε πως γι` αυτό το λόγο είναι τόσο ευαίσθητος σε οποιαδήποτε ενέργεια ή χειρονομία από φίλες κυβερνήσεις για την αναβάθμιση του καθεστώτος και των λειτουργών του στα κατεχόμενα, οι οποίες είτε ακούσια είτε εκούσια ή ακόμη και συμβολικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το τουρκικό καθεστώς για να ενισχύσει το στάτους του ως χωριστή νομική οντότητα εντός της Κύπρου.

    Σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια της στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η κ. Prasad είπε ακόμη ότι η Ινδία κατανοεί τη δημοκρατική επιλογή της Κύπρου στο δημοψήφισμα του Απρίλη του 2004 και ελπίζει ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση θα βρεθεί στο κυπριακό πρόβλημα που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις φιλοδοξίες του λαού της Κύπρου. Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος και η Ινδία απολαμβάνουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις που αντανακλούν τη φιλία και τον αμοιβαίο σεβασμό που ενώνουν τους δύο αρχιτέκτονες των εθνών μας, τον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ και τον πρώτο Πρωθυπουργό της Ινδίας Jawaharlal Nehru.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Τζεφ Χουν απέρριψε σαν επιζήμια και προσβλητική για τη Βρετανία την εκδοχή ότι αυτή βολεύεται με το σημερινό στάτους κβο στην Κύπρο, τονίζοντας πως το Λονδίνο επιθυμεί την επανένωση του νησιού. ``Το βρίσκω και προσωπικά προσβλητικό διότι η επαγγελματική μου επιδίωξη αλλά και το πολιτικό μου ένστικτο αποβλέπουν στο να υποβοηθηθεί η Κύπρος να επανενωθεί. Θέλουμε μια διευθέτηση ώστε η Κύπρος να επιτύχει ακόμη περισσότερα΄΄ είπε μιλώντας στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία, στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, σε μια προσπάθεια καλύτερης γνωριμίας και στενότερης επαφής μεταξύ της παροικίας και της βρετανικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Χουν ανεφέρθη και στην υποστηρικτική προς την Κύπρο στάση του αειμνήστου Ρόμπιν Κουκ, ως Υπουργού Εξωτερικών, στην προσπάθεια του να διαφοροποιήσει τις εντυπώσεις που αφήνει η βρετανική πολιτική. Επανέλαβε σε διάφορες περιπτώσεις ότι πρέπει να γίνει μια αρχή προσέγγισης μεταξύ των δυο πλευρών προς ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ώστε οι όποιες συνομιλίες στο νέο χρόνο να οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις για μια διευθέτηση η οποία, τόνισε, πρέπει να προέλθει από τις δυο κοινότητες.

    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χάρης Σοφοκλείδης, αναφέρθηκε σε διάφορα επιμέρους θέματα όπως οι καλές σχέσεις που επικρατούσαν στο παρελθόν μεταξύ των δυο κοινοτήτων και οι παραπλανητικές εντυπώσεις που αφήνει η επιμονή στη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, θέμα που αποτέλεσε ένα από τα κύρια αντικείμενα ερωτήσεων και απόψεων μελών της Γραμματείας της Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 19 December 2006 - 12:29:19 UTC