Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΕΦΥΡΑ ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΕΦΥΡΑ ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ

    Η ε/κ πλευρά εμμένει στις προτάσεις που είχε κάνει στα Ηνωμένα Εθνη για τη διάνοιξη της οδού Λήδρας, δημιουργώντας τις σωστές συνθήκες για επαφή και επικοινωνία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ως νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για κατεδάφιση της γέφυρας που έκτισε το κατοχικό καθεστώς στη βόρεια πλευρά της νεκρής ζώνης που χωρίζει την οδό Λήδρας στη Λευκωσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής υπενθύμισε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ τις προτάσεις που υπέβαλε η ε/κ πλευρά στα τέλη του 2005 και στις 8 Ιουλίου 2006 στο Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    «Εμμένουμε στις προτάσεις αυτές τις οποίες θεωρούμε λογικές και εποικοδομητικές και είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να μπούμε σε ένα διάλογο με την τ/κ πλευρά, για την ομαλή και απρόσκοπτη και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες διάνοιξη της οδού Λήδρας, με στόχο την επαφή και επικοινωνία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ως νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Σήμερα το πρωί όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες από τα κατεχόμενα περί κατεδάφισης της γέφυρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε «εμείς έχουμε γραπτώς δώσει προτάσεις στα Ηνωμένα Εθνη είναι τώρα εννιά μήνες περίπου και για τη μετακίνηση της γέφυρας και όλων των σημείων τα οποία διαμορφώνουν συνοριακό σταθμό και όχι σημείο διέλευσης».

    Υπενθυμίζεται ότι στις προτάσεις της ε/κ πλευράς για το άνοιγμα της οδού Λήδρας αναφερόνταν διάφορα μέτρα που θα έπρεπε συνοδεύουν το άνοιγμα για ομαλή λειτουργία, όπως:

    - Κατεδάφιση του τοίχου της Εθνικής Φρουράς με παράλληλη κατεδάφιση από την τουρκική πλευρά της γέφυρας

    - Εφαρμογή μέτρων ασφαλείας ως ακολούθως: αποναρκοθέτηση της οδού Ερμού και της γύρω περιοχής σε έκταση αναγκαία για την ασφάλεια των ανθρώπων που θα διακινούνται, έλεγχο και επισκευή όλων των κτιρίων που γειτνιάζουν στο σημείο διέλευσης για να διασφαλιστεί ότι η δίοδος και οι διαβάτες δεν θα κινδυνεύουν, επίπεδη επίστρωση της διόδου ώστε να είναι εύκολη η διέλευση, χωρίς εμπόδια.

    - Στρατιωτική απαγκίστρωση στη γύρω περιοχή του σημείου διέλευσης. Οι πλευρές θα πρέπει να αποσύρουν τις δυνάμεις τους υπό την επίβλεψη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ειδικότερα, θα πρέπει να τερματιστούν οι περιπολίες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά μήκος της οδού Ερμού.

    - Μετακίνηση από τις δύο πλευρές όλων των εμβλημάτων, σημαιών και άλλου υλικού επιθετικής και προκλητικής φύσεως.

    - Αποκατάσταση κτιρίων στη νεκρή ζώνη κοντά στο σημείο διέλευσης, για παράδειγμα από την οδού Ερμού μέχρι την οδό Κύκκου, με στόχο η περιοχή όταν θα αποκατασταθεί να είναι καθαρά αστική περιοχή.

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θεωρεί ότι θα ήταν λανθασμένη κίνηση να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού γιατί κάτι τέτοιο θα σημαίνει αυτόματα εγκατάλειψη της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι είναι ένα πράγμα το πλαίσιο αρχών για λύση και άλλο να ετοιμαστεί σχέδιο λύσης.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψης στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ερωτηθείς αν υπάρχει προοπτική να εκπονήσει η πλευρά μας ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε:

    ``Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λανθασμένο. Θα σημαίνει αυτόματα ότι εγκαταλείπουμε την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και για πολλούς άλλους πολιτικούς λόγους που δεν είναι της ώρας να αναλύσω εδώ. Αλλο να γίνει ένα πλαίσιο αρχών, το οποίο είναι γνωστό εδώ και χρόνια πολλά, και άλλο να γίνει το σχέδιο``.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

    Το ρόλο της Εκκλησίας στα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και την παιδεία συζήτησε η Ελληνίδα Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β.

    Η κ. Γιαννάκου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο και συνοδευόμενη από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη είχε συνάντηση 50 λεπτών με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

    Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Ελληνίδα Υπουργός είπε ότι μετέφερε τα συγχαρητήρια της ελληνικής κυβέρνησης στον Αρχιεπίσκοπο για την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο και του ευχήθηκε δημιουργικό έργο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 28 December 2006 - 20:29:20 UTC