Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-01-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΑΛΑΤ - ΓΕΦΥΡΑ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΜΟΥΦΤΗΣ Τ/Κ
  • [03] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΟΥΛΙΟΥ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΠΟΡΙΣΜΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΑΛΑΤ - ΓΕΦΥΡΑ

    H κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αναφορικά με τη διάνοιξη σήραγγας από το κατοχικό καθεστώς στο χώρο όπου κατεδαφίζεται η γέφυρα στο τέρμα της οδού Λήδρας, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    «Δεν επιβεβαιώνεται η διάνοιξη σήραγγας στη συγκεκριμένη περιοχή. Το μόνο που επιβεβαιώνεται είναι η αβεβαιότητα ως προς την κατεδάφιση της γέφυρας. Εάν η γέφυρα τελικά δεν κατεδαφιστεί, αντιλαμβάνεστε ότι δεν χρειάζεται και σήραγγα», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής και πρόσθεσε ότι για το θέμα της σήραγγας δεν έγινε οποιαδήποτε δήλωση από κυβερνητικής πλευράς.

    Ανέφερε παράλληλα ότι η τ/κ πλευρά πρέπει να αποφασίσει εάν είναι διατεθειμένη να κατεδαφίσει ή όχι τη γέφυρα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ίσως αυτή τη στιγμή ο κ. Ταλάτ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για να υλοποιήσει την εξαγγελθείσα πρόθεσή του».

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Ταλάτ συζητά το θέμα της οδού Λήδρας με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, «είτε για να απολογηθεί επειδή εξήγγειλε την κατεδάφιση της γέφυρας χωρίς την εκ των προτέρων άδεια των στρατιωτικών, είτε για να εξασφαλίσει έστω και εκ των υστέρων την εξουσιοδότησή τους για να προχωρήσει».

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Ταλάτ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για να συζητήσει αποκλειστικά σχεδόν και μόνο το θέμα της γέφυρας.

    Ανέφερε παράλληλα ότι οι στρατιωτικοί της Αγκυρας δεν χαιρετίζουν «όπως έσπευσαν άλλοι να πράξουν» την εξαγγελθείσα πρόθεση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για κατεδάφιση της γέφυρας.

    «Και εάν οι στρατιωτικοί διαφωνούν δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ταλάτ που να πιστεύει ότι μπορεί να κατεδαφιστεί η γέφυρα», είπε.

    «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι όλοι εκείνοι που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να χειροκροτήσουν την πρόθεση του κ. Ταλάτ θα σπεύσουν τώρα να του συμπαρασταθούν στις προσπάθειές του να αποσπάσει την έγκριση των στρατιωτικών της Αγκυρας ώστε να καταστεί δυνατή η διάνοιξη της οδού Λήδρας», πρόσθεσε.

    Ο κ. Πασιαρδής υπενθύμισε ότι όταν η τ/κ πλευρά εξήγγειλε την πρόθεσή της να κατεδαφίσει τη γέφυρα, η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι εάν και εφόσον αυτή η πρόθεση υλοποιηθεί «είναι ένα κάποιο θετικό βήμα, εάν όμως πρόκειται να περιοριστεί στα όρια της απλής εξαγγελίας, τότε θα είναι απλώς μια προσπάθεια για δημιουργία εντυπώσεων».

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι όταν ο κ. Ταλάτ εξήγγειλε την κατεδάφιση της γέφυρας, υποσχέθηκε ότι την επόμενη της εξαγγελίας του θα προχωρούσε στο έργο της κατεδάφισης.

    «Δεν προχώρησε όμως και στη συνέχεια επικαλέστηκε το Μπαϊράμι για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στην κατεδάφιση της γέφυρας. Το Μπαϊράμι έχει τελειώσει και η γέφυρα εξακολουθεί να υφίσταται», παρατήρησε.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της τουρκικής πλευράς για ανέγερση τοίχου δεξιά και αριστερά της γέφυρας ώστε να μπορούν να συνεχίζονται οι περιπολίες, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι εάν ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες τότε επιβεβαιώνεται αυτό που εξαρχής είχε υποψιαστεί η κυβέρνηση, ότι η εξαγγελία για κατεδάφιση της γέφυρας είναι απλώς ένα πυροτέχνημα για δημιουργία απλά εντυπώσεων χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

    Σχολιάζοντας την έκκληση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με θέμα την απαγκίστρωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι για το θέμα της απαγκίστρωσης κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία, η κυβέρνηση έχει προ πολλού υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις αλλά ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής διατεθειμένη να συζητήσει αυτό το θέμα.

    Αυτό που προέχει, είπε, είναι οι συναντήσεις για προώθηση της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου που διαλαμβάνει και συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων με καθορισμένους στόχους.

    «Δεν εξυπηρετεί αυτή την ώρα μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ για το συγκεκριμένο θέμα της διάνοιξης της οδού Λήδρας, για το οποίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες οι τελικές θέσεις της τουρκικής πλευράς με αποτέλεσμα η γέφυρα να παραμένει ακόμη στη θέση της», κατέληξε.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΜΟΥΦΤΗΣ Τ/Κ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα δεχθεί τη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, στις 1200, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου τον Μουφτή των Τουρκοκυπρίων Αχμέτ Γιονλούερ, ο οποίος θα συνοδεύεται από άλλα τρία πρόσωπα.

    Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου αναφέρει πως στη συνάντηση θα παρίστανται και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος και ο Επίσκοπός Κύκκου Νικηφόρος. Μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του Μουφτή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Μετά το γεύμα, ο Μακαριώτατος και ο Μουφτής θα επισκεφτούν το τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Φρίξος Κλεάνθους ανέφερε πως ο Μακαριώτατος θα μεταβεί στις 22 Ιανουαρίου και χωρίς διατυπώσεις στα κατεχόμενα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Μουφτή των Τουρκοκυπρίων. Μετά τη συνάντηση, είπε, ο κ. Γιονλούερ θα παραθέσει προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου γεύμα και στη συνέχεια θα μεταβούν στη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα.

    [03] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΟΥΛΙΟΥ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Στη διάρκεια των συνομιλιών για προώθηση της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, η ελληνοκυπριακή πλευρά απέδειξε ειλικρινή επιθυμία και πραγματικό ενδιαφέρον για υλοποίηση της συμφωνίας αυτής, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ρασίτ Περτέβ, ότι το πρώτο ήμισυ του 2007 θα είναι μια δυναμική περίοδος για το Κυπριακό, ο κ. Πασιαρδής είπε: «δεν γνωρίζω τι εννοεί όταν μιλά για μια δυναμική κινητικότητα στις αρχές του 2007. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι έχουμε μπροστά μας τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και έχουμε κληθεί από τον ΟΗΕ να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για προώθηση της πλήρους εφαρμογής της». «Η πλευρά μας ήταν και είναι έτοιμη να συμβάλει αποτελεσματικά στην προώθηση της συμφωνίας. Η τ/κ πλευρά, πέραν της γνωμάτευσής της για επερχόμενη δυναμική περίοδο, αναμένεται να επιδείξει και να αποδείξει την ίδια ετοιμότητα», πρόσθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτό που αναμένεται αυτή τη στιγμή είναι να κληθούν οι εκπρόσωποι των ηγετών των δύο κοινοτήτων από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ για συνάντηση. «Η δική μας πλευρά στη διάρκεια αυτών των συνομιλιών έχει αποδείξει την ειλικρινή επιθυμία και το πραγματικό ενδιαφέρον της να υλοποιηθεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου», κατέληξε.

    [04] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΠΟΡΙΣΜΑ

    Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2007 η Μονομελής Ερευνητική Επιτροπή που έχει διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για να εξετάσει το θέμα της ευθύνης για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου 2005 στο Γραμματικό θα παραδώσει την έκθεσή της στο Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της Επιτροπής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 January 2007 - 14:29:12 UTC