Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-01-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΛΗΔΡΑΣ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΛΗΔΡΑΣ

    Οσοι επιθυμούν το αδιέξοδο στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πιέζουν για συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς να έχει προηγηθεί η σωστή προετοιμασία. ``Η βασική πρόνοια της 8ης Ιουλίου``, επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ``είναι ότι όλα τα θέματα πρέπει να προετοιμασθούν με συζητήσεις πρώτα, που θα αποτελέσουν τη βάση των οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού``. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει συζητηθεί θέμα απόσυρσης του κατοχικού τουρκικού στρατού από την περιοχή Λήδρας, κατά τις συναντήσεις που είχε προσφάτως ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ με τον Ρασίντ Περτέβ, σύμβουλο του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και με τον Τάσο Τζιωνή, Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού του ψευδοκράτους Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ότι το γκρέμισμα της γέφυρας στην οδό Λήδρας θα βοηθήσει στο να υπάρξει ένας νέος συνεταιρισμός, που να στηρίζεται στην πολιτική ισότητα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``εμείς μιλούμε για άνοιγμα της διόδου και όχι για την κατεδάφιση των σκαλοπατιών``. Οι Τουρκοκύπριοι, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ``το μόνο που έχουν κάνει έχουν κατεδαφίσει τα σκαλοπάτια, ο (τουρκικός) στρατός παραμένει εκεί, ήταν απαίτηση του στρατού, δεν τα κατάφεραν να πείσουν το στρατό να αποσυρθεί, άρα δεν υπάρχει άνοιγμα της διόδου, υπάρχει κατεδάφιση των σκαλοπατιών``.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάτι νεώτερο σχετικά με τις επαφές που είχαν τα Ηνωμένα Εθνη στην Κύπρο με τους Τζιωνή και Περτέβ και εάν έχει εκδηλωθεί πρόθεση εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς να αποσυρθεί ο τουρκικός κατοχικός στρατός από την περιοχή της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ``δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα``. ``Οπως επανειλημμένα έχω πει``, πρόσθεσε, ``τα θέματα τα στρατιωτικά της κατοχής συζητούνται από την UNFICYP και τον τουρκικό κατοχικό στρατό και με εμάς σε χωριστές συναντήσεις`` και ``αυτό δεν έχει γίνει ακόμα``.

    Ερωτηθείς εάν έχει καταβληθεί κάποια προσπάθεια τα ζητήματα αυτά να μεταφερθούν για συζήτηση στο πλαίσιο του διακοινοτικού διαλόγου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ``Ναι, αυτό επιδιώκουν, αλλά δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο``. Απαντώντας σε ερώτηση εάν στις πρόσφατες συναντήσεις με τον κ. Μόλερ έχουν διαφανεί ``κάποιες προθέσεις`` από τουρκικής πλευράς σε σχέση με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ``λεκτικά δηλώνουν ότι επιθυμούν να εφαρμοσθεί``. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέλει ``να εφαρμοσθούν οι πρόνοιες της συμφωνίας χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις``.

    Σε ερώτηση εάν έχουν τεθεί κάποιοι όροι για τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ``δεν είναι θέμα όρων``, αλλά ``είναι διαφορετική η αντίληψη``. ``Η βασική πρόνοια της 8ης Ιουλίου``, δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ``είναι ότι όλα τα θέματα πρέπει να προετοιμασθούν με συζητήσεις πρώτα, που θα αποτελέσουν τη βάση των οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού``. ``Χωρίς τέτοια προετοιμασία``, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, θα γίνει ``μια συζήτηση, η οποία το πολύ - πολύ να επαναβεβαιώσει ότι υπάρχει χάσμα, ενώ εμείς θέλουμε πρόοδο``. ``Δεν θέλουμε μόνον εντυπωσιακές συναντήσεις, για να λένε όλοι ότι συναντώνται και μιλούν``. ``Οι συναντήσεις``, δήλωσε ο Πρόεδρος, ``πρέπει να έχουν αποτέλεσμα και για να έχουν αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρχει η σωστή προετοιμασία``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 12 January 2007 - 16:29:18 UTC