Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-02-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΑΙΤΗΣΗ
  • [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
  • [04] ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΥΓΕΙΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

    Η ανθρωπιστική και άλλη βοήθεια που πρόσφερε η Κύπρος κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο υπολογίζεται στα 3.5 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα «Η διαχείριση της κρίσης στο Λίβανο». Ο κ. Ζήνων, σε ομιλία του κατά την έναρξη του σεμιναρίου, είπε ότι η Κύπρος δεν ζήτησε ανταλλάγματα για τη βοήθεια που πρόσφερε γιατί η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να αντιμετωπίζεται ως καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα.

    Πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει καλά ο κυπριακός λαός χωρίς τη βοήθεια και τον εθελοντισμό του οποίου δεν θα μπορούσε να ήταν εφικτή η παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο. Ο κ. Ζήνων είπε ότι 60 συνολικά χιλιάδες υπήκοοι από 114 χώρες φιλοξενήθηκαν και έλαβαν βοήθεια από την Κύπρο κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο. Από αυτούς οι 25 χιλιάδες ήταν από χώρες μέλη της ΕΕ, οι 24 χιλιάδες ήταν Αμερικανοί και Αυστραλοί ενώ 8 περίπου χιλιάδες ήταν οι Λιβανέζοι και 1700 οι Ινδοί υπήκοοι.

    Ο κ. Ζήνων είπε ότι η Κύπρος κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο βοήθησε μέσω των υπηρεσιών της, προσφέροντας στέγη και καταφύγιο, τροφή, διακίνηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ξένους υπηκόους από το Λίβανο. «Ο κυπριακός λαός έχοντας υποφέρει από τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής ενός μεγάλου μέρους της χώρας, έδειξε κατανόηση και ευαισθησία κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο», είπε ο κ. Ζήνων.

    Ανέφερε επίσης ότι η σημαντική γεωγραφική θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο αναδείχθηκε μέσα από την κρίση στο Λίβανο και από τον Ιούλιο του 2006 και την έναρξη του πολέμου όλες οι υπηρεσίες της Κύπρου ήταν διαθέσιμες στη διεθνή κοινότητα για τον επαναπατρισμό ξένων υπηκόων από το Λίβανο. Ο κ. Ζήνων είπε ότι η Κύρος αποτέλεσε τη βάση από την οποία η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια διοχετευόταν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου.

    Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου έγιναν σύντομες παρουσιάσεις από εκπροσώπους κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών καθώς και από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΑΙΤΗΣΗ

    Σημαντικό βήμα προς την ευρωζώνη, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής την κατάθεση την Τρίτη επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση της αίτησης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) την 1η Ιανουαρίου 2008.

    Η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ευρωζώνη έγινε μέσω της αποστολής επιστολής, περίπου ενάμιση σελίδας, τόσο στον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια όσο και στο Διοικητή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, στην οποία η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχ για ένταξη στην ΟΝΕ.

    Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι έχει επιτευχθεί η ονομαστική σύγκλιση της κυπριακής οικονομίας με τα κριτήρια και σημειώνεται ότι θα επιτευχθεί και η νομική σύγκλιση με την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου τεσσάρων νομοσχεδίων που αφορούν τόσο τα νομοσχέδια της εναρμόνισης της Κεντρικής Τράπεζας με το ευρωπαϊκό σύστημα Κεντρικών Τραπεζών όσο και το νομοσχέδιο μετάβασης της Κύπρου από τη λίρα προς το ευρώ, το οποίο διέπει όλους τους κανονισμούς για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν μετά την ένταξη στην ΟΝΕ.

    ``Σε ανταπόκριση αυτής της αιτήσεως περιμένουμε ότι η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αξιολογήσουν το μήνα Μάρτιο και Απρίλιο την Κύπρο από την άποψη της ετοιμότητας της για εισδοχή στην ευρωζώνη``, είπε ο κ. Σαρρής, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη να επιδειχτεί και τη διετία 2007 και 2008 ``ο ίδιος ζήλος, η ίδια αποφασιστικότητα και η ίδια αποτελεσματικότητα που έχουμε επιδείξει το 2005 και το 2006`` για να συνεχίσει η Κύπρος να πληροί τα οικονομικά κριτήρια του Μάαστριχ.

    [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

    Ο Υπουργός Πετρελαίων της Αίγυπτου Amin Sameh Samir Fahmi ξεκαθάρισε ότι η Αίγυπτος σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις υποχρεώσεις της και τους φίλους της, όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση της Αιγύπτου δέχεται πιέσεις από άλλες χώρες να διακόψει τη συνεργασία της με την Κύπρο σε ό,τι αφορά την έρευνα για ύπαρξη υδρογονανθράκων. Ο κ. Fahmi βρίσκεται στην Κύπρο για την τελετή έναρξης του 1ου γύρου Υποβολής Αιτήσεων για χορήγηση Αδειών Ερευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου Αντώνη Μιχαηλίδη συνεχάρη την Κύπρο για το σημερινό γεγονός, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος είναι πλήρως αφοσιωμένη στη στήριξη της Κύπρου και τις δραστηριότητές της στο θέμα του πετρελαίου. Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι οι σχέσεις Κύπρου Αιγύπτου βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους μετά την εποχή των Προέδρων Νάσερ Μακαρίου.

    «Καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά το φίλο Υπουργό Πετρελαίων της Αιγύπτου. Η παρουσία του στην Κύπρο αποτελεί έκφραση και απτή απόδειξη των εξαιρετικών πολιτικών σχέσεων και φιλικών σχέσεων της Αιγύπτου με την Κύπρο", είπε. Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο, όσο και την κυβέρνηση της Αιγύπτου και ιδιαίτερα τον κ. Fahmi για τη συνεργασία και τη βοήθεια που παρείχαν στην Κύπρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη μεγάλη προσπάθεια που άρχισε η κυπριακή κυβέρνηση για έρευνες προς εκμετάλλευση πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας.

    Η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών σε πολλούς τομείς, πολιτικούς, οικονομικούς, εμπορικούς, ενεργειακούς, έχει περιεχόμενο και με συγκεκριμένα αποτελέσματα, που ωφελούν τους λαούς των δύο χωρών, πρόσθεσε. «Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι αυτές οι σχέσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και η συνεργασία των δύο χωρών θα αποδειχθεί επωφελής και για την ΕΕ, για όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής συνεργασίας» είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Εξωτερικών.

    [04] ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΥΓΕΙΑ

    Ησυχη νύχτα πέρασε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος υποβλήθηκε την Τετάρτη το πρωί σε αγγειογράφημα στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρδίας στη Λευκωσία. Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο προσωπικός γιατρός του Ιωσήφ Κάσιος ανέφερε ότι ο κ. Κληρίδης είναι πάρα πολύ καλά και ότι συνεχίζεται η ανάρρωσή του με καλούς ρυθμούς.

    «Σήμερα το πρωί», είπε, «ήταν πάρα πολύ καλά, ευδιάθετος. Πέρασε ήσυχη νύχτα. Δεν φαίνεται να έχουμε κανένα πρόβλημα». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τέλος της εβδομάδας, αρχές της άλλης θα αποφασιστεί για το πότε θα δοθεί εξιτήριο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κάσιος «ίσως αύριο να παρθεί μια προκαταρκτική απόφαση», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «όλα εξαρτώνται από το τι θα φέρει η επόμενη μέρα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 February 2007 - 10:29:18 UTC