Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
  • [02] ΔΕΑ - ΕΚΤΑΦΕΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΤ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

    Πολύ σημαντικό έργο, χαρακτήρισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου το Νέο Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Περιοχής Πτήσεων Λευκωσίας στη Βιομηχανική Περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς, του οποίου ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Eurocontrol Victor Aguado.

    Σε ομιλία του κατά την τελετή, ο κ. Θράσου ανέφερε πως το Νέο Κτίριο του Κέντρου Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, αξίας £5,5εκ. περίπου, θα στεγάσει τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και αριθμό Λειτουργών της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Ταυτόχρονα, στο κτίριο αυτό θα τοποθετηθεί σύγχρονος εξοπλισμός, αξίας £11εκ. περίπου, για τον οποίο έχουν ήδη υπογραφεί τα σχετικά συμβόλαια.

    Υπογράμμισε πως με το νέο Κέντρο η Κύπρος καθίσταται ικανή να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτω από τις νέες διαμορφούμενες συνθήκες ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας παράλληλα τη γεωγραφική της θέση και τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες.

    Όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που έχει να διαδραματίσει πολύ σοβαρό ρόλο στην ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτός είναι και ο λόγος, αγαπητοί φίλοι, που δανειοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

    Ο κ. Θράσου σημείωσε ότι ολόκληρο το κόστος του έργου θα ανακτηθεί σταδιακά μέσω των τελών υπερπτήσεων αεροσκαφών που χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο Λευκωσίας .

    Πρόσθεσε πως το Νέο Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας εντάσσεται στον προγραμματισμό του Υπουργείου Συγκοινωνιών και ΄Εργων για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, μέσω της πλήρους εφαρμογής των προνοιών του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για τη δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (Single European Sky) καθώς και την ικανοποίηση των απαιτήσεων των Κανονισμών για την Ασφάλεια (ESARRS Eurocontrol Safety Regulation Requirements).

    «Παρόλο που η Κύπρος δεν υστερεί σήμερα σε αυτό τον τομέα - και αυτό το ακούσαμε από τα πιο επίσημα χείλη, το Γενικό Διευθυντή του Eurocontrol κ. Victor Aguado, - ότι δηλαδή οι υπηρεσίες που προσφέρει η Κύπρος στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, βρίσκονται σε πολύ ψηλό επίπεδο σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η προσπάθεια για περαιτέρω αναβάθμιση στον τομέα αυτό θα συνεχιστεί», σημείωσε ο κ. Θράσου.

    Ανέφερε πως το Υπουργείο Συγκοινωνιών και ΄Εργων προσδοκά ότι, με τη λειτουργία του νέου Κέντρου Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας και τη στήριξη του Eurocontrol, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας θα είναι σε θέση να εκπληρώσει σε ακόμα πιο ψηλό επίπεδο, τις πολλαπλές διεθνείς και συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις του, στον τομέα της διαχείρισης Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Σε σχέση με το νέο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, γνωστό με το όνομα LEFCO, ο κ. Θράσου είπε πως υπολογίζεται να παραδοθεί, σε προσωρινό χώρο, στις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας μέσα στο 2007 και θα βασίζεται σε τεχνολογία αιχμής. Διαθέτει αριθμό αυτοματισμών και εξοπλισμούς που θα διευκολύνουν στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, ώστε να διατηρηθούν τα σημερινά ψηλά επίπεδα ασφάλειας και στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με την συνεχή αύξηση του αριθμού των αεροσκαφών στον εναέριο χώρο Λευκωσίας.

    Ο κ. Θράσου ανέφερε πως η ανέγερση του Κέντρου εκκρεμούσε για πολλά χρόνια και η τοποθεσία κατασκευής του είχε διαφοροποιηθεί αρκετές φορές. Το έργο αυτό προωθήθηκε αποφασιστικά τα τρία τελευταία χρόνια, μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και των άλλων εμπλεκομένων υπηρεσιών.

    Είπε πως παρά τις όποιες καθυστερήσεις, θα ήταν παράληψή του να μην συγχαρεί και να ευχαριστήσει τα Τμήματα του Υπουργείου και όλους του εμπλεκόμενους φορείς που βοήθησαν να φτάσουμε στη σημερινή μέρα, και γενικά όλους όσους συντέλεσαν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό για την υλοποίηση αυτού του καθοριστικού βήματος.

    «Αναμένω ότι με την καλή συνεργασία όλων των μερών, Εργολάβων, επιβλεπόντων, των υπόλοιπων αρμοδίων φορέων, κυβερνητικών τμημάτων και των Τοπικών Αρχών, θα παραδοθεί ένα έργο άριστης ποιότητας, μέσα στα χρονοδιαγράμματα και τους όρους του Συμβολαίου», είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

    [02] ΔΕΑ - ΕΚΤΑΦΕΣ

    Ικανοποιητικά προχωρά το πρόγραμμα εκταφών, ταυτοποίησης και επιστροφής λειψάνων αγνοουμένων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

    Οι συνεχιζόμενες εκταφές πραγματοποιούνται από τη δικοινοτική ομάδα της ΔΕΑ, που αποτελείται από επιστήμονες, υπό την καθοδήγηση της αργεντινής ιατροδικαστικής ανθρωπολογικής ομάδας (EAAF), τόσο στο Στρόβολο όσο και στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Μέχρι σήμερα, στο Στρόβολο έχουν ανευρεθεί λείψανα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε τρία άτομα και στην Κερύνεια έχουν εντοπιστεί λείψανα που εικάζεται ότι ανήκουν σε άλλα 4 άτομα.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΤ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Ενα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τουρισμός είναι αυτό της διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Πάνος Εγγλέζος, προσθέτοντας πως στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου για τον τουρισμό, με κύριο άξονα τον πολιτισμό και το περιβάλλον, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

    Με τις εξελίξεις και τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και συνεχίζουν να διαμορφώνονται στο διεθνές περιβάλλον, σημείωσε, η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός έχει να ανταγωνιστεί με πολλούς νέους αναπτυσσόμενους προορισμούς σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

    Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και η διασφάλιση της αειφορίας του τουρισμού, είπε, αποτελούν βασικό στόχο και επιδίωξη του Στρατηγικού Σχεδίου, το οποίο έχει εξαγγελθεί από την κυπριακή κυβέρνηση και το οποίο έχει επεξεργαστεί και διαμορφώσει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού. Το Στρατηγικό σχέδιο, ανέφερε, έχει ως κύριο άξονα τον πολιτισμό και το περιβάλλον της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 1 March 2007 - 12:29:18 UTC