Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΥΠΕΞ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΙΣ
  • [02] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
  • [04] ΟΑΣΕ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΥΠΕΞ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάργκαρετ Μπέκετ δήλωσε πως το Λονδίνο γνωρίζει ότι από νομικής πλευράς υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην έναρξη απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα.

    ``Νομίζω ότι υπάρχει κάποια παρανόηση. Δεν είπαμε ποτέ ότι θα αρχίσουν απευθείας αεροπορικές πτήσεις από τη Βρετανία προς τη Βόρεια Κύπρο. Είχαμε πει ότι θα ζητούσαμε νομικές συμβουλές για το κατά πόσο αυτό θα ήταν εφικτό``, είπε η κ. Μπέκετ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αγκυρα.

    Σημείωσε παράλληλα ότι ``οι συμβουλές που μας δόθηκαν υποδεικνύουν ότι υπάρχουν πραγματικές νομικές δυσκολίες στο θέμα αυτό. Θα συνεχίσουμε ωστόσο να εξετάζουμε τις νομικές πλευρές του θέματος``.

    Η κ. Μπέκετ τόνισε τη στενή φιλία και συνεργασία της χώρας της με την Τουρκία.

    ``Είμαστε πολύ καλοί φίλοι και εταίροι στο ΝΑΤΟ και σε άλλους οργανισμούς. Διατηρούμε πολύ καλές και αναπτυσσόμενες σχέσεις,`` είπε.

    Η κ. Μπέκετ είπε ότι οι βρετανο-τουρκικές σχέσεις δεν είναι μόνο σχέσεις κυβερνήσεων αλλά και λαών, καθώς ο αριθμός των Βρετανών τουριστών αλλά και των Βρετανών που αγοράζουν ακίνητη περιουσία στην Τουρκία συνεχώς αυξάνεται.

    Ως προς την υποστήριξη της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η κ. Μπέκετ επεσήμανε ότι η πορεία αυτή θα είναι μακρά και δύσκολη για την Τουρκία, όπως υπήρξε και για πολλές άλλες χώρες που θέλησαν να ενταχτούν στους κόλπους της.

    ``Αντιλαμβανόμαστε ότι η ενταξιακή πορεία μπορεί να πάρει αρκετό χρονικό διάστημα, όπως έγινε και με τη χώρα μας αλλά και με άλλες χώρες όπως τις σκανδιναβικές χώρες, την Αυστρία και τελευταία τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι μια διαδικασία δύσκολη, αμφιλεγόμενη αλλά πάντα επωφελείς και για τις δυο πλευρές, `` είπε.

    ``Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Είμαι σίγουρη ότι η ένταξη της Τουρκίας θα είναι προς όφελος της Τουρκία αλλά και της ΕΕ,`` τόνισε η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών.

    Η κ. Μπέκετ αναφέρθηκε επίσης και στο πρόβλημα της σύλληψης και κράτησης από τις ιρανικές αρχές 15 μελών του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού με την αιτιολογία ότι είχαν εισέλθει στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

    ``Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι όλοι οι συλληφθέντες είναι καλά στην υγεία τους αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να ζητούμε να επιτραπεί στις προξενικές μας αρχές να έλθουν σε πεαφή μαζί τους ώστε να είναι σίγουροι οι φίλοι τους και οικογένειά τους ότι είναι καλά, `` είπε η κ. Μπέκετ και πρόσθεσε:

    ``Ελπίζω να επιλυθεί το θέμα γρήγορα και ειρηνικά.Θεωρούμε ότι τα

    άτομα αυτά βρίσκονταν στα χωρικά ύδατα του Ιράκ και επομένως δεν μπορούν να κατηγορηθούν για κατασκοπεία`` είπε η κ. Μπέκετ.

    Οι δυο υπουργοί συνεχίζουν τις συζητήσεις τους και αργότερα η κ. Μπέκετ θα γίνει δεκτή από τον Ταγίπ Ερντογάν πριν ο Τούρκος πρωθυπουργός αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία.

    [02] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Η Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αννα Ζαμπόρσκα εξέφρασε το θαυμασμό της για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Κύπριοι να ξεπεράσουν τα τραύματα του πολέμου, να ξεχάσουν το παρελθόν και να βελτιώσουν το μέλλον τους.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η αντιπροσωπεία της Επιτροπής του ΕΚ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο η κ. Ζαμπόρσκα ανέφερε πως η ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ των 27 κρατών μελών είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι για τα άλλα κράτη- μέλη καθώς πρόκειται για ένα κράτος μοιρασμένο που είχε, όχι πολλά χρόνια πριν, την εμπειρία ενός πολέμου.

    Η Ευρωβουλευτής ανέφερε πως σήμερα το πρωί είπε στη Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, ότι θαυμάζει το κουράγιο της που έγινε Δήμαρχος σε μια διαιρεμένη πόλη, προσθέτοντας πως «αυτό που βλέπω και θαυμάζω είναι το γεγονός ότι οι Κύπριοι προσπαθούν να θεραπεύσουν τα τραύματα του πολέμου και τον ενθουσιασμό με τον οποίο προσπαθούν να ξεχάσουν το παρελθόν και να βελτιώσουν το μέλλον τους».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    Για την πορεία του κυπριακού προβλήματος ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τους φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής και του Γεωπονικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και τους φοιτητές του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, οι οποίοι πραγματοποιούν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε παρόμοια ενημέρωση προέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κατά τη συνάντηση του με τους φοιτητές έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του κυπριακού προβλήματος, με έμφαση στις πρόσφατες εξελίξεις.

    Μιλώντας στις δύο πολυάριθμες ομάδες φοιτητών, καθώς επίσης στους καθηγητές των δύο πανεπιστημίων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θέλει τη λύση όπως την εννοούν οι Τουρκοκύπριοι, δηλαδή όπως πρόσθεσε, την «ύπαρξη δύο χωριστών οντοτήτων στην Κύπρο».

    Εξέφρασε την πεποίθηση πως οι Ελληνοκύπριοι έχουν το θάρρος να αντισταθούν σε κάθε πρόταση που διαιωνίζει τη διχοτόμηση της πατρίδας και έχουν και την τόλμη να απορρίπτουν προτάσεις, οι οποίες πιστεύουν ότι θα τους οδηγήσουν στο θλιβερό προνόμιο να είναι η τελευταία γενιά του ελληνισμού στην Κύπρο.

    [04] ΟΑΣΕ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

    Υπό την προεδρία της Κύπρου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η Ειδική Συνάντηση του Φόρουμ για Ασφάλεια και Συνεργασία με θέμα την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης δι` αέρος μικρών και ελαφριών όπλων.

    Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση σε διεθνές επίπεδο, η οποία καταπιάνεται με την ειδικότερη αυτή πτυχή του προβλήματος του λαθρεμπορίου μικρών και ελαφρών όπλων, η οποία διεξήχθη στις 21 Μαρτίου, 2007.

    Της Συνάντησης προήδρευε ο Πληρεξούσιος Υπουργός, Σύμβουλος Α` στο Υπουργείο Εξωτερικών Σπύρος Αττάς, ο οποίος είπε ότι το θέμα της παράνομης διακίνησης δι΄ αέρος όπλων είναι καινούργιο και ότι ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υποστηρίζει την εφαρμογή του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για καταπολέμηση, πρόληψη και εξολόθρευση αυτού του φαινομένου σε όλες του τις πτυχές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 March 2007 - 14:29:21 UTC