Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

    Λυπηρή εξέλιξη χαρακτήρισε η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου τη στάση του λεγόμενου δημάρχου της κατεχόμενης Λευκωσίας Τζεμάλ Μπουλουτογλουλαρί σε σχέση με κοινά σχέδια που αφορούν τη Λευκωσία.

    Ο ούτω καλούμενος δήμαρχος δήλωσε πως, μετά την απόφαση της κ. Μαύρου να μην παραστεί στην 4η Διεθνή Συνάντηση Δημάρχων στην Κωνσταντινούπολη, επειδή προσκλήθηκε ως δήμαρχος του «ε/κ δημαρχείου», δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν σε υλοποίηση κοινών σχεδίων, όπως οι εγκαταστάσεις λυμάτων στη Μια Μηλιά, και πως σύντομα θα κλείσει τη βάνα που μεταφέρει τα λύματα από την ε/κ πλευρά.

    Η κ. Μαύρου προέβη σε δηλώσεις αφού έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Λευκωσίας και το θέμα της διάνοιξης της διόδου στην οδό Λήδρας.

    Η Δήμαρχος Λευκωσίας είπε πως είχε μέχρι σήμερα σειρά επαφών με τον κ. Μπουλουτογλουλαρί για διάφορα θέματα που απασχολούν τη Λευκωσία ως σύνολο και στα οποία μπορούν να δοθούν λύσεις με τη συνεργασία και των δυο πλευρών, υπογραμμίζοντας πως «επιδίωξή μας είναι να συνεχιστούν και οι επαφές και η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών».

    Ανέφερε πως «η όποια ένταση δυσχεραίνει ακριβώς τις προσπάθειες συνεργασίας`` και πρόσθεσε πως η ίδια θεωρεί ότι η συνεργασία είναι προς όφελος και των δυο πλευρών. «Δεν κερδίζει μόνο ο ένας από αυτή τη συνεργασία και είμαι βέβαιη ότι στην πορεία θα υπάρξουν πιο ψύχραιμες σκέψεις», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «εμείς έχουμε κάθε διάθεση για συνεργασία με απόλυτο σεβασμό προς την άλλη πλευρά», τονίζοντας παράλληλα πως ταυτόχρονα όμως τα θέματα που έχουν να κάνουν με το σεβασμό του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να αφήνονται στο περιθώριο.

    «Αν κάτι προβάλλει πιο έντονα από αυτή την τελευταία εξέλιξη είναι η ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο είναι που θα διευθετηθούν όλα τούτα τα ζητήματα», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν υπήρξε κάποια αλλαγή στην πρόσκληση σε ότι αφορά στο συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, είπε πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε νέα επαφή και πως ως εκ τούτου δεν θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.

    «Θα θέλαμε να συμμετέχουμε, πιστεύουμε στη συνεργασία ιδιαίτερα των κοινωνιών σε τοπικό επίπεδο. Δεν μπορούμε όμως να κλείνουμε τα μάτια σε παραγνώριση του διεθνούς δικαίου», σημείωσε.

    Σε σχέση με τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, που διήρκησε γύρω στη μιάμιση ώρα, ανέφερε πως με τον Πρόεδρο συζήτησαν πολλά θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Λευκωσίας.

    «Συζητήσαμε για έργα τα οποία είναι προγραμματισμένα όπως είναι η Πλατεία Ελευθερίας, το νέο δημαρχείο, αλλά συζητήσαμε και για προγράμματα ανάπλασης, ανάπτυξης της εντός των τειχών πόλης. Συζητήσαμε τα θέματα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων, ιδιαίτερα το θέμα του νέου εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων στη μια Μηλιά και ευρύτερα ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης και ενίσχυσης του θεσμού», είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά και στο θέμα της διάνοιξης της οδού Λήδρας.

    «Ενημερώθηκα για το πού βρίσκονται οι επαφές και την προοπτική να υπάρξει κατάληξη. Είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται η πολιτική ηγεσία του τόπου πέραν από τα ζητήματα στήριξης των κτιρίων και ασφάλειας που μας αφορούν εμάς σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε.

    Η κ. Μαύρου είπε πως έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία, εκ μέρους του Δήμου, πάντα σε συνεννόηση και σε συνεργασία με την άλλη πλευρά, σημειώνοντας πως θα ήταν παρακινδυνευμένες οι προβλέψεις για το πότε θα ανοίξει η δίοδος.

    «Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην θέση των στρατιωτών. Ελπίζω να υπάρξει κατάληξη», σημείωσε, προσθέτοντας πως για το θέμα είχε σειρά επαφών με το λεγόμενο δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας όπως και για άλλα ζητήματα που απασχολούν τη Λευκωσία σαν σύνολο και στα οποία μπορούν να δοθούν λύσεις με τη συνεργασία και των δυο πλευρών.

    Σε σχέση με την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, η κ. Μαύρου είπε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει δημόσια παρουσίαση του έργου.

    «Θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους να εκφράσουν απόψεις, εισηγήσεις και αναλόγως θα προχωρήσουμε», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως το έργο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί αρχές του 2009, όμως αυτό θα εξαρτηθεί και από τη δημόσια παρουσίαση.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει το σχέδιο που υπάρχει, η κ. Μαύρου είπε πως διαφοροποιήσεις στο σχέδιο μπορούν να γίνουν εάν υπάρχουν εισηγήσεις, οι οποίες κρίνονται χρήσιμες και εφικτές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 11 April 2007 - 13:29:20 UTC