Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ - ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

  • [01] ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ - ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

    Με το σύνθημα «Δώσε φωνή στην πόλη σου» άρχισε σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου η συλλογή υπογραφών όλων των κατοίκων της κατεχόμενης Αμμοχώστου με στόχο την επιστροφή στις εστίες τους.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια ο Δήμαρχος της πόλης Αλέξης Γαλανός ανέφερε ότι ξεκινούμε σήμερα μια μεγάλη εκστρατεία «με την ευλογία του Θεού και με την συμπαράσταση όλου του λαού».

    Η εκστρατεία συλλογής υπογραφών, ανέφερε, γίνεται για «επιστροφή στην πόλη της Αμμοχώστου την οποία αγναντεύουμε από τα κράσπεδα της Δερύνειας που είναι έρημη και αρνούμεθα να εξοικειωθούμε με αυτή την εικόνα. Θέλουμε την Αμμόχωστο και πάλι βασιλεύουσα όπως είναι σήμερα στη ψυχή μας» συνέχισε ο κ. Γαλανός.

    Πρόσθεσε πως «αυτή η μεγάλη αδικία, αυτό το μεγάλο έγκλημα παραβιάζει ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά το ψήφισμα 550 και συμφωνίες κορυφής. Αλλά» συνέχισε «αυτό το έγκλημα σε βάρος της πιο ανατολικής πόλης της Ευρώπης, σε βάρος μιας ευρωπαϊκής πόλης δεν πρέπει να μείνει έτσι, δεν πρέπει να ξεχαστεί και δεν πρέπει να το συνηθίσουμε και δεν πρέπει να μην το γνωρίζει η Ευρώπη».

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι με τη συλλογή υπογραφών «θα εγκαινιαστεί μια νέα πορεία και για την Αμμόχωστο αλλά και για όλο το λαό μας και για όλους τους πρόσφυγές μας και για τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας. Μιλούμε και για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τ/Κ για τα οικονομικά τους προβλήματα και πολλά άλλα» ανέφερε.

    Σημείωσε ωστόσο πως απ ότι φαίνεται «τα βασικά και από πού προέρχονται τα προβλήματα όλων μας έχουν ξεχαστεί, τα θέματα κατοχής και τα θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα κατοχικά στρατεύματα. Εδώ αποσκοπεί η προσπάθεια συλλογής των υπογραφών μας» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι όλοι Αμμοχωστιανοί θα υπογράψουν «αυτή τη διακήρυξη με την οποία καλούμε να επιδείξει η παγκόσμια κοινότητα ευαισθησία την οποία επιδεικνύει σε πολλά άλλα πράγματα».

    Ο κ. Γαλανός κάλεσε όλους «να μην αναβάλουμε αύριο αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα» ενώ σημείωσε πως προτού ανοιχτούν οποιαδήποτε κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας «να ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο της επιστροφής στην πόλη της Αμμοχώστου ανοίγοντας τις πύλες επιστροφής στα σπίτια μας και του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων μας».

    Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου κάλεσε όλους να υπογράψουν στο βιβλίο συλλογής υπογραφών δίνοντας έτσι όπως είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης «δύναμη να προωθήσουμε το θέμα όπου δει και ιδιαίτερα στα ευρωπαϊκά βήματα».

    Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του για την παρουσία στην Κύπρο και στην εκδήλωση του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

    Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε πως όπως είχε υποσχεθεί στον κ. Γαλανό κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους στην Αθήνα ότι θα έρθει στην Κύπρο για να βοηθήσει στην όσο το δυνατό «πιο ηχηρή διατύπωση του δίκαιου αιτήματος των Αμμοχωστιανών στην πόλη τους».

    Ο κ. Κακλαμάνης μετέφερε την «αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση των πολιτών της Αθήνας οι οποίοι θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τη φωνή τους με τη φωνή» των Αμμοχωστιανών «στον αγώνα να δώσετε ξανά ζωή στην πόλη της Αμμοχώστου».

    Σημείωσε πως οι πολίτες της Αθήνας στέκονται πλάι στους Αμμοχωστιανούς «σ αυτό τον συγκινητικό αγώνα σ αυτό το δίκαιο και αυτονόητο αίτημά» τους και πρόσθεσε πως βρίσκεται στην Κύπρο για να σταθεί πλάι τους «και πλάι στο όραμα του Αλέξη Γαλανού και των συνεργατών του στο Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στις νοοτροπίες της λήθης, της ματαιότητας και του μαρασμού».

    Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως όσο χρειαστεί η Αθήνα θα παίξει ρόλο μεσολαβητή σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όπου αλλού χρειαστεί καθώς πιστεύω» όπως είπε «πως δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις, δεν χωρά η αδιαφορία από καμία πλευρά».

    Ο κ. Κακλαμάνης αφού ανέφερε πως η Αμμόχωστος είναι όπως τη βλέπει κανείς σήμερα «ύστερα από 33 χρόνια εγκατάλειψης» σημείωσε πως ο ίδιος προσωπικά προτιμά να την βλέπει «ως πόλη όραμα, ως πόλη προορισμό και ως πόλη σύμβολο. Προτιμώ να τη βλέπω ως την Ιθάκη των αγωνιών μας και των απαιτήσεών μας για ολόκληρη την Κύπρο. Η πρωτοβουλία του Αλέξη Γαλανού είναι μια καλή αρχή» συνέχισε ο Δήμαρχος Αθηναίων «για να τη δούμε όλοι με αυτό τον τρόπο» είπε.

    Απευθυνόμενος στον Χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος Βασίλειο ευχήθηκε «ο Θεός του Έθνους να με αξιώσει μαζί με σας να ζω την ημέρα που θα εισέλθουμε στην ελεύθερη Αμμόχωστο».

    Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων βουλευτές όλων των κομμάτων της ελεύθερης Αμμοχώστου, ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους και πλήθος κόσμου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 14 April 2007 - 13:29:15 UTC