Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ ΕΕ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Πάρα πολύ χρήσιμη χαρακτήρισε την επίσημη επίσκεψη του στη Σλοβενία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, δηλώνοντας ότι η χώρα αυτή είναι ίσως ``ο κύριος συναγωνιστής της Κύπρου στα επίπεδα συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την οικονομική ανάπτυξη``.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και αποτιμώντας τις επαφές που είχε έως σήμερα στη Σλοβενία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ``έχουμε πολλά να μάθουμε από τη Σλοβενία ιδιαίτερα όσον αφορά την εισαγωγή του ευρώ``.

    Η Σλοβενία, πρόσθεσε, ``είναι η πρώτη χώρα που έχει εισαγάγει το ευρώ με επιτυχία, ενώ όλες οι άλλες είχαν προβλήματα``.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει συμφωνήσει με την ηγεσία της Σλοβενίας ``για ανταλλαγή εμπειριών`` και εξέφρασε την πεποίθηση ``αυτός είναι ένας ευρύς τομέας συνεργασίας``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι ``η Σλοβενία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2008, μια περίοδος που η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, που αφορούν τη νέα Συνταγματική Συνθήκη της Ευρώπης, τα θέματα της ενέργειας και τα θέματα της εφαρμογής της πολιτικής της Λισαβόνας``.

    ``Πιστεύω``, συνέχισε, ``ότι είναι πολύ κατάλληλη η στιγμή για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις ήδη καλές, ανεπτυγμένες σχέσεις μας με τη Σλοβενία.``.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η συνεργασία με τη Σλοβενία σε ό,τι αφορά τη δική της εμπειρία στα θέματα υιοθέτησης του ευρώ θα περιλαμβάνει και επισκέψεις στην Κύπρο δικών της τεχνοκρατών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι έχει συζητήσει το θέμα αυτό τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας και ότι θα γίνουν ανταλλαγές επισκέψεων τεχνοκρατών, με μετάβαση και κυπριακής αντιπροσωπείας στη Σλοβενία.

    ``Ήδη έχουμε σχετική συμφωνία με την Ιρλανδία και την Ελλάδα και γίνεται αυτή η ανταλλαγή``, είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως ``η Σλοβενία είναι πιο κοντά στις δικές μας συνθήκες``.

    Το νόμισμα της Σλοβενίας, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ήταν ισχυρό έναντι του ευρώ και, όταν εισήχθη το ευρώ στη χώρα, αντί να υπάρξει άνοδος των τιμών, υπήρξε πτώση της τάξης του 1%.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος , οι Σλοβένοι τού ``εξήγησαν τα πολλά προπαρασκευαστικά μέτρα που πήραν.

    ``Κυρίως, εκεί όπου συμφωνώ απόλυτα μαζί τους``, είπε ο Πρόεδρος, ``είναι η ενεργός και άμεση εμπλοκή του καταναλωτή και του πολίτη``.

    ``Αν η κυβέρνηση αναμένει μόνο από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τα παρατηρητήρια θα αποτύχει``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ``πρέπει να αναπτυχθεί στον κόσμο η συνείδηση να καταγγέλλουν τις κερδοσκοπίες, να καταγγέλλουν φαινόμενα αλλαγής των τιμών και αυτό το έχει επιτύχει η Σλοβενία``.

    Ερωτηθείς εάν η Σλοβενία μπορεί να βοηθήσει με συγκεκριμένο τρόπο στο Κυπριακό, με δεδομένη την ανάληψη από τη χώρα αυτή της Προεδρίας της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2008, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε:`` οι πολιτικές εξελίξεις δεν γίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη``.

    ``Είναι μια ολόκληρη πορεία, χρειαστήκαμε τρία χρόνια για να χειριστούμε το κλίμα που δημιουργήθηκε από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και τον τρίτο χρόνο``, πρόσθεσε, ``έχει βελτιωθεί η κατάσταση και αυτή η πορεία συνεχίζεται``.

    ``Δεν μπορώ να σας πω ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2008 θα υπάρξει ή όχι αλλαγή του κλίματος``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση πώς βλέπει τα πρόσφατα σχόλια που γίνονται στην Κύπρο αναφορικά με το σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης για το θέμα αυτό.

    ``Εχει λεχθεί τόσες φορές, είναι πάγια, δεν έχει αλλάξει και εσείς και εγώ έχουμε σοβαρότερα πράγματα για να ασχολούμαστε παρά με λογοπαίγνια``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απευθυνόμενος στους Κυπρίους δημοσιογράφους.

    ``Αυτά μπορεί να είναι ευσεβοποθισμοί μερικών``, δήλωσε ο Πρόεδρος, ``που θέλουν να βλέπουν διαφωνίες και ρήξεις σε κάθε δήλωση και κάθε ενέργεια της κυβέρνησης``.

    ``Γεγονός παραμένει``, δήλωσε ο Πρόεδρος, ``ότι τριάμισι χρόνια τώρα, η κυβέρνηση έχει πάρει πάνω από είκοσι χιλιάδες αποφάσεις με εξαίρεση δύο και εφαρμόστηκαν όλες οι αποφάσεις``.

    ``Τι χρεία έχουμε τώρα λεκτικών αντιπαραθέσεων; Υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα για σας και σίγουρα για εμένα ``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [02] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να ενεργήσει ως καταλύτης στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος σε μια αξιολόγηση της 50χρονης παρουσίας της ΕΕ στην ευρωπαϊκή ήπειρο τονίζει ότι η ενοποιητική παράδοση της Ενωσης πέτυχε τη συμφιλίωση παραδοσιακών εχθρών, ενώ σε ό,τι αφορά την Κύπρο υπογραμμίζει τη σημασία του κεκτημένου και των μηχανισμών της ενωμένης Ευρώπης που διασφαλίζουν τόσο τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των εθνικών κοινοτήτων, κάτι που προσφέρει στέρεα βάση για την επίλυση του Κυπριακού.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τα 50 χρόνια της ΕΕ και ενόψει της τρίτης επετείου από την ένταξη της Κύπρου (1η Μαϊου 2004), ο κ. Λιλλήκας πιστεύει ότι η χώρα μας έχει αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη, ενισχύοντας την κρατική της οντότητα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες για συμμαχίες και εισάγοντας θετικές μεταρρυθμίσεις στην κυπριακή οικονομία.

    Εξέφρασε την υποστήριξη της Λευκωσίας στο κύριο όραμα της ΕΕ, την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, κάτι που χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο δώρο που έκανε η ΕΕ στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

    Αναφορικά με την προσπάθεια εφαρμογής της συμφωνίας του 8ης Ιουλίου, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, για προώθηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, ο Υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι η κινητικότητα από μέρους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές στην Τουρκία, προεδρικές και βουλευτικές, ώστε να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει όντως πραγματική βούληση για λύση εκ μέρους της Αγκυρας.

    ΕΕ Κύπρος 50 χρόνια ----------------------- Η Κύπρος, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λιλλήκας, ανήκει πολιτισμικά στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η ένταξή της ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη, δεδομένου ότι κατατάσσεται στους λαούς που θα έπρεπε να συμμετέχουν στη συλλογική προσπάθεια για δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου.

    Υπενθυμίζοντας ότι η προσπάθεια της Κύπρου δεν ήταν εύκολη, σημείωσε πως ο κυπριακός λαός είναι αξιέπαινος γιατί εργάστηκε μαζί με την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο για να επιτευχθεί η ένταξη με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

    «Υπάρχουν βεβαίως πολιτικά οφέλη με την έννοια ότι η Κύπρος πλέον μετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων ισότιμα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα ενταχθεί στην ευρωζώνη, ελπίζουμε σύντομα, και παράλληλα ενίσχυσε την κρατική της οντότητα και αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχονται για την ανάπτυξη νέων συμμαχιών και συνεργασιών με άλλα κράτη μέλη αλλά και για παρέμβαση της Κύπρου σε περιοχές εκτός της ΕΕ όπου έχει ζωτικά συμφέροντα», είπε.

    Από οικονομικής πλευράς, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, η ενταξιακή πορεία και η ένταξη αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας και ο στόχος της ένταξης αποτέλεσε το κίνητρο για τον επιχειρηματικό κόσμο να προβεί σε αυτόν τον εκσυγχρονισμό που αύξησε την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

    Ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν τομείς της οικονομίας, όπως ο αγροτικός τομέας, η προσαρμογή του οποίου είναι πιο δύσκολη. Εξέφρασε πίστη στην προσαρμοστικότητα των Κυπρίων και την πεποίθηση ότι και σε αυτόν τον τομέα θα φανούν θετικά αποτελέσματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Κύπρου ως κράτος μέλος σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, τόνισε πως πρόθεση της Κύπρου με την ένταξη ήταν να διευρύνει τον κύκλο συνεργασιών που έχει εντός και εκτός της ΕΕ, ιδιαίτερα για λόγους εξυπηρέτησης του κύριου στόχου της Λευκωσίας που δεν είναι άλλος από την επανένωση της χώρας.

    Εξήγησε ότι η ΕΕ επιτρέπει συμμαχίες ανάμεσα στους εταίρους, μέσω του διαλόγου και της συναίνεσης και σε αυτή τη βάση υπάρχει άπλετος χώρος για ανάπτυξη συνεργασιών, δεδομένου ότι για την προάσπιση σημαντικών συμφερόντων των διαφόρων κρατών μελών σε επιμέρους ζητήματα απαιτείται ομοφωνία ή ειδική πλειοψηφία.

    «Εχουμε αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την πρακτική και για τα κυπριακά θέματα και για θέματα που ενδιαφέρουν τους υπόλοιπους εταίρους μας», είπε, τονίζοντας πως η Κύπρος δεν έχει μονομερή και μονοδιάστατη παρέμβαση στην ΕΕ, αλλά είναι ενεργός εταίρος, συμμετέχει και συμβάλλει στη διαμόρφωση προτάσεων και πολιτικών και για όλα τα υπόλοιπα θέματα της ΕΕ ακόμα και εκεί που πιθανόν να μην έχει άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον.

    Η Κύπρος, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της αλληλεγγύης για ζητήματα για τα οποία ένα κράτος μέλος έχει ζωτικά συμφέροντα ή θίγονται δικά του συμφέροντα κυριαρχίας ή θέματα κυριαρχίας ή όταν θίγονται συμφέροντά του έναντι τρίτων.

    Ανέφερε ακόμα πως η Λευκωσία πιστεύει στην αλληλεγγύη και έμπρακτα το έχει αποδείξει σε σειρά από ζητήματα που αφορούσαν άλλους εταίρους και το ίδιο αναμένει από τους εταίρους της στην περίπτωση που θίγονται ή επηρεάζονται δικά μας ζωτικά συμφέροντα.

    Σε ερώτηση για δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η Κύπρος ως κράτος μέλος, ο κ. Λιλλήκας υπενθύμισε ότι η ένταξη της Κύπρου το Μάιο 2004, αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, ξεκίνησε σε ένα κλίμα «όχι ιδιαίτερα φιλικό», όπως παρατήρησε, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος αλλά και μετά κάποιοι κύκλοι είχαν πετύχει να διαμορφώσουν μια εσφαλμένη αντίληψη εντός της ΕΕ για το τι ήταν το σχέδιο Ανάν και τη στάση των ΕΕ.

    Αυτό, εξήγησε, είχε ως αποτέλεσμα «να ξεκινήσει η ένταξή όχι με τους καλύτερους οιωνούς σε ένα κλίμα όχι ιδιαίτερα φιλικό που όμως στην πορεία έχει αλλάξει και το βλέπομε αυτό έμπρακτα».

    Σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχουν ακόμα, ιδιαίτερα σε κάποιους κύκλους της Επιτροπής, προσεγγίσεις που είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

    «Εχουμε διάφορες προστριβές ή αντιπαραθέσεις γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές και οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ και οι πολιτικές που εφαρμόζονται και αφορούν άμεσα την Κύπρο θα πρέπει να σέβονται την κυριαρχία αλλά να εξυπηρετούν την επανένωση της χώρας», επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως φαίνεται ότι σε κάποιους μικρούς κύκλους υπάρχει ακόμα το πνεύμα της τιμωρίας από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    «Θεωρώ όμως ότι και αυτό θα ξεπεραστεί, η ΕΕ λειτουργεί στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και έτσι κάποιες προσεγγίσεις που θα ήταν αρνητικές για μας, επειδή ακριβώς παραβιάζουν το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, ή προσκρούουν στις βασικές αρχές της ΕΕ δεν γίνονται αποδεκτές όχι μόνο από εμάς αλλά και από την μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων μας», είπε.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ακόμα πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ επανέλαβε τη θέση της Λευκωσίας ότι πρέπει να συνεχίσει η πορεία αυτή, αλλά θα πρέπει η Τουρκία να αντιληφθεί ότι οφείλει να εναρμονιστεί και να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της και δεν μπορεί να τύχει διακριτικής αντιμετώπισης.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο, συνέχισε, υπήρξαν προστριβές αναφορικά με τα μέτρα ή τις κυρώσεις που πρέπει να επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία για τη μη εφαρμογή των δεσμεύσεών της.

    Η τοποθέτηση της Κύπρου ήταν ότι οι δύο ακραίες θέσεις που είχαν εκφραστεί προκαλούσαν την ίδια ζημιά, αφού αφαιρούσαν τα κίνητρα από την Τουρκία στο να εναρμονιστεί.

    Η άποψη ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις ή εάν υπάρξουν να είναι συμβολικές έστελλε το λανθασμένο μήνυμα στην Τουρκία, δηλαδή ότι δεν είναι ανάγκη να εναρμονιστεί ενώ όσοι ήταν αρνητικοί στην ένταξη της Τουρκίας αναιρούσαν τα κίνητρα για την Αγκυρα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της.

    «Η δική μας η τοποθέτηση ήταν στη μέση των ακραίων θέσεων, διατηρώντας την προοπτική ένταξης ανοικτή, αλλά χωρίς να αφαιρεί τα κίνητρα, να υπάρξουν κυρώσεις ώστε η Τουρκία να πάρει το σωστό μήνυμα, ότι δεν μπορεί απρόσκοπτα να συνεχίσει. Αυτή ήταν και η τελική προσέγγιση που υιοθετήθηκε», είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες της Κύπρου από την ΕΕ, Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Κύπρος στηρίζει το κύριο όραμα της ΕΕ που είναι η εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, κάτι που χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο δώρο που έκανε η ΕΕ στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

    «Απαιτούμε σεβασμό του διεθνούς δικαίου, δεν προσδοκούμε ούτε αναμένουμε η ΕΕ να λύσει το Κυπριακό ή να αναλάβει πρωτοβουλία να λύσει το πρόβλημα, θέλουμε η πρωτοβουλία να γίνεται κάτω από την αιγίδα των ΗΕ», δήλωσε στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας πως «προσδοκούμε η ΕΕ να συμβάλει θετικά στη βάση των συμπερασμάτων της αλλά και ομόφωνων αποφάσεων της ΕΕ όσον αφορά το Κυπριακό, που προβλέπουν ότι η λύση θα πρέπει να οδηγεί στην επανένωση και να εδράζεται στις αρχές που αποτελούν τη βάση της ΕΕ».

    Η ΕΕ έχει ρόλο, συνέχισε, να φροντίσει ώστε στις διαπραγματευτικές προσπάθειες για διευθέτηση, η λύση στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού να συνάδει και να είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε πως η ΕΕ έχει μια παράδοση «ενοποιητική», κατά την έκφρασή του, μέσα από την οποία πέτυχε παραδοσιακοί εχθροί να μετατραπούν σήμερα σε εταίρους.

    «Ευελπιστούμε ότι από αυτή τη διαδικασία θα επωφεληθούμε και εμείς, αλλά ταυτόχρονα σημειώνω ότι το κεκτημένο και οι μηχανισμοί της ΕΕ διασφαλίζουν και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα εθνικών κοινοτήτων, κάτι που προσφέρει στέρεα βάση που μπορούν Ε/Κ και Τ/Κ να εμπιστευτούν για την επίλυση του Κυπριακού», τόνισε ο ΥΠΕΞ.

    Εάν η Τουρκία επιθυμεί όντως να ενταχθεί στην ΕΕ, ανέφερε, τότε θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις κατά την ενταξιακή πορεία, σειρά πτυχών του Κυπριακού να λυθούν στη βάση του κεκτημένου.

    «Αρα η ενταξιακή πορεία μπορεί να ενεργήσει ως καταλύτης, εμείς όμως δεν θέλουμε η λύση να ταυτιστεί με την ένταξη, θέλουμε η λύση να εξυπηρετηθεί από την πορεία της ένταξης», τόνισε ο κ. Λιλλήκας.

    Συμφωνία Ιουλίου Διαδικασία Γκαμπάρι -------------------------------------- Απαντώντας σε ερώτηση για την προσπάθεια εφαρμογής της συμφωνίας του Ιουλίου, ο Κύπριος ΥΠΕΞ δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως χρειάζεται καλή θέληση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και εξέφρασε την ελπίδα η Αγκυρα να έχει αντιληφθεί ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και τα δικά της συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται μακροπρόθεσμα από τη συνεχιζόμενη κατοχή αλλά από την ένταξή της στην ΕΕ, η οποία περνά από τη Λευκωσία και τη λύση του Κυπριακού.

    Τα ΗΕ έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, είπε, υπενθυμίζοντας πως η τ/κ πλευρά με παρεμβάσεις της Αγκυρας δεν τίμησε την υπογραφή της, ούτε τήρησε την αποδοχή εκ μέρους της της επιστολής Γκαμπάρι, για εφαρμογή της συμφωνίας.

    «Εμείς εμμένουμε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί η προσπάθεια για προώθηση λύσης και αυτή είναι και η αντίληψη των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ και της ΕΕ», υπογράμμισε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χαθεί το 2007 και ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, να δημιουργηθούν, και κάτω από την παρέμβαση των ``5`` του ΣΑ, οι προϋποθέσεις για εφαρμογή της συμφωνίας ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί η αναγκαία βάση και το πολιτικό περιβάλλον για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας για σφαιρικές διαπραγματεύσεις τα επόμενα χρόνια.

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει πιο ενεργός στάση από τους «5», είπε πως τα πέντε μόνιμα μέλη έχουν καθοριστικό ρόλο και εμμένουν στην εφαρμογή της συμφωνίας.

    «Μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα πρέπει να διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ και η κινητικότητα για να διαφανεί κατά πόσο αν όντως η Τουρκία ενδιαφέρεται για λύση», κατέληξε επί του θέματος.

    Απευθείας εμπόριο ----------------- Αναφορικά με τον κανονισμό της ΕΕ για το εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και ΕΕ, είπε πως ο κανονισμός, όπως ερμηνεύεται από την Κομισιόν, είναι σε αντίθεση με τα συμπεράσματα του Γενικού Συμβουλίου Υπουργών της 26ης Απριλίου 2004 για οικονομική ανάπτυξη Τ/Κ που θα οδηγεί στην επανένωση.

    «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οτιδήποτε εντός της πολιτικής που θα εξυπηρετεί την επανένωση της Κύπρου», πρόσθεσε.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση για το θέμα, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως «κάποιοι απλά δεν ενδιαφέρονται για το θέμα, προτιμούν να αγνοούν την πηγή του κακού, όχι λόγω άγνοιας, είναι θέμα εξυπηρέτησης συμφερόντων».

    Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο οι διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό μεταθέτονται σε βάθος χρόνου, εξήγησε ότι ο κανονισμός ή θα τεθεί σε ψηφοφορία για να εγκριθεί ή να απορριφθεί και να κλείσει το θέμα, ή η Κομισιόν θα τον αποσύρει ή θα τροποποιηθεί, κάτι για το οποίο απαιτείται ομοφωνία.

    «Εμείς δεν μπορούμε ούτε να αποσύρουμε τον κανονισμό ούτε να τον θέσουμε σε ψηφοφορία, δεν έχουμε ένσταση να τεθεί σε ψηφοφορία και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές χώρες που θα τον υποστηρίξουν», είπε.

    Καταλήγοντας επί του θέματος, είπε πως όσοι κύκλοι θα ήθελαν να θέσουν σε ψηφοφορία τον κανονισμό για το λεγόμενο απευθείας εμπόριο συνειδητοποιούν ότι εάν δεν τεθεί στη σωστή του βάση, θα είναι μια παράνομη πράξη και αμφιβάλλουν και οι ίδιοι εάν θα υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία από τα κράτη μέλη για να υιοθετηθεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 April 2007 - 15:29:16 UTC