Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΗΔΕΙΑ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
  • [03] ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΜΠΟΡΙΟ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΗΔΕΙΑ

    Κηδεύεται σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι, με δημόσια δαπάνη, από την Εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζιάς ο τέως Υπουργός Αμυνας Νίκος Συμεωνίδης, ο οποίος απεβίωσε προχθές σε ηλικία 68 ετών. Η ταφή θα γίνει στο Νέο Κοιμητήριο Αγλαντζιάς.

    Στην κηδεία, της εκκλησιαστικής ακολουθίας της οποίας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, θα παραστούν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, αρχηγοί ή/ και εκπρόσωποι κομμάτων, Βουλευτές και ηγετικά στελέχη της Εθνοφρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της Αστυνομίας.

    Την κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Βασίλης Μιχαλολιάκος, ενώ τον επικήδειο, εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, θα εκφωνήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους.

    Η οικογένεια του εκλιπόντος θα δέχεται συλλυπητήρια στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα, από τις 10:00 το πρωί μέχρι την ώρα έναρξης της εκκλησιαστικής ακολουθίας της κηδείας.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

    Η πνευματική και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου οφείλουν να διατηρούν το φρόνημα του αγώνα για δικαίωση ψηλά και να το καθιστούν αισθητό προς εκείνους από τους οποίους εξαρτάται η λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο οποίος ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης του Δήμου Κερύνειας. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία «μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην επίλυση του Κυπριακού».

    Ανέφερε πως θεωρεί τιμή του να συμπεριλαμβάνεται ως ψηφίδα στο μωσαϊκό των δημοτών της Κερύνειας, και παραλαμβάνοντας το κλειδί της πόλης από τη Δήμαρχο Κερύνειας Μαρία Ιωάννου, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εξέφρασε την ελπίδα να είναι μεταξύ εκείνων που θα σπεύσουν στην Κερύνεια όταν θα πέσουν τα τείχη, όπως ανέφερε. Είπε ακόμα πως στην Κύπρο καταπατούνται κατά τρόπο βάναυσο και προκλητικό τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόσθεσε πως αποτελεί αισχύνη για τον πολιτισμένο κόσμο η ανοχή της κατάστασης αυτής. Πρόσθεσε πως ποτέ καταστάσεις όπως αυτές που επικρατούν στην Κύπρο δεν κράτησαν αιώνια και διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι στο άμεσο και προσεχές μέλλον θα καταρρεύσει το επαίσχυντο καθεστώς.

    «Είναι θέλημα θεού να επικρατεί δικαιοσύνη και για αυτό καθεστώτα που εδράζονται στο άδικο είναι θνησιγενή», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Καταλήγοντας υπενθύμισε τη φράση του Στρατηγού Μακρυγιάννη ότι όλοι τρώνε από εμάς, αλλά πάντα κάτι μένει και αναγεννάται ο Ελληνισμός, και πρόσθεσε πως «οι Ελληνες ποτέ δεν θα το βάλουμε κάτω» και ανέφερε πως ``πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ναι».

    Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλου η Δήμαρχος Κερύνειας είπε ότι οι Κερυνειώτες σήμερα υποδέχθηκαν ένα πραγματικό αγωνιστή των δικαίων του κυπριακού Ελληνισμού, προσθέτοντας πως οι δημότες της κατεχόμενης πόλης είναι γνώστες των άοκνων προσπαθειών που καταβάλλει ο Αρχιεπίσκοπος του μητροπολιτικού Ελληνισμού για τη διατήρηση της ελληνικής παράδοσης στις εσχατιές του Ελληνισμού. Ανέφερε πως ο Δήμος Κερύνειας στεγάζεται παρά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, για να αποτελεί σύμβολο στον αντικατοχικό αγώνα και είπε πως η νέα τάξη πραγμάτων επιχειρεί να επιβάλει στην Κύπρο δοτές λύσεις και ανέφερε στον Αρχιεπίσκοπο ότι η εδώ παρουσία του τονώνει το φρόνημα των Κερυνειωτών και υπογραμμίζει τη σημασία που ο Αρχιεπίσκοπος αποδίδει στην απελευθέρωση της Κερύνειας και τη δικαίωση του πολυβασανισμένου τόπου.

    [03] ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, μέσω γραπτής διαδικασίας, τη διακίνηση και εμπορία, μέσω της πράσινης γραμμής στην Κύπρο, δύο ζωικών προϊόντων, του μελιού και των ψαριών.

    Πρόκειται για μια τροποποίηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής, που επεκτείνει πλέον το εμπόριο και στα δύο αυτά ζωικά προϊόντα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι φυτοϋγειονομικές διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας.

    Σύμφωνα με την απόφαση, θα καταρτισθεί ένας κατάλογος τουρκοκυπριακών αλιευτικών σκαφών από μια επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχονται οι ποσότητες που θα διακινούνται, οι οποίες και θα πιστοποιούνται από το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο. Το εμπόριο αφορά μόνο αλιεύματα και όχι ψάρια προερχόμενα από ιχθυοκαλλιέργειες.

    Αναφορικά με το μέλι, πριν από τη διακίνηση του προϊόντος, μέσω της πράσινης γραμμής, θα λαμβάνονται 10 δείγματα, τα οποία θα εξετάζονται από εργαστήρια συμβεβλημένα με την κοινότητα, ώστε να διαπιστώνεται κάθε φορά εάν πληρούνται οι κοινοτικές διατάξεις περί υγιεινής.

    Ο τροποποιημένος κανονισμός ισχύει από σήμερα, αλλά στην πράξη θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά τη σύσταση της ομάδας των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 5 May 2007 - 9:29:14 UTC