Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΟΣ

    Ισχυρή και αταλάντευτη παραμένει η αδελφική σχέση των Εκκλησιών Κύπρου και Ελλάδας με κοινή στόχευση την περαιτέρω ουσιαστική συνεργασία σε όλους τους τομείς, ιεραποστολικό, κοινωνικό, ποιμαντικό και εθνικό.

    Αυτό διαπίστωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β μετά τις εξαήμερες επαφές και συζητήσεις τους, όπως και κατά την κοινή χθεσινή τιμητική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Σε ανακοίνωσή της, η Εκκλησία της Κύπρου αναφέρει ότι κατά τις εξαήμερες επαφές του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος και κατά τη χθεσινή συνεδρία κατέληξαν ότι για την Εκκλησία της Ελλάδος και την Εκκλησία της Κύπρου, «η αναγκαιότητα της ισχυροποιήσεως της εθνικής συνειδήσεως των Ελλήνων και η ενδυνάμωση της πολιτιστικής τους ταυτότητας, παραμένουν πρώτιστα καθήκοντα».

    Σημείωσαν επίσης ότι η υποβοήθηση, στα διεθνή βήματα και τους διεθνείς οργανισμούς, των πρωτοβουλιών των κυβερνήσεων και των πολιτικών ηγεσιών Ελλάδος και Κύπρου, για τη λύση του κυπριακού προβλήματος είναι αναγκαία για την πλήρη αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας.

    Αυτό, συνεχίζουν, θα επιτευχθεί με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές εστίες τους, τη λύση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την περιφρούρηση της βεβηλωμένης και λεηλατούμενης πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα εδάφη.

    Οπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, κρίθηκε αναγκαία η συστηματοποίηση των διμερών επαφών των δύο Εκκλησιών, η χορήγηση υποτροφιών και η από κοινού δράση τους για τη στήριξη της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας.

    Κατά τη χθεσινή συνεδρία τονίστηκε η αναγκαιότητα συνεργασίας σε θέματα βιοηθικής, οικολογίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταναστών, νεότητος, οικογένειας, ναρκωτικών, AIDS, γυναικείων θεμάτων και άλλων σύγχρονων ζητημάτων.

    Σημείωσαν, ακόμα, ότι η χρησιμότητα της συνεργασίας των δύο Εκκλησιών στους διορθόδοξους, διαχριστιανικούς και διαθρησκειακούς διαλόγους αποτελεί αναγκαιότητα της ζωής των δύο Εκκλησιών.

    Κατά τη συνεδρία, αλλά και κατά τις επαφές διαπίστωσαν ότι η διάδοση της Ορθοδόξου πίστεως και αλήθειας, η προαγωγή των χριστιανικών αξιών και η πολυδιάσταση κοινωνική προσφορά των δύο Εκκλησιών, θα συνεχίσουν να ευρίσκονται μεταξύ των προτεραιοτήτων και καθηκόντων των ηγεσιών και του κλήρου τους.

    Διαπίστωσαν, επίσης, ότι ο κυπριακός ελληνισμός παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένος στις πνευματικές και εθνικές του καταβολές.

    «Κυριαρχείται από το αδιαπραγμάτευτο αίτημα μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο σ ένα ελεύθερο, ενιαίο, ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος», τόνισαν.

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Οτιδήποτε προκαλεί αναταραχή στην Αγκυρα, ασφαλώς προκαλεί ανησυχία στη Λευκωσία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως η ελπίδα και η προσδοκία είναι ότι η πολιτική της Τουρκίας, και όχι μόνο η πολιτική ηγεσία, θα αλλάξει.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ανησυχεί λόγω της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως «οτιδήποτε προκαλεί αναταραχή στην Αγκυρα, ασφαλώς μάς προκαλεί ανησυχία. Ομως η ελπίδα μας, η προσδοκία μας είναι η πολιτική της Τουρκίας να αλλάξει, και όχι μόνο η πολιτική ηγεσία», τόνισε.

    Σχολιάζοντας την απόσυρση της υποψηφιότητας του προεδρικού υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό ήταν προκαθορισμένο για να γίνουν πρόωρες εκλογές».

    Σε ερώτηση κατά πόσο ήταν στημένο το παιγνίδι από την αρχή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Δεν θα σχολιάζω εγώ τα εσωτερικά της Τουρκίας. Εσείς ξέρετε πιο καλά από εμένα».

    Ο κ. Παπαδόπουλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, χαρακτήρισε «αιτιάσεις των Τούρκων» τα όσα υποστηρίζει ο τουρκικός Τύπος αναφορικά με την τουρκική άσκηση που διεξάγεται σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Κύπρου, ότι δηλαδή η άσκηση αποτελεί ένδειξη πως η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη ολόκληρης της Κύπρου.

    «Οι ασκήσεις είναι εκτός των χωρικών υδάτων. Δεν θεωρώ ότι εγείρεται κανένα ιδιαίτερο θέμα», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΘΗΝΑ

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας για να ομιλήσει σε συγκέντρωση της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών και της Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων Εργαζομένων, με θέμα τον ``Αντιιμπεριαλιστικό αγώνα και την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων``.

    Στην Αθήνα, ο κ. Χριστόφιας θα έχει επίσης επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας, κατά τις οποίες θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Τη Δευτέρα, στις 10.00 το πρωί, ο κ. Χριστόφιας συναντάται με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, και στις 10:45 με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Στη συνέχεια, ο κ. Χριστόφιας συναντάται στις 12:00 με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Ζαγορίτη και στις 2:00 μετά το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο.

    Το βράδυ της Δευτέρας, στις 8:30, ο κ. Χριστόφιας θα ομιλήσει σε εκδήλωση της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών και της Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων Εργαζομένων, με θέμα τον ``Αντιιμπεριαλιστικό αγώνα και την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων``. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο ``Γκλόρια``, στο κέντρο της Αθήνας.

    Την Τρίτη συναντάται στις 9:15 με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και στις 10:00 με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ στις 11:30 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Χριστόφιας επιστρέφει στην Κύπρο το απόγευμα της Τρίτης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 6 May 2007 - 17:29:12 UTC