Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΣΗΜΑ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ

  • [01] ΕΥΣΗΜΑ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Oι εαρινές οικονομικές εκτιμήσεις και προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαική Επιτροπή, επιβεβαιώνουν την άνετη εκπλήρωση από την Κύπρο, των βασικών κριτηρίων ένταξης στην ΟΝΕ, όπως το δημόσιο έλλειμμα, το χρέος και ο πληθωρισμός.

    Στις εκτιμήσεις για το 2006 και τις προβλέψεις για το 2007 και 2008, που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν, θα βασιστεί η εισήγηση που θα κάνει στις 16 Μαίου ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια για την ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην ΟΝΕ την 1η Ιανουαρίου 2008

    Οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για την Κύπρο είναι εξαιρετικά θετικές, αφού υπάρχει σαφέστατη βελτίωση των περισσότερων οικονομικών δεικτών και κυρίως εκείνων (έλλειμμα, χρέος, πληθωρισμός) που κρίνουν την ένταξη στην ευρωζώνη.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, το δημόσιο έλλειμμα το 2006, κυμάνθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2007 θα υποχωρήσει στο 1,4%, ποσοστό που θα καταγράψει και το 2008. Το κριτήριο για την ενταξη στην ΟΝΕ προβλέπει ότι το έλλειμμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ.

    Το δημόσιο χρέος ήταν της τάξης του 65,3% του ΑΕΠ το 2006,ενώ θα μειωθεί στο 61,5% φέτος και στο 54,8% το 2008. Το κριτήριο για την ένταξη είναι ότι το έλλειμμα πρέπει να κινείται κάτω του 60% ή αν είναι ψηλότερο, να έχει καθοδική τάση, κάτι που συμβαίνει σαφέστατα με χρέος της Κύπρου.

    Ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2,2% φέτος, θα μειωθει στο 1,3% το 2007, ενώ για το 2008 προβλεπεται να ανέλθει στο 2,0%. Το κριτήριο της ΟΝΕ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός δεν πρέπει να είναι ψηλότερος της 1,5 μονάδας από το μέσο όρο των τριών καλύτερων επιδόσεων στην ευρωζώνη. Με βάση τις σημερινές επιδόσεις των κρατών μελών, το όριο αυτό κινείται κοντά στο 2,5% που σημαίνει ότι η Κύπρος το ικανοποιεί.

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε το 2006 κατα 3,8%, το 2007 θα αυξηθεί επίσης κατά 3,8%, ενώ για το 2008 προβλέπεται αύξηση της τάξης του 3,9%.

    Αναφορικά με την ανεργία, το ποσοστό που καταγράφηκε στην Κύπρο το 2006 ήταν 4,7% του ενεργού πληθυσμού. Για το 2007 και το 2008 προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στο 4,8%.

    Γενικότερα για το συνολο της ευρωπαικής οικονομίας, η Επιτροπή αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% το 2007 και κατά 2,7% το 2008, χάρη στην ευρωστία των επενδύσεων και την εντονότερη ιδιωτική κατανάλωση. Σε σχέση με τις φθινωπορινές προβλέψεις, η Επιτροπή αναθεωρεί προς το πάνω τις προβλέψεις για το 2007, κατά μισή μονάδα.

    [02] ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ

    Αρχή μιας μακροχρόνιας προσπάθειας για τη συνεχή βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ), χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των ΚΑ και της Ελληνικής Τράπεζας για σύναψη δανείου, ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν στα κεντρικά γραφεία των ΚΑ, στην παρουσία του κ. Σαρρή, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΚΑ Κίκης Λαζαρίδης και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Μάκης Κεραυνός, προβλέπει την παραχώρηση 10ετούς δανείου με επιτόκιο Euribor +0,04% και εξόφληση σε 20 εξαμηνιαίες δόσεις.

    Ο κ. Σαρρής, αφού συνεχάρη τις δύο εταιρείες για την υπογραφή της συμφωνίας, είπε ότι η κυβέρνηση, η οποία έχει δείξει την έμπρακτη υποστήριξη της για την επιβίωση και την ευημερία των ΚΑ και των εργαζομένων προς όφελος της τουριστικής κίνησης και του οικονομικού βίου της Κύπρου, έχει μεγάλες προσδοκίες από το ΔΣ των ΚΑ.

    Ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε ``πολύ καλή`` τη συμφωνία και εξέφρασε την ελπίδα με αυτό το δάνειο, η εταιρεία να ``μπει σύντομα`` - εντός του 2008 - σε μια κερδοφόρα πορεία`` και να ανατραπούν τα σημερινά αρνητικά δεδομένα.

    ``Θα πρέπει το 2008 να είναι κερδοφόρα η πορεία της εταιρείας``, επισήμανε ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι με το δάνειο αυτό η εταιρεία θα αποπληρώσει προηγούμενο δάνειο, ύψους 51 εκ. ευρώ που σύναψε από γερμανική τράπεζα και ταυτόχρονα θα προχωρήσει πριν το τέλος του χρόνου στην έκδοση νέου κεφαλαίου ύψους 14 εκ. λιρών.

    Ο κ. Κεραυνός χαρακτήρισε τις ΚΑ ``ένα σημαντικό οργανισμό για την κυπριακή οικονομία και για την Κύπρο ως σύνολο``, λόγω του γεγονότος, όπως είπε, ότι ``η Κύπρος είναι μια νησιωτική χώρα που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ΕΕ``.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στις προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΕ στις ΚΑ για τη σύναψη του δανείου, ο κ. Σαρρής είπε ότι η ΕΕ ``απαιτεί συνεχή ενημέρωση για την πρόοδο του σχεδίου Αναδιοργάνωσης των ΚΑ`` και κάλεσε το ΔΣ, τη Διεύθυνση και τους εργαζόμενους των ΚΑ ``να επικεντρωθούν σε αυτό το έργο και να εντείνουν τις προσπάθειες


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 May 2007 - 9:29:12 UTC