Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
  • [03] ΠΣΕΚΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ

  • [01] ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να θέσει το Κυπριακό στις προτεραιότητές της και τη δική του επιθυμία να επισκεφθεί την κατάλληλη στιγμή την Κύπρο για συνομιλίες, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, μιλώντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε αντιπροσώπους του 23ου συνέδριου της ΠΣΕΚΑ, του Ενωμένου Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου (UHAC) και της Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων.

    O κ. Μπερνς επισήμανε ότι οι διπλωμάτες ποτέ δεν καταθέτουν τα όπλα στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και αποκάλυψε πως τόσο ο ίδιος όσο και η Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ενθάρρυναν το νέο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν να διορίσει προσωπικό του απεσταλμένο στο Κυπριακό.

    «Επιθυμούμε ως ΗΠΑ να είμαστε κομμάτι της προσπάθειας για ανανέωση των συνομιλιών που στοχεύουν σε διευθέτηση. Ισως είχαμε διαφωνία με κάποιους για το σχέδιο Ανάν, προ δύο ετών. Ηταν μια καλή προσπάθεια, καλή τη πίστη, την οποία ως ΗΠΑ την υποστηρίξαμε``.

    Ο κ. Μπερνς αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προθέσεις των ΗΠΑ έναντι του Κυπριακού, δηλώνοντας συγκεκριμένα ``Είπα στον Κύπριο Πρέσβη στην Ουάσιγκτον, προ δύο ημερών, ότι μπορούμε να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο. Δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε σε κάτι που δοκιμάστηκε και απέτυχε. Αν μια κυβέρνηση αισθάνεται έντονα πως χρειάζεται κάτι καινούργιο, θα δοκιμάσουμε κάτι αυθεντικό».

    Στη συνέχεια ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, μαζί με τη Βρετανία, καθώς οι δύο χώρες διαδραμάτισαν για δεκαετίες ηγετικό ρόλο. Και σας υπόσχομαι, μπορούμε να κάνουμε αυτή την προσπάθεια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

    Ο κ. Μπερνς αποκάλυψε ότι προ δύο ημερών ανέφερε στον Πρέσβη της Κύπρου ότι «είναι καιρός για κάποιον με το αξίωμά μου να επισκεφθεί την Κύπρο για να υποβάλει τα σέβη του στην κυβέρνησή της», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τη χρονική στιγμή.

    Διπλωματική πηγή διευκρίνισε ότι θα προηγηθεί επίσκεψη του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα χωρίς να έχει καθοριστεί ημερομηνία και γι αυτή την επίσκεψη.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να δηλώνει πως δεν συμφωνεί με τη διαίρεση της Κύπρου και τη λύση των δύο κρατών.

    «Θέλουμε να δούμε την τουρκική κυβέρνηση να δεσμεύεται σε λύση του προβλήματος», είπε, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία πολύτιμη σύμμαχο των ΗΠΑ και υποστηρίζοντας την ένταξή της στην ΕΕ «ως ενέργεια πολύ σημαντική στρατηγικά για το μέλλον».

    Τέλος, εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησής του στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν το Κυπριακό προτεραιότητά τους.

    Οι ηγετικοί παράγοντες του λόμπι στις παρεμβάσεις τους ήγειραν στον Αμερικανό Υφυπουργό το Κυπριακό, το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας και της καταπάτησης των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως και το θέμα των Σκοπίων.

    Σχολιάζοντας, ο κ. Μπερνς είπε πως στην επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία (στις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου), πρόκειται να θέσει πάλι ζητήματα λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως είχε κάνει και τον Ιανουάριο, όταν επισκέφθηκε την Αγκυρα.

    Στον κ. Μπέρνς απονεμήθηκε το «Βραβείο Γεώργιος Λιβανός», που δίδεται προς τιμή του αείμνηστου ιδρυτή και πρώτου χρηματοδότη του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Μπερνς εξέφρασε τη συγκίνησή του που είναι ο πρώτος μη ελληνικής καταγωγής που λαμβάνει το βραβείο και δήλωσε ότι «δέχεται τον τίτλο του φιλέλληνα με υπερηφάνεια». Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «ίσως το πιο μοναδικό μέρος στον κόσμο», προσθέτοντας ότι δεσμοί αίματος (λόγω της συστράτευσής τους σε πολεμικές συγκρούσεις) και αξιών την συνδέουν με τις ΗΠΑ.

    «Δεν μπορώ να θυμηθώ``, πρόσθεσε, ``περίοδο ελληνο-αμερικανικών σχέσεων με λιγότερα προβλήματα» ενώ επεσήμανε τη συνεργασία των δύο χωρών για Κύπρο, Κόσοβο, Βοσνία, αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις και Μέση Ανατολή.

    Αναφερόμενος στον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Μπερνς είπε για τον κ. Καραμανλή «τον θαύμαζα όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τον θαυμάζω ακόμη περισσότερο τώρα, κάνει εξαιρετική δουλειά» και θα τον καλωσορίσουμε στις ΗΠΑ όταν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει πάλι επίσκεψη.

    [02] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Στόχος της κυπριακής πολιτείας είναι η δημιουργία μιας και μοναδικής ψηφιακής ταχύτητας στην Κύπρο, αναφέρει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου. Η 17η Μαΐου 2007 έχει καθοριστεί από τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών ως η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας με θέμα «Συνδέοντας τους Νέους: οι ευκαιρίες των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών».

    «Ενα θέμα πολυσήμαντο και ιδιαίτερα επίκαιρο για κάθε κοινωνία, δεδομένης της επίδρασης αυτών των τεχνολογικών εξελίξεων και δυνατοτήτων στη διαμόρφωση του τελικού μοντέλου του προσανατολισμού και του τρόπου λειτουργίας και συμπεριφοράς της κοινωνίας», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Θράσου. Οπως αναφέρεται στο μήνυμα του Υπουργού Συγκοινωνιών, στην παγκόσμια κοινωνία της πληροφορίας οι νέοι είναι συχνά πρωτοπόροι στη χρήση και διάδοση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών.

    Ολο και περισσότερο προσαρμόζουν και χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα το τηλέφωνο, την τηλεόραση, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για ενημέρωση, επικοινωνία ή ψυχαγωγία, και γενικότερα για την εμπλοκή τους σε όλο το φάσμα της κοινωνικό-οικονομικής και πολιτιστικής τους δραστηριοποίησης. «Σε ένα ψηφιακό κόσμο, οι νέοι, αναπόδραστα, είναι όχι μόνο οι δικαιούχοι αλλά συχνά και η κατευθυντήρια δύναμη πίσω από τις πιο πρόσφατες καινοτομίες και πρακτικές», σημειώνει ο κ. Θράσου και προσθέτει ότι «θεωρούμε καθήκον μας να καταστήσουμε προσιτές τις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών σε όλα τα παιδιά και τη νεολαία. Η πρόσβαση στην τρέχουσα ψηφιακή επανάσταση πρέπει να αποτελεί ακόμα ένα δικαίωμα, μια ίση ευκαιρία για όλους τους νέους και όχι μόνο για αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα».

    [03] ΠΣΕΚΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Σημαντικές συναντήσεις με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, καθώς και υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα θα έχουν ομογενείς στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του 23ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, του Ενωμένου Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου (UHAC) και της Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων. Το συνέδριο ξεκίνησε την Τετάρτη με ομιλίες του Πρέσβη της Ελλάδας Αλέξανδρου Μαλλιά, ο οποίος έδωσε ένα περίγραμμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, και του Πρέσβη της Κύπρου Ανδρέα Κακουρή, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό.

    Τους ομιλητές παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΠΣEΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με θέματα προώθησης του Κυπριακού, αντιμετώπισης της προπαγάνδας των Σκοπίων και προστασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στο τριήμερο συνέδριο στην αμερικανική πρωτεύουσα, με συμμετοχή πέραν των εκατό ομογενειακών παραγόντων από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και τη Βρετανία, μίλησαν, επίσης, ο Πρόεδρος του UHAC και πρώην Πρόεδρος του ΣΑΕ Andrew A. Athens, ο Πρόεδρος του CEH Andrew Manatos, ο Αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Συμβουλίου της Καλιφόρνιας Aris Anagnos, ο Πρόεδρος της Πανμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ Panos Spiliakos και η Δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας Μαρία Ιωάννου.

    Τη σημασία των συναντήσεων αυτών υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για τον απόδημο ελληνισμό της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης, ο οποίος μετέφερε στους συνέδρους το χαιρετισμό του προέδρου της διακομματικής επιτροπής κ. Χαϊτίδη, όλων των κομμάτων, καθώς και του Προέδρου του κόμματός του Γιώργου Παπανδρέου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 17 May 2007 - 9:29:15 UTC