Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΑ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ
  • [02] ΒΟΥΛΗ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ - ΤΡΟΧΑΙΑ

  • [01] ΔΕΑ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

    Ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Ηλίας Γεωργιάδης ανακοίνωση ότι σε ένα περίπου μήνα συγγενείς αγνοουμένων θα πληροφορηθούν «για την επιβεβαίωση του χειρότερου», ότι δηλαδή οι οικείοι τους που βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής είναι νεκροί.

    Μιλώντας ενώπιον του 100μελούς Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έχουν ανεβρεθεί λείψανα, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε πέραν των 270 αγνοουμένων, σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, τα οποία έχουν ήδη μεταφερθεί από το ανθρωπολογικό εργαστήριο στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής το οποίο θα είναι σε θέση να δώσει τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων ταυτοποίησης του γενετικού υλικού «για πολύ μικρό αριθμό» ατόμων σε ένα περίπου μήνα.

    Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, εκτιμάται ότι ανάμεσα στα λείψανα αυτά βρίσκονται και λείψανα 50 Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η ΔΕΑ αξιολογεί «διάφορες πληροφορίες» που φθάνουν κοντά της και μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο ίδιος μετέβη σήμερα σε χωριό της κατεχόμενης Κερύνειας για διερεύνηση, στην παρουσία και Αργεντινών ειδικών, πληροφορίας περί ύπαρξης λειψάνων τριών ατόμων θαμμένων σε κήπο.

    Πρόσθεσε ότι εκταφές έχουν γίνει τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα ενώ δεν έχουν γίνει εκταφές ούτε κοντά στη Μόρφου ούτε στη Μύρτου.

    Ο κ. Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμη» τη φάση στην οποία εισέρχεται τώρα το θέμα των αγνοουμένων, είπε ότι έχουν γίνει διευθετήσεις ώστε οι οικογένειες των αγνοουμένων που τελικά αποδειχθεί ότι είναι νεκροί, ενημερωθούν με το σωστότερο δυνατό τρόπο και τύχουν ψυχολογικής υποστήριξης.

    «Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν είμαστε πλήρως έτοιμοι και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά», σε αυτό τον τομέα, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    Ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ, είπε ότι οι εκταφές, η μεταφορά των λειψάνων στο ανθρωπολογικό εργαστήριο και κατόπιν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής γίνεται κατά τρόπο «υποδειγματικό, με μεγάλη προσοχή και σεβασμό» με τους ανθρωπολόγους που εργοδοτεί η Επιτροπή να εκφράζουν την εκτίμηση ότι η διαδικασία εκταφής και ταυτοποίησης μπορεί να καθυστερεί, γίνεται όμως κατά τρόπο που εμπεριέχει σεβασμό και επιστημονική ακρίβεια.

    Αναφερόμενος στον τομέα της διερεύνησης της τύχης αγνοουμένων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που χρειάζεται «μεγάλη οργάνωση» και από δικής μας πλευράς, σημειώνοντας ότι σήμερα η Επιτροπή αντιμετωπίζει «μεγάλο κενό» στη διερεύνηση πιθανών υποθέσεων εν ζωή αγνοουμένων λόγω της άρνησης και αδυναμίας της Τουρκίας να συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ο κ. Γεωργιάδης τοποθετήθηκε και σε σχέση με την εκφρασθείσα πρόθεση συγγενών των αγνοουμένων να καταθέσουν προσφυγή κατά της Τουρκίας για παραβίαση του άρθρου (2) που αφορά το δικαίωμα ζωής, της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης αν και η ΔΕΑ «δεν έχει λόγο για ποινικές ευθύνες και καταδιώξεις ενόχων», ο ίδιος τρέφει την εκτίμηση ότι η κατάθεση ατομικών προσφυγών κατά της Τουρκίας για την απώλεια του δικαιώματος ζωής θα επηρεάσει τη συνεργασία της Επιτροπής με μάρτυρες, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό εργαλείο για το έργο διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων.

    Ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ παρατήρησε ότι το 2004, έτος κατά το οποίο η Τουρκία προσπαθούσε να πείσει ότι είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ, υπήρξε «μικρή αλλαγή» στη στάση της Αγκυρας και «προθυμία» της να συνεργαστεί για υλοποίηση των εισηγήσεων του ΟΗΕ προς τους δυο ηγέτες της Κύπρου για το θέμα των αγνοουμένων, αν και την ίδια χρονιά εκδόθηκε καταδικαστικό ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου είπε ότι από το 2005 έχουν εκταφεί περίπου 160 λείψανα στα οποία προστίθενται και 110 λείψανα, που έχουν περισυλλέξει οι Τούρκοι κατά καιρούς και τα οποία πρόσφατα μεταφέρθηκαν στο ανθρωπολογικό εργαστήρι στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, από τα οποία τα περισσότερα πιστεύεται ότι ανήκουν σε Ε/Κ αγνοούμενους.

    Πρόσθεσε ότι αν και δίνεται έμφαση στο θέμα των εκταφών «δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε με οποιονδήποτε τρόπο τον αγώνα μας και την προσπάθειά μας για την ανεύρεση αγνοουμένων εν ζωή, ο οποίος θα παραμείνει πάντοτε ένας από τους στόχους μας».

    Ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι πρέπει να είμαστε «ιδιαίτερα προσεκτικοί» ώστε να μην νοιώσει η Τουρκία πως με τη διαδικασία εκταφών έχει αποποιηθεί των ευθυνών της «γιατί τότε μπορεί να σταματήσει τη συνεργασία της στις εκταφές, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο να μην υπάρξει νέα ευκαιρία και το πρόβλημα να μείνει για πάντα άλυτο».

    Είναι για αυτό το λόγο, σημείωσε, που Κυβέρνηση, Βουλή και διπλωματικές αποστολές χρειάζεται να είναι συντονισμένοι για να διασφαλιστεί ότι θα αρχίσει ουσιαστική διερεύνηση και μεγιστοποίηση των εκταφέντων λειψάνων.

    Ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι «πρέπει να καταρτιστούν ομάδες ενημέρωσης για τα αποτελέσματα των ταυτοποιήσεων που επίκεινται σε μερικές εβδομάδες, να εξευρεθεί ο χώρος ταφής των αγνοουμένων των οποίων έχει πιστοποιηθεί ο θάνατος καθώς και ο τρόπος τίμησης όλων των συγγενών των αγνοουμένων».

    Ανέφερε ακόμα πως η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων έχει δώσει στην κυβέρνηση ολοκληρωμένο υπόμνημα αναφορικά με την ψυχολογική και ιατρική στήριξη των συγγενών των αγνοουμένων, ιδιαίτερα αυτών που θα πρέπει να ενημερωθούν ότι οι συγγενείς τους είναι νεκροί, το χώρο ταφής αυτών καθώς και του τρόπου τίμησης όλων των συγγενών των αγνοουμένων.

    [02] ΒΟΥΛΗ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ - ΤΡΟΧΑΙΑ

    Το Υπουργείο Συγκοινωνιών προσυπογράφει τέσσερις προτάσεις νόμου για την κλιμακωτή επιβολή προστίμων για την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, την εξώδικη κλιμακωτή ρύθμιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης και τη δημιουργία ταμείου για τη δημιουργία οδικής συνείδησης όπως, επίσης, τη δημιουργία νέου ποινικού αδικήματος για την πρόκληση θανάτου σε τροχαίο με υπαίτια αμέλεια,

    Οι προτάσεις νόμου συζητήθηκαν από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νομικών και Συγκοινωνιών, οι οποίες συνήλθαν σε κοινή συνεδρία. Με τη φιλοσοφία των τεσσάρων προτάσεων νόμου, που κατατέθηκαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, συμφωνεί το ΑΚΕΛ. Η Νομική Υπηρεσία διαφώνησε με τη δημιουργία του νέου ποινικού αδικήματος, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης διατύπωσε επιφυλάξεις για την εξώδικη στέρηση της άδειας οδήγησης στην περίπτωση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, με περιεκτικότητα στο αίμα πέραν των 49mg/ml και μέχρι τα 79mg/ml.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου, παρουσιάζοντας τις τέσσερις προτάσεις νόμου ανέφερε ότι ένας θάνατος από τροχαίο στην ΕΕ βάσει τιμών που ίσχυαν το 2000, κοστίζει 1.265.000 ευρώ. Τα θανατηφόρα τροχαία στην Κύπρο, είπε, συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα και οι τέσσερις προτάσεις νόμου εστιάζουν στις κύριες αιτίες των θανατηφόρων τροχαίων, την υπερβολική ταχύτητα, την αμελή οδήγηση και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ο κ. Νικολάου είπε πως παρατηρώντας τα στατιστικά στοιχεία για τα θανατηφόρα τροχαία διαπίστωσε πως οι χειρότεροι μήνες του χρόνου είναι οι μήνες Νοέμβριος και Μάιος, διαπίστωση που επιβεβαιώνεται και από τη φετινή χρονιά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 May 2007 - 11:29:15 UTC