Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ ΙΝΔΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΣΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [04] ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Αρνητικές πτυχές αλλά και θετικά στοιχεία περιέχονται στο ψήφισμα που ενέκρινε το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτή η θέση του γερμανικού κοινοβουλίου δεν θα υιοθετηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση.

    Ανέφερε ότι με τις πρόνοιες για σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και άρση της ``απομόνωσης`` των Τ/Κ, που περιέχονται στο ψήφισμα, ίσως εμμέσως τα μέλη του κοινοβουλίου προσπαθούν να πιέσουν τις πλευρές ώστε να δημιουργηθεί η ώθηση για συζήτηση αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Πάλμας είπε ότι το ψήφισμα ``έχει αρνητικές πτυχές``, η σημαντικότερη από τις οποίες αφορά το θέμα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, με την οποία ``εμείς βεβαίως διαφωνούμε``.

    Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για στήριξη των Τ/Κ και υπενθύμισε τα επιπρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών.

    Ο κ. Πάλμας αναφέρθηκε και σε ``θετικά στοιχεία`` στο ψήφισμα, όπως ``η πρόνοια που προβλέπει για σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε οποιοδήποτε θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Στη συνέχεια, είπε ότι έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες από το Υπουργείο Εξωτερικών και τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά δρώμενα για να αποφευχθεί η συμπερίληψη των αρνητικών στοιχείων στο ψήφισμα.

    ``Θα αντιμετωπίσουμε τα δεδομένα όπως έχουν δημιουργηθεί``, πρόσθεσε, αλλά επεσήμανε ότι ``άλλο είναι το ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου και άλλη είναι η στάση και η προσέγγιση των θεμάτων σε ό,τι αφορά τη γερμανική προεδρία``.

    Πρόσθεσε ότι φέτος φαίνεται να υπάρχει μια διάθεση για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. ``Αυτό, κατά την άποψή μας, δημιουργεί χωριστικές τάσεις και δεν βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού``, είπε.

    [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ ΙΝΔΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Κύπρος και Ινδία υπέγραψαν τρεις συμφωνίες, με στόχο την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο κρατών.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση και συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο ΥΠΕΞ Γιώργος Λιλλήκας και ο Ινδός ομόλογός του Pranab Mukherjee ανέφεραν ότι υπέγραψαν δύο διακρατικές συμφωνίες και ένα σχέδιο δράσης.

    Οπως είπαν, η πρώτη συμφωνία αφορά την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, η δεύτερη την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων για κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων ενώ η τρίτη το πρόγραμμα συνεργασίας στον πολιτιστικό τομέα.

    Ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για την Κύπρο που ο κ. Mukherjee διάλεξε το νησί για να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό ως ΥΠΕΞ της Ινδίας μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του.

    Ευχαρίστησε επίσης τον Ινδό ομόλογο του για την σταθερή και συνεχή υποστήριξη της Ινδίας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Mukherjee χαρακτήρισε τις συμφωνίες πολύ σημαντικές.

    [03] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΣΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    H Μόνιμη Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισμα αναφορικά με τα δικαιώματα των κατοίκων των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας. Το ψήφισμα καλεί τις Αρχές των Βάσεων να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, που αφορούν τους κατοίκους Ακρωτηρίου και Δεκέλειας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το ψήφισμα καλεί τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων όπως εξετάσουν το ενδεχόμενο μετακίνησης του διαύλου της βρετανικής αεροπορικής βάσης Ακρωτηρίου, ή/και να χρηματοδοτήσουν και να εφαρμόσουν επαρκή τεχνικά και άλλα μέτρα προστασίας των κατοίκων κατά του θορύβου, που προκαλούν τα βρετανικά αεροσκάφη.

    Καλεί τις βρετανικές Αρχές όπως μεταφράσουν στην ελληνική γλώσσα το πόρισμα της μελέτης για τις πιθανές επιπτώσεις της κεραίας στο Ακρωτήρι, και παράλληλα όπως διασφαλίσουν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την επαρκή και συχνή παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των κατοίκων Ακρωτηρίου.

    Το ψήφισμα καλεί, επίσης, τις βρετανικές Αρχές των Βάσεων να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους με την κυπριακή Κυβέρνηση όσον αφορά τη θέσπιση νέων κανονισμών σε σχέση με την ανάπτυξη των περιουσιών των κατοίκων των περιοχών αυτών, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να διασφαλισθεί η πρόσβαση των κατοίκων των Βρετανικών Βάσεων στα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς επίσης και την παραχώρηση της δυνατότητας επιλογής στους κατοίκους των περιοχών αυτών, όπως δικαστικές υποθέσεις τους να εκδικάζονται ενώπιον δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι των Βρετανικών Βάσεων.

    Κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης που προηγήθηκε της έγκρισης του ψηφίσματος, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, βουλευτής Αντρος Κυπριανού, χαιρέτισε την έκθεση του Ελβετού βουλευτή Andreas Gross για το θέμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Αρχές των Βάσεων θα «τείνουν ευήκοον ους» στις εισηγήσεις που περιέχονται στο σχέδιο ψηφίσματος και ότι θα πάρουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή τους.

    [04] ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

    Με τον ελαφρύ τραυματισμό ενός απεργού σημαδεύτηκε η 24ωρη απεργία όλων των εργαζομένων στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο. Τον απεργό κτύπησε αυτοκίνητο έξω από την είσοδο των Βρετανικών Βάσεων Επισκοπής.

    Οι απεργοί, διαμαρτυρόμενοι για τις προσπάθειες των Βρετανών να αθετήσουν τις συλλογικές συμβάσεις, απέκοψαν την είσοδο των Βάσεων, επιτρέποντας την είσοδο μόνο αυτοκινήτων, που μετέφεραν μαθητές στα σχολεία τους.

    Αυτοκίνητο, που οδηγούσε Βρετανίδα κινήθηκε με ταχύτητα προς το μέρος των απεργών που απέκοπταν την είσοδο, τραυματίζοντας ένα εκ των απεργών. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε κατάγματα στο χέρι και στον ώμο και αφού έτυχε των πρώτων βοηθειών απελύθη και επέστρεψε στο χώρο της διαμαρτυρίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 25 May 2007 - 15:29:10 UTC