Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΔΑΔ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ
  • [03] ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΟΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΗΣ - ΜΕΤΑΛΛΙΟ
  • [04] ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ - ENS

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η πολιτική συμπεριφορά των Τ/Κ και η γενικότερη προσέγγιση της Τουρκίας δείχνουν ότι η μοναδική τους έγνοια είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και όχι η πολιτική βούληση για να δημιουργηθούν δεδομένα και προοπτικές για πρόοδο στο Κυπριακό, επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας. Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου για να μπορέσουν να υπάρξουν κάποια βήματα προς τα εμπρός, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

    Αναφορικά με δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στο παρόν στάδιο και ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να ανοίξει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας υπό την προϋπόθεση ότι θα ισχύει ό,τι ισχύει και στα άλλα οδοφράγματα, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``όλο αυτό το χρονικό διάστημα που γίνονται κάποιες δηλώσεις σε σχέση με την κατάσταση και την πολιτική συμπεριφορά των ηγετών των Τ/Κ, αλλά και γενικότερα την προσέγγιση της Τουρκίας, είναι εξόφθαλμα φανερό πως η μόνη έγνοια την οποία έχουν αυτή τη στιγμή είναι η προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους και όχι η πολιτική βούληση για να δημιουργηθούν δεδομένα και προοπτικές για πρόοδο στο Κυπριακό``. Πρόσθεσε ότι ``αυτό καταγράφεται καθημερινά και οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος και αντικειμενικός παρατηρητής το αντιλαμβάνεται``.

    ``Εμείς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να συμβάλουμε στο να επανενεργοποιηθούν όλα όσα προβλέπονταν και προβλέπονται στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου για να μπορέσουν να υπάρξουν κάποια βήματα προς τα εμπρός. Εμάς μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί καθημερινά να βρεθεί ο τρόπος να γίνουν βήματα και να επιτευχθεί η συνολική λύση του Κυπριακού``, σημείωσε. Ερωτηθείς για τις ενέργειες που γίνονται για απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``και στο παρελθόν είχαν λεχθεί κάποια πράγματα, υπήρξαν κάποιες δημοσιογραφικές και άλλες πληροφορίες``.

    ``Θεωρώ πως αυτό το εγχείρημα είναι ακατόρθωτο να συμβεί και βεβαίως τέτοιου είδους ενέργειες μόνο και μόνο το να γράφονται και να λέγονται από κάποιους, εκείνο το οποίο προσφέρουν είναι να δημιουργούν δεδομένα χωριστικά στην Κύπρο και ουσιαστικά δεδομένα διχοτόμησης της πατρίδας μας, πράγματα τα οποία εμάς μας βρίσκουν εντελώς και κάθετα διάφωνους και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην καταφέρουν κάποιοι, οι οποίοι έχουν ως μόνιμο στόχο τη διχοτόμηση της Κύπρου, τέτοιου είδους καταστάσεις``, πρόσθεσε.

    [02] ΕΔΑΔ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

    Το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν οι Τούρκοι όσον αφορά την ``επιτροπή αποζημιώσεων`` για τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, είναι ότι υπάρχει και λειτουργεί ένας ικανοποιητικός μηχανισμός αποζημιώσεων για όλους τους εκτοπισμένους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί παραπλανητική κίνηση της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί να δελεάσει Ε/Κ να απενοχοποιήσουν εμμέσως πλην σαφώς, χωρίς να το θέλουν, την Τουρκία για το συνεχιζόμενο έγκλημα του σφετερισμού των ε/κ περιουσιών, και παράλληλα να δημιουργήσουν προβλήματα σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κατά διαστήματα εξετάζει και επιδικάζει τέτοιου είδους υποθέσεις.

    Οσον αφορά το θέμα των περιουσιών και τις δραστηριότητες της ``επιτροπής αποζημιώσεων`` στα κατεχόμενα, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``η κυβέρνηση θεωρεί πως όλα όσα συμβαίνουν μέσα από τη δραστηριότητα της ούτω καλούμενης επιτροπής στα κατεχόμενα είναι μία σαφώς παραπλανητική κίνηση της Τουρκίας στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι υπάρχει και λειτουργεί ένας ικανοποιητικός μηχανισμός αποζημιώσεων, για όλους τους εκτοπισμένους``. ``Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θέλουν να περάσουν οι Τούρκοι σε ό,τι αφορά αυτή την επιτροπή. Εμείς λέμε πως αυτή η επιτροπή είναι μία ευκαιριακή επιτροπή και ένα τουρκικό τέχνασμα, που ουσιαστικά θα έχει ημερομηνία λήξης``, πρόσθεσε.

    Εξήγησε ότι τα ποσά που θα απαιτηθούν για να υπάρξουν αυτές οι αποζημιώσεις ίσως να φθάνουν τον προϋπολογισμό μιας μεγάλης χώρας και διερωτήθηκε ``κατά πόσον είναι διατεθειμένοι να κάνουν τέτοιου είδους εγχειρήματα``. ``Εκείνο το οποίο απλώς προσπαθούν να κάνουν είναι να δελεάσουν Ε/Κ που ουσιαστικά άθελά τους, αλλά στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν κάποια περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν ευθύνονται εκείνοι που βρίσκονται στα κατεχόμενα, να απενοχοποιήσουν εμμέσως πλην σαφώς ουσιαστικά, χωρίς να το θέλουν, την Τουρκία για το συνεχιζόμενο έγκλημα του σφετερισμού των ε/κ περιουσιών, και παράλληλα να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν προβλήματα σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κατά διαστήματα εξετάζει και επιδικάζει τέτοιου είδους περιπτώσεις``, πρόσθεσε.

    [03] ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΟΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΗΣ - ΜΕΤΑΛΛΙΟ

    Τα Ηνωμένα Εθνη τίμησαν, στη διάρκεια επίσημης τελετής στη Βιβλιοθήκη Dag Hammarskjold, τους ειρηνευτές που εν ώρα καθήκοντος έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο χρόνο. Το 2006, έχασαν τη ζωή τους 107 ειρηνευτές από 46 χώρες, μεταξύ των οποίων ο Κύπριος Παναγιώτης Λοΐζου, ο οποίος υπηρετούσε ως πολιτικό προσωπικό στην UNFICYP.

    Το Μετάλλιο Dag Hammarskjold, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών, που εορτάζεται στις 29 Μαΐου, αποτελεί έκφραση της εκτίμησης και αναγνώρισης του έργου και της θυσίας των κυανόκρανων, που γίνεται επ ονόματι της ειρήνης και ασφάλειας σε όλο τον κόσμο.

    Το τιμητικό μετάλλιο για τον Παναγιώτη Λοΐζου παρέλαβε από το Βοηθό Γενικό Γραμματέα στο Τμήμα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ Jean-Marie Guehenno, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης για να το διαβιβάσει στην οικογένεια του εκλιπόντος. Κατά τη διάρκεια της τελετής ο κ. Guehenno εξέφρασε εκτίμηση προς τα κράτη μέλη από τα οποία προέρχονται οι 107 ειρηνευτές, και σημείωσε ότι η προσφορά των χωρών αυτών αποτελεί ένδειξη της μεγάλης σημασίας που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στις ειρηνευτικές αποστολές, ενώ υπογράμμισε ότι αυτές ενσαρκώνουν το όραμα της διεθνούς αλληλεγγύης για επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο, κάτι που για πάνω από μισό αιώνα απαιτεί ο Χάρτης του ΟΗΕ.

    [04] ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ - ENS

    Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου θα συμμετάσχει με δύο παρουσιάσεις στο επιστημονικό μέρος του 17ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Νευρολογικής Εταιρείας (ENS), που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο από τις 16 μέχρι τις 20 Ιουνίου. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Νευρολόγος στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Διευθυντής του Τμήματος Κλινικής Νευροφυσιολογίας του Ινστιτούτου και Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης Σάββας Παπακώστας, θα υπάρξει μία προφορική παρουσίαση και μία υπό μορφή ανάρτησης.

    Η προφορική ανακοίνωση ``σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα ενός καινούργιου αντιεπιληπτικού φαρμάκου, που ονομάζεται λεβετιρακετάμη, με εμπορική ονομασία Keppra, σε ασθενείς με γενικευμένης μορφής φαρμακοανθεκτική επιληψία, δηλαδή σε ασθενείς με επιληψία που παίρνουν τα ενδεικνυόμενα φάρμακα, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε αυτά``, ανέφερε ο κ. Παπακώστας. ``Αυτό το νέο φάρμακο φαίνεται ότι σε αυτή τη μορφή επιληψίας είναι πολύ αποτελεσματικό σε σχέση με άλλες θεραπείες, διότι περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών αυτών βελτιώθηκαν σημαντικά``, είπε.

    Τη μελέτη αυτή θα παρουσιάσει ο κ. Παπακώστας, ο οποίος ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος. Σε αυτήν είχαν συμμετάσχει και η φαρμακοποιός του Ινστιτούτο Ελενα Κκολού, η νευρολόγος στο Νοσοκομείο Λευκωσίας Ανδριανή Φλουρέντζου, η νευρολόγος στο Νοσοκομείο Λεμεσού Αντρη Μαλικκίδου και η παιδονευρολόγος στο Μακάρειο Νοσοκομείο Γούλα Στυλιανίδου. Οσον αφορά την αναρτημένη παρουσίαση, ο κ. Παπακώστας είπε ότι ``έχει να κάνει με μία καινούργια διαγνωστική μέθοδο, την οποία έχουμε αναπτύξει εμείς εδώ στο Ινστιτούτο Νευρολογίας, και η οποία μας βοηθά στο να αξιολογήσουμε τη λειτουργικότητα ή μη του λεγόμενου αιθουσαίου νεύρου, ένα νεύρο το οποίο σχετίζεται με την αίσθηση της ισορροπίας``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 31 May 2007 - 13:29:14 UTC