Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΑΔ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΕΣΤΗ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
  • [02] ΠΟΥΤΙΝ - ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΕΔΑΔ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΕΣΤΗ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Ολοκληρώθηκε η υπόθεση της προσφυγής της Ελληνοκύπριας πρόσφυγα Μύρας Ξενίδη Αρέστη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), μετά την απόφαση του πενταμελούς τμήματος του Δικαστηρίου να μην την παραπέμψει ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και αυτό επιβεβαιώνει την παραβίαση του δικαιώματος κατοικίας και περιουσίας της κ. Αρέστη σε σχέση με την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ το Δεκέμβριο του 2006.

    Το θέμα της επιστροφής και αποκατάστασης της περιουσίας δεν είναι πλέον θέμα πολιτικής θέσης αλλά αντικείμενο δικαστικής απόφασης, την εκτέλεση της οποίας η Τουρκία δεν μπορεί να αποφύγει, επισημαίνουν νομικοί κύκλοι. Η απόφαση αυτή συνεπάγεται ότι απορρίφθηκε η προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει μέσω του ΕΦΚΑΒ την περιφραγμένη πόλη ενώ οι αποζημιώσεις που έχουν επιδικαστεί για απώλεια χρήσης της κατοικίας και ενός έκτου ενός περβολιού είναι ψηλές ενώ υπάρχουν και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη και για έξοδα. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στις 885,000 ευρώ το οποίο πρέπει να καταβάλει η Τουρκία μέχρι τις 22 Αυγούστου 2007.

    Το ΕΔΑΔ με επιστολή στους διαδίκους κοινοποίησε στις 29 Μαϊου την απόφαση του πενταμελούς τμήματος με την οποία αποφασίστηκε ότι η παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, που είχε ζητηθεί από την Τουρκία και την αιτήτρια, δεν θα προχωρήσει. Η αιτήτρια είχε ζητήσει όπως το Δικαστήριο εξετάσει τη νομιμότητα, την αποτελεσματικότητα και τη συμβατότητα με τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ούτω καλούμενης επιτροπής αποζημιώσεων, που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα. Η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ζητήσει να επανεξεταστεί το θέμα του ΕΦΚΑΒ και το ύψος των αποζημιώσεων, που είχαν επιδικαστεί.

    [02] ΠΟΥΤΙΝ - ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν σε κατ` ιδίαν δίωρη συνομιλία στο Κρεμλίνο οι Πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ελλάδας Κάρολος Παπούλιας, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσία. Το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησε και τις παράλληλες συνομιλίες των Υπουργών Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίες διήρκεσαν περί τη μία ώρα και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο κατά τις διαβουλεύσεις αυτές «επιβεβαιώθηκε η θέση και πολιτική αρχών της Ρωσίας στο θέμα».

    Οπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος στους δημοσιογράφους, «η Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε το Ρώσο ομόλογό της για τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων και προπαντός την προβληματική στασιμότητα που έχει προκύψει σχετικά με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, για την οποία φυσικά δεν βαρύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά». Τους Προέδρους Ρωσίας και Ελλάδας, οι οποίοι επιβεβαίωσαν σε όλους τους τόνους το εξαιρετικό επίπεδο και τις σημαντικές προοπτικές των ελληνορωσικών σχέσεων πλαισίωσαν για άλλη μία ώρα διαβουλεύσεων οι Έλληνες Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και οι Ρώσοι ομόλογοί τους.

    Στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τις συνομιλίες, ο κ. Παπούλιας απαρίθμησε τα διεθνή θέματα τα οποία συζητήθηκαν, όπως η διευθέτηση στο Κόσοβο, η ενεργειακή ασφάλεια και οι σχέσεις της Ρωσίας με ΕΕ και ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Κυπριακό, ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής ενός κυρίαρχου κράτους, άρα εντέλει και ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα». Παρουσία των δύο Προέδρων οι Σεργκέι Λαβρόφ και Ντόρα Μπακογιάννη υπέγραψαν το νέο κοινό πρόγραμμα δράσης των δύο Υπουργείων Εξωτερικών για την επόμενη διετία, κείμενο που χαρακτηρίζεται από την ελληνική διπλωματία σημαντικό «και με εγγυημένη την επιτυχή υλοποίησή του».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 31 May 2007 - 17:29:12 UTC