Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-06-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΕΓΚΡΙΣΗ ΨΗΨΙΣΜΑΤΟΣ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΒΕΤΟ
  • [03] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - GERRY WEBER - ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΕΓΚΡΙΣΗ ΨΗΨΙΣΜΑΤΟΣ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 1758 (2007) για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για άλλους έξι μήνες, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2007.

    Στο ψήφισμα το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο, ότι η παρέλευση του χρόνου δεν ευνοεί τη διευθέτηση του προβλήματος και ότι οι διαπραγματεύσεις για την τελική πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού βρίσκονται για πολύ καιρό σε αδιέξοδο.

    Το Συμβούλιο εκφράζει την εμμονή των μελών του στην άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και καλούνται τα μέρη να εργαστούν για να υπάρξει σύντομα μετρήσιμη πρόοδος, θέτοντας τέρμα στις αλληλοκατηγορίες. Ικανοποίηση για την ομόφωνη υιοθέτηση από το ΣΑ του ψηφίσματος 1758, με το οποίο ανανεώνεται ομόφωνα για άλλους έξι μήνες η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εξέφρασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Η κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί την παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ απαραίτητη για όσο καιρό το πρόβλημα και η κατοχή μέρους της χώρας από την Τουρκία παραμένει, είπε ο κ. Μαυρογιάννης, μιλώντας στους ανταποκριτές του ΟΗΕ μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

    Παράλληλα, ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε ικανοποιημένος γιατί η ανανέωση της θητείας γίνεται με τους ίδιους όρους εντολής.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι πολύ ορθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας επισημαίνει την ανάγκη η τουρκική πλευρά να κάνει περισσότερα, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση επί του εδάφους, σταματώντας τις παραβιάσεις του στάτους κβο στα Στροβίλια και την Αμμόχωστο και να συνεργαστεί περισσότερο σε ό,τι αφορά την αποναρκοθέτηση και να εργαστεί εποικοδομητικά στο άνοιγμα επιπρόσθετων διαβάσεων.

    Ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε πλέον ικανοποιημένος που το ψήφισμα εμμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, που είναι το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή και καλεί όλα τα μέρη να πράξουν τα μέγιστα για την εφαρμογή της συμφωνίας.

    [02] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΒΕΤΟ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε προειδοποιήσει με άσκηση του δικαιώματος του βέτο στην περίπτωση που η ΕΕ θα άνοιγε με την Τουρκία το διαπραγματευτικό κεφάλαιο για την ενέργεια, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    «Η Κύπρος έχει καταθέσει τις θέσεις της και για τα τρία κεφάλαια (που πρόκειται να ανοίξουν με την Τουρκία) και είναι εις γνώση και της Προεδρίας και της Επιτροπής. Οπως επίσης, με ανοικτά χαρτιά και με σεβασμό προς τις διαδικασίες της ΕΕ αλλά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου, είχαμε προειδοποιήσει ότι εάν επιχειρείτο το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, που υπήρχαν σκέψεις από την Επιτροπή, η κυπριακή Κυβέρνηση θα ασκούσε βέτο», είπε.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, το κεφάλαιο για την ενέργεια δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα διαπραγματευτικά κεφάλαια της Τουρκίας και για τις πληροφορίες ότι η Γαλλία θα μπλοκάρει το κεφάλαιο της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι υπάρχει προβληματισμός από πλευράς της γαλλικής Κυβέρνησης για το θέμα αυτό και ότι στη διάρκεια των επαφών του στο Παρίσι, συζήτησε το θέμα με την γαλλική Κυβέρνηση.

    Πρόσθεσε ότι κατά τις επαφές του στο Παρίσι διαπιστώθηκε συναντίληψη στις θέσεις της Κύπρου και της Γαλλίας σε ευρωπαϊκά, αλλά και διμερή θέματα.

    «Υπάρχει συναντίληψη στα βασικά ζητήματα που μας ενδιαφέρουν, τόσο για ευρωπαϊκά θέματα, όσο και για διμερή και υπάρχει η πολιτική βούληση και από τις δύο Κυβερνήσεις να συνεχιστεί ο διάλογος και η συνεργασία που αναπτύξαμε με την προηγούμενη γαλλική Κυβέρνηση», είπε.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι με την γαλλική Κυβέρνηση, έχουν προγραμματιστεί σειρά επαφών και διαλόγου πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες όπως είναι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και η πρόταση του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί για δημιουργία μιας Μεσογειακής Ενωσης.

    [03] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - GERRY WEBER - ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

    Στους τέσσερις του γερμανικού τουρνουά Gerry Weber προκρίθηκε ο Μάρκος Παγδατής μετά τη νίκη του με 2 - 0 σετ επί του Γερμανού Φλόριαν Μάγερ, νούμερο 37 στην παγκόσμια κατάταξη.

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής πήρε και τα δύο σετ με 6 - 3, σε λιγότερο από μία ώρα (58 λεπτά).

    Στα ημιτελικά, ο Παγδατής θα αντιμετωπίσει το Γερμανό Φίλιπ Κολσκράιμπερ, νούμερο 34 στον κόσμο.

    Ο Παγδατής αντιμετώπισε άλλες τέσσερις φορές τον Κολσκράιμπερ, με τους δύο αθλητές να μετρούν από δύο νίκες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 15 June 2007 - 19:29:12 UTC