Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-06-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [02] ΕΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΟΥΜΑΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Τουρκία αποτελεί ένα σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και αυτό φαίνεται από τη συμπεριφορά της, όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο αλλά και απέναντι σε όλα τα γειτονικά της κράτη, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    Αν η Τουρκία δεν αλλάξει προσέγγιση και δεν υιοθετήσει τις σύγχρονες πολιτικές μεθόδους του διαλόγου και τις αρχές της ΕΕ, τότε ο στόχος της για ένταξη στην ΕΕ δεν μπορεί να έχει ευοίωνες προοπτικές, επεσήμανε.

    Ο κ. Λιλλήκας κλήθηκε, πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, να σχολιάσει το γεγονός ότι μόνο δύο από τους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές ψήφισαν χθες υπέρ της ένταξης της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει το θέμα της ψηφοφορίας και πρόσθεσε πως εκείνο που έχει σημασία είναι ότι «η Κύπρος πετυχαίνει ένα πολύ σημαντικό οικονομικό και πολιτικό στόχο, που μετά την ένταξη του νησιού στην ΕΕ είναι το μεγαλύτερο πολιτικό επίτευγμα που έχει πετύχει η Κυπριακή Δημοκρατία». Αυτό, συνέχισε, θα έχει «πολύ θετικές επιπτώσεις και στην οικονομία και στην κοινωνία αλλά στη συνέχεια και θετικές πολιτικές επιπτώσεις για τη χώρα μας».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει επίσης τη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας στο οποίο χαρακτήρισε την κυπριακή Κυβέρνηση «παράγοντα αστάθειας στην περιοχή» ενώ ισχυρίστηκε πως δεν εκπροσωπεί ολόκληρη την Κύπρο.

    «Το εάν εκπροσωπεί η Κυπριακή Δημοκρατία και η κυπριακή κυβέρνηση ολόκληρη την Κύπρο ή όχι δεν είναι κάτι που μπορεί να το ρυθμίσει η Τουρκία», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως «προς μεγάλη απογοήτευση της χώρας αυτής, η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται και συμμετέχει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς ως το νόμιμο κράτος στο νησί μας».

    Επεσήμανε ότι η Τουρκία, χρησιμοποιώντας «τέτοιες συμπεριφορές, αποδεικνύει ότι αντί να πλησιάζει στην ΕΕ απομακρύνεται από αυτήν. Η Τουρκία αποτελεί ένα σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή μας και αυτό φαίνεται από τη συμπεριφορά της όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο αλλά και απέναντι σε όλα τα γειτονικά της κράτη αφού είναι η μόνη χώρα που έχει σοβαρά πολιτικά προβλήματα με όλους τους γείτονές της».

    Φαίνεται, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, ότι η Τουρκία «αδυνατεί να μπει στην πολιτική κουλτούρα και στον πολιτικό πολιτισμό της ΕΕ και του 21ου αιώνα και συνεχίζει την Οθωμανική παράδοση όπου την πολιτική την καθορίζει ο στρατός και η στρατιωτική ηγεσία.

    Εάν, πρόσθεσε ο Υπουργός, η Τουρκία δεν αλλάξει προσέγγιση και δεν υιοθετήσει τις σύγχρονες πολιτικές μεθόδους του διαλόγου και τις αρχές της ΕΕ, «δεν βλέπω πως θα μπορούσε να έχει ευοίωνες προοπτικές ο στόχος της για ένταξη στην ΕΕ».

    Αντίθετα ανέφερε «με τέτοιες συμπεριφορές δικαιώνει εκείνους οι οποίοι δηλώνουν και πληθαίνουν αυτή τη στιγμή ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ανεξάρτητα από τις τοποθετήσεις της Τουρκίας, η κυπριακή Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πολιτική και στη στρατηγική που έχει χαράξει, θα ασκήσει, όπως έχει απόλυτο δικαίωμα, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, μέσα από το διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση αδειών για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που ελπίζουμε να υπάρχουν στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου».

    Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές του ΣΕΑ κατά της Κύπρου αναφορικά με την ούτω καλούμενη απομόνωση των Τ/Κ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η Τουρκία δεν έδειξε ποτέ σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα φροντίζει καθημερινά να υπενθυμίζει και την ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη ότι είναι χώρα που με τη μεγαλύτερη άνεση και δυστυχώς με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο αλλά και απειλεί να παραβιάσει και τα κυριαρχικά δικαιώματα οποιουδήποτε κυρίαρχου κράτους».

    Από κει και πέρα, συνέχισε, η Τουρκία «έχει ήδη πάρει μέτρα κατά της Κύπρου από το 1974, με την εισβολή και τη συνεχιζόμενη παρουσία 43 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στο νησί, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό έχει καταγραφεί και στην ΕΕ αλλά και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και όσον αφορά τη περιουσία των προσφύγων μας στα κατεχόμενα αλλά και όσον αφορά τη μεταφορά και την εγκατάσταση στην Κύπρο Τούρκων εποίκων από την Ανατολή».

    «Οι απειλές για μέτρα δεν είναι κάτι καινούργιο όσον αφορά την πολιτική της Τουρκίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως «η δική μας προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και για την αποτροπή των τουρκικών επιδιώξεων».

    Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις τουρκικές απειλές, ο κ. Λιλλήκας απάντησε: «εάν καθορίζαμε την πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τις απειλές της Τουρκίας, αμφιβάλλω αν θα υπήρχε Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα».

    [02] ΕΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Αρχίζει την Πέμπτη το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο μεταξύ άλλων θα λάβει απόφαση για την ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην ευρωζώνη. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στην πρόσκλησή της για το Συμβούλιο προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, η Καγκελάριος της προεδρεύουσας της ΕΕ Αυστρίας Αγκελα Μέρκελ ανέφερε πως κεντρικό θέμα του Συμβουλίου θα είναι η μεταρρύθμιση των Συνθηκών της ΕΕ. Σημείωσε πως κατά τους τελευταίους μήνες, υπό τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου, έχουμε σημειώσει μια σημαντική πρόοδο για την Ευρώπη. ``Μόνο μαζί θα πετύχουμε την επίλυση θεμάτων που τίθενται ενώπιόν μας σε αυτή τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου``, αναφέρει.

    «Στη Διακήρυξη του Βερολίνο της 25ης Μαρτίου 2007 επιβεβαιώσαμε από κοινού την επιθυμία να θέσουν την ΕΕ σε μια βάση νέων Συνθηκών πριν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009. Οι σημαντικές προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας απαιτούν την ικανότητα δράσης και τη νομιμότητα από πλευράς της ΕΕ», επεσήμανε η κ. Μέρκελ. Πρόσθεσε πως ύστερα από δυο χρόνια ανάπαυλας για περισυλλογή γύρω από το θέμα, το ευρωπαϊκό κοινό αναμένει τώρα να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ. «Μετά τις διαβουλεύσεις που είχαμε τους τελευταίους λίγους μήνες έχει έλθει τώρα η ώρα για να τεθεί ο οδικός χάρτης για την επικείμενη μεταρρύθμιση των Συνθηκών», ανέφερε.

    Σημείωσε τέλος πως επιπρόσθετα «χρειάζεται να λάβουμε πρακτικά μέτρα που θα έχουν άμεση και θετική επίδραση στην καθημερινή ζωή των πολιτών μας. Από αυτής της απόψεως τα συμπεράσματά μας θα δώσουν σημαντική ώθηση σε διάφορους τομείς».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΟΥΜΑΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    O Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Boris Gryzlov θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 25 Ιουνίου, επικεφαλής πολυμελούς κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια. Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, την ίδια μέρα, θα διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας στις 6.30 μμ μεταξύ Κύπριων και Ρώσων Βουλευτών στο γήπεδο της ΑΕΓ Γερμασόγειας.

    Ο αγώνας διεξάγεται στο πλαίσιο της επίσημης αυτής επίσκεψης στην Κύπρο και θα γίνει στην παρουσία του κ. Gryzlov και του κ. Χριστόφια.

    Το πρόγραμμα των επαφών του κ. Gryzlov στην Κϋπρο θα ανακοινωθεί αργότερα.

    [04] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Την ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην ευρωζώνη τον προσεχή Ιανουάριο καλωσόρισε και ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Επί των σχετικών εκθέσεων του Γερμανού ευρωβουλευτή Βέρνερ Λάνγκεν τοποθετήθηκε τόσο ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου και αρμόδιος υπουργός της γερμανικής κυβέρνησης για ευρωπαϊκές υποθέσεις Γκιούντερ Γκλόζερ όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Γιοακίμ Αλμούνια.

    Ο κ. Γκλόσερ υπογράμμισε ότι «για το θέμα αυτό θα πρέπει να προσέξουμε να μην ξεχάσουμε λόγω διαδικαστικών θεμάτων το θετικό αποτέλεσμα από τις εκθέσεις σύγκλισης των δύο χωρών. Η Κομισιόν διαπίστωσε σύγκλιση σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να ενταχθούν οι δύο χώρες στην ευρωζώνη. Το ΕΚΟΦΙΝ διαπίστωσε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις. Και πιστεύω ότι η επιτυχία τους αυτή δεν θα πρέπει να επισκιάζεται από διαδικαστικά θέματα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 21 June 2007 - 11:29:12 UTC