Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΠΡΑΔΗΜΑΣ - ΣΑΡΠΑΝΗΣ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΚΥΠΡΟΣ - ΗΠΑ
  • [04] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΙ - ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΠΡΑΔΗΜΑΣ - ΣΑΡΠΑΝΗΣ

    Τη συμπαράστασή τους προς τον αγώνα του κυπριακού λαού για δικαίωση εξέφρασαν οι πρώην Ομοσπονδιακοί βουλευτές των ΗΠΑ Τζον Μπραδήμας και Πολ Σαρμπάνης, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσαν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν την Κύπρο και να προσπαθούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους να συμβάλουν στον αγώνα για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Απόψε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα τους παρασημοφορήσει με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Τζον Μπραδήμας, ο οποίος είναι παράλληλα και επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι πολύ σημαντικό να εξευρεθεί μια δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού. Ο Πολ Σαρμπάνης, αφού χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο «πολύ ενδιαφέρουσα», τάχθηκε υπέρ μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο διορισμός της βουλευτού Τζόαν Ράιαν ως Ειδικού Αντιπροσώπου της βρετανικής Κυβέρνησης για την Κύπρο ``υπογραμμίζει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να εργασθεί μαζί με τις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό``.

    ``Ο διορισμός της κ. Ράιαν``, είπε η Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τη σημασία της ενέργειας του Βρετανού Πρωθυπουργού, ``αποβλέπει στην ενίσχυση των σχέσεων με την κυπριακή κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενδιαφέρεται για την Κύπρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα προσφέρει ένα επιπρόσθετο αγωγό επικοινωνίας μεταξύ των Κυπρίων και των Υπουργών στο Φόρειν Οφφις. Μπορεί να επισκέπτεται περιστασιακά την Κύπρο για επαφές και με τις δυο κοινότητες``.

    Εξάλλου, σε δική της έγγραφη ανακοίνωση, η κ. Ράιαν εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για το διορισμό, προσθέτοντας ότι το θεωρεί τιμή να αντιπροσωπεύει τον Πρωθυπουργό για ένα θέμα στο οποίο έχει εμπλακεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    [03] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΚΥΠΡΟΣ - ΗΠΑ

    Θέμα χρόνου είναι η ενημέρωση των οικογενειών των 28 αγνοουμένων και από τις δύο κοινότητες του νησιού, τα λείψανα των οποίων ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου, προσθέτοντας πως μετά την ενημέρωση των οικογενειών, θα εκδοθεί επισήμως ο κατάλογος των ονομάτων από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

    Ο κ. Θεοδοσίου είχε συνάντηση με τους Ελληνοαμερικανούς διακεκριμένους πολιτικούς παράγοντες Τζον Μπραδήμα και Πολ Σαρμπάνη, καθώς και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φίλιπ Κρίστοφερ. Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και έλαβε από αυτούς δεσμεύσεις ότι θα ασκήσουν την επιρροή τους στον αμερικανικό παράγοντα ώστε να διερευνηθεί η τύχη ενός εκάστου των αγνοουμένων.

    Ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι η Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων ζήτησε, μεταξύ άλλων, τη μεσολάβηση των Ελληνοαμερικανών παραγόντων ως προς το ζήτημα της επαενεργοποίησης της σχετικής νομοθεσίας, που θα επιτρέψει τη διαδικασία διερεύνησης της τύχης των τεσσάρων Αμερικανών πολιτών, οι οποίοι αγνοούνται από την τουρκική εισβολή του 1974.

    [04] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΙ - ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ

    Παράπονα τόσο για το κονδύλι που διαθέτει το κράτος για τη διαφώτιση, αλλά και για το θέμα της μη αντιμετώπισης του προβλήματος της ισότιμης κατανομής βαρών, που άπτεται και της φερεγγυότητας των προσφύγων, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Πρόεδρος του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Γαλανός είπε ότι η Επιτροπή έχει κάνει επαφές με την Κυβέρνηση και τη Βουλή και ότι της δόθηκαν υποσχέσεις εδώ και έξι μήνες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Χαρακτήρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατεχόμενοι Δήμοι και ο προσφυγικός κόσμος ως διαχρονικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι ``πρέπει κάποτε να αντιμετωπιστούν, επειδή ο χρόνος κυλά αδυσώπητα και δεν υπάρχουν περιθώρια για να μην υπάρξουν κάποιες αλλαγές που να μας επιτρέψουν τουλάχιστον να δώσουμε κάποιο αγώνα, χωρίς να θεωρούμε ότι τα πράγματα χάθηκαν εκ των προτέρων``.

    Ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε στο θέμα της διαφώτισης στο εξωτερικό για το κυπριακό πρόβλημα, για να σημειώσει ότι ``υπάρχει σοβαρή αδυναμία στον τομέα της διαφώτισης τόσο όσον αφορά στα κονδύλια, τα οποία δαπανούνται για την τηλεόραση, αλλά και όσον αφορά στη γενικότερη προσέγγιση και φιλοσοφία, αναφορικά με τη διαφώτιση``. Είπε ακόμη ότι 33 χρόνια το κονδύλι για τη διαφώτιση θα έπρεπε να αυξανόταν και όχι να αδυνατίζει ο τομέας της διαφώτισης ιδιαίτερα με τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Τουρκίας να στρεβλώσουν την ουσία του Κυπριακού και να παρουσιάζουν προβλήματα τα οποία δεν έχουν τόση σημασία όσον αφορά θέματα προτεραιοτήτων, δηλαδή θέματα δήθεν απομόνωσης των Τ/Κ, ενώ συνεχίζεται στην Κύπρο η κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 3 July 2007 - 11:29:17 UTC