Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕ
  • [02] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΚΗΔΕΙΑ ΣΑΒΒΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ

  • [01] ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εκπληρώσει τις προσδοκίες και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου αλλά και του κυπριακού λαού έδωσε με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η νέα Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Η κ. Mαρκουλλή ανέφερε είναι πραγματικά μεγάλη η συγκίνησή της και επεσήμανε πως θα ήθελε να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που έχει δείξει στο πρόσωπό της.

    ``Ιδιαίτερα ως γυναίκα είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί θα μου δοθεί άλλη μια δυνατότητα να αποδείξω την τεράστια αξία και το δυναμικό των Κυπρίων γυναικών οι οποίες έχουν συμβάλει και αποτελούν ένα αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος των επιτυχιών αυτού του τόπου``, ανέφερε η κ. Μαρκουλλή.

    Πρόσθεσε πως ο διορισμός της ιδίας όσο και της νέας Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Μαρίας Μαλαχτού Παμπαλλή ``αποτελούν άλλη μια απόδειξη ότι οι γυναίκες της Κύπρου μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό τον τόπο``.

    Κληθείσα να σχολιάσει τα σχόλια που γίνονται σε σχέση με το ότι δεν διορίστηκαν κομματικά στελέχη η κ. Μαρκουλλή επεσήμανε πως δεν θα ήθελε να σχολιάσει τα όσα λέγονται ακό κόμματα ή οποιουσδήποτε άλλους.

    ``Οσον αφορά εμένα εγώ ήμουν πάντοτε ένας λειτουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών, πιστή στον αγώνα αυτού του τόπου. Αυτή ήταν πάντοτε η δική μου φιλοδοξία και η δική μου επιδίωξη``, ανέφερε.

    ``Είναι μια ζωή, σχεδόν τριάντα χρόνια που χειρίζομαι το Κυπριακό``, πρόσθεσε.

    Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και των υποχρεώσεων θα εργαστώ με συντονισμό και με συνεργασία με τους διευθυντές και το προσωπικό του Υπουργείου για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, διαβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Πατσαλίδης.

    Ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως τον τιμά ιδιαίτερα ο διορισμός του στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που δείχνει σε ένα άτομο της δικής του γενιάς.

    Ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον απερχόμενο Υπουργό Νεοκλή Συλικιώτη με τον οποίο συζήτησε εκτενέστατα τα διάφορα θέματα του Υπουργείου και πως θα έχουν και πάλι επαφή τη Δευτέρα, μετά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών αλλα και πριν εάν τους το επιτρέψει ο χρόνος.

    Σε σχέση με το νεαρό της ηλικίας του, ο κ. Πατσαλίδης είπε πως θεωρεί ότι η ικανότητα, χωρίς να θέλει, όπως είπε, να μειώσει το θέμα της εμπειρίας, δεν έχει να κάμει με ηλικίες. Σημασία έχει να δημιουργηθεί ομαδική εργασία, συνεργασία, αλληλοσεβασμός και κοινή προσπάθεια, ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει τα σχόλια που γίνονται σε σχέση με το ότι δεν διορίστηκαν κομματικά στελέχη, ο κ. Πατσαλίδης είπε πως ζούμε πλέον σε μια σύγχρονη κοινωνία και ``δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι απαραίτητα κομματικά και πολιτικά χρωματισμένος σε τέτοιο βαθμό για να μπορείς να έχεις μια θέση η οποία πρέπει περισσότερο και τεχνοκρατικά να τη διαχειριστείς``.

    Πρόκειται για έναν καινούργιο αέρα, κάτι το οποίο πρέπει στην Κύπρο να αρχίσουμε να το συνηθίζουμε διότι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να υπάρχουν οι δυνατές κομματικές ταμπέλες, ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης.

    Την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επέλεξε τα τέσσερα νέα μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου με γνώμονα το γεγονός ότι πρόκειται για επαγγελματίες, που ο καθένας στον τομέα του έχει να επιδείξει μια καλή πορεία και μια συνέπεια, εξέφρασε η νέα Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Μαρία Μαλαχτού Παμπαλλή.

    Η κ. Μαλαχτού Παμπαλλή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως είναι ``πολύ σημαντικό να δοθεί η ευκαιρία σε τούτους τους ανθρώπους να δείξουν τί μπορούν να κάμουν`` και πρόσθεσε πως ``η έμφαση είναι στη δουλειά την τεχνοκρατική των Υπουργείων επί καθημερινής βάσης, με στόχο την προώθηση του κυβερνητικού έργου και προφανώς ο Πρόεδρος είχε την άποψη ότι με αυτό το είδος των ανθρώπων θα μπορέσει να κάμει τούτο το πράγμα``.

    Πρόσθεσε πως ``το γεγονός ότι συγκεριμένα άτομα είναι εκτός κομματικών χώρων δεν σημαίνει ότι μιλούμε για άτομα που δεν έχουν πολιτικές απόψεις, για άτομα που δεν έχουν πολιτικές θέσεις, για άτομα που δεν έχουν πολιτική παιδεία ή για άτομα που δεν έχουν ευρύτερη πολιτική μόρφωση. Προσωπικά για μένα η Παιδεία και η μόρφωση προέρχονται από αλλού και όχι από την εμπλοκή με τα κόμματα``.

    Ανέφερε ακόμη πως έχει μιλήσει δυο φορές μέχρι τώρα με τον απερχόμενο Υπουργό Χάρη Θράσου.

    ``Ο ίδιος ήλθε σε επαφή μαζί μου και με πολλή προθυμία και με πολλή ευγένεια την οποία εκτίμησα πάρα πολύ και προθυμοποιήθηκε να με ενημερώσει και να είναι στη διάθεσή μου και μετά όποτε τον χρειαστώ και έχουμε διευθετήσει από Δευτέρας να τα πούμε εκτεταμένα``, ανέφερε.

    Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός πως στο νέο Υπουργικό θα βρίσκονται δυο γυναίκες, είπε πως για την ίδια οι επιλογές πρέπει να γίνονται με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια.

    ``Δηλαδή δεν βλέπω να χρειάζεται να προσδίδεται σημασία στο φύλο του ανθρώπου. Αυτό συνάδει σε μεγάλο βαθμό με την προσέγγιση και τη φιλοσοφία του Προέδρο. Πιστεύω δηλαδή από όσον ξέρω τον Πρόεδρο ότι πρόκειται για άνθρωπο που δίδει σημασία στα δεδομένα τα αντικειμενικά και λειτουργεί αξιοκρατικά``, είπε η νέα Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων.

    Η κ. Μαλαχτού Παμπαλλή είπε επίσης πως η πείρα της το δημόσιο είναι κάτι πολύ σημαντικό για αυτήν στο νέο πόστο που αναλαμβάνει.

    ``Η Γενική Εισαγγελία είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους. Είναι η υπηρεσία στην οποία στρέφονται τα Υπουργεία όταν εγείρονται νομικά θέματα και με την εξέλιξη των πραγμάτων, και ιδιαίτερα με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ όλα τα θέματα σχεδόν ανεξαιρέτως έχουν νομική πτυχή``, επεσήμανε.

    Πρόσθεσε πως για 17 τώρα χρόνια που συνεργάζεται με τη δημόσια υπηρεσία και πως είναι τεράστιος ο αριθμός των δημοσίων λειτουργών τους οποίους γνωρίζω ήδη.

    ``Δεν μπορώ να πω ότι έχω ιδιαίτερη γνώση του αντικειμένου στο Υπουργείο Συγκοινωνιών αλλά ξέρω τη δομή της υπηρεσίας και ξέρω πώς λειτουργεί το κράτος, ξέρω τις διαδικασίες. Αλλά βεβαίως βασίζομαι και σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους που κάνουν αυτή τη δουλειά εδώ και πολύ καιρό``, επεσήμανε.

    Στο μεταξύ, συνάντηση με τον απερχόμενο Υπουργό Υγείας Χάρη Χαραλάμπους είχε σήμερα το πρωί ο νέος Υπουργός Υγείας Κώστας Καδής.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Καδής ευχαρίστησε τον κ. Χαραλάμπους για τη μεγάλη του διάθεση «να με στηρίξει στα πρώτα μου βήματα εδώ στο Υπουργείο».

    «Είναι πολύ πρόθυμος να με ενημερώσει για τα τρέχοντα ζητήματα, για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν», είπε ο κ. Καδής.

    Πρόσθεσε πως «σίγουρα τα χρονικά περιθώρια δεν είναι πάρα πολύ μεγάλα», εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση πως «με τη στήριξη του προσωπικού του Υπουργείου θα δώσουμε λύσεις σε κάποια προβλήματα, θα προωθήσουμε κάποια άλλα θέματα».

    «Οτι είναι δυνατόν να γίνει στο μεγαλύτερο βαθμό θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε», διαβεβαίωσε.

    [02] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΚΗΔΕΙΑ ΣΑΒΒΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ

    Κηδεύτηκε από την εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα στην Αγλαντζιά και τάφηκε στο κοιμητήριο του Δήμου Αγλαντζιάς το λείψανο του προσφάτως ταυτοποιηθέντος αγνοούμενου της εισβολής του 1974 Σάββα Χατζηπαντελή από την Αγία Τριάδα Αιγιαλούσης.

    Ο Χατζήπαντελης απήχθη από το χωριό του στις 19 Αυγούστου 1974, με άλλους 8 συγχωριανούς του και η τύχη του αγνοείτο για 33 χρόνια. Το λείψανο εντοπίσθηκε σε ομαδικό τάφο στο χωριό Γαλάτεια στην κατεχόμενη Καρπασία.

    Η εξόδιος ακολουθία, της οποίας προηγήθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία, κατά παράκληση των οικείων του, στη διάρκεια της οποίας έλαβαν τη Θεία Κοινωνία, τελέσθηκαν προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄.

    Παρόντες στην κηδεία του Χατζηπαντελή ήταν η σύζυγος του Ανδρούλα, οι γιοί του Γιώργος, Γιάννης και Παναγιώτης, τα εγγόνια του και οι τρεις αδελφές του.

    Στην κηδεία παρέστη ο Υπουργός Παιδείας Ακης Κλεάνθους, τον επικήδειο εκφώνησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν και εκπροσωπήθηκε η οικογένεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Εκπροσωπήθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι κομμάτων και σωματείων.

    Ο Αρχιεπίσκοπος κατά την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας δάκρυσε. Κατευοδώνοντας δε τον Χατζηπαντελή είπε ότι «ήρθαμε σήμερα εδώ με καθυστέρηση 33 ολόκληρων χρόνων, χρεωστικώς, να αποδώσουμε τα οφειλόμενα, γιατί η αναλγησία όχι μόνο των Τούρκων, αλλά και των ισχυρών της γης δεν επέτρεψαν να το κάνουμε όταν έπρεπε».

    Ο κ. Καρογιάν, φίλος της οικογένειας του Χατζήπαντελη, είπε ότι ο Χατζήπαντελης βρήκε φρικτό θάνατο καθώς εκτελέσθηκε εν ψυχρώ με άλλους 8 αγνοούμενους.

    Ανέφερε ότι ο Σάββας, είχε προαίσθημα για ότι θα επισυνέβαινε καθώς το πρωί της 19ης Αύγουστου, έβαλε τα καλά του και φεύγοντας από το σπίτι του είπε στη γυναίκα του, «μην μας πιάσουν οι Τούρκοι ξυπόλυτους».

    Η εγγονή του Χατζηπαντελή, Σαβίνα είπε πως μέχρι σήμερα έλεγε με περηφάνια ότι φέρει το όνομα του αγνοούμενου παππού της, προσθέτοντας πως «από τώρα και στο εξής δεν θα ξαναπώ ότι είσαι αγνοούμενος, θα είμαι όμως ακόμα πιο περήφανη για τον παππού μου», ενώ η εγγονή του Γεωργία είπε πως γνώρισε το παππού της μέσα από την αγάπη της γιαγιάς της, τη φωτογραφία του στο σαλόνι του σπιτιού, τις ιστορίες που της λέει ο πατέρας της και τα καλά λόγια του κόσμου.

    Ο πρωτότοκος γιος του Γιώργος, είπε πως τα παιδιά του έζησαν πολύ λίγο τον πατέρα τους, που απήχθη με άλλους 8 συγχωριανούς του και πέρασαν 33 χρόνια για να μάθουν ότι ο πατέρας τους έφυγε από τη ζωή με 4 σφαίρες.

    «Αυτή την ιερή στιγμή, θέλω να σου πω ότι η μάνα μας στάθηκε αντάξια σου», είπε αναφέροντας πως «σήμερα είμαστε εδώ όχι για να σε αποχαιρετήσουμε αλλά για να σε καλωσορίσουμε» και κατέληξε αναφέροντας πως το χώμα της Αγλαντζιάς που θα σκεπάσει μέχρι την επιστροφή θα είναι ελαφρύ και ελεύθερο.

    Ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος είπε πως μέσα από τη θυσία του Σάββα και των άλλων που έδωσαν τη ζωή τους στο θυσιαστήριο των μαρτύρων θα έρθει η δικαίωση της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 14 July 2007 - 13:29:15 UTC