Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ - ΤΕΛΕΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΟΙΚΙΑ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ - ΤΕΛΕΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗΣ

    Τη βεβαιότητα ότι οι τέσσερις νέοι Υπουργοί που αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων Υπουργών που προέρχονταν από το ΑΚΕΛ, με την ικανότητα, με το ήθος, την ευσυνειδησία και την εντιμότητά τους θα ανταποκριθούν πλήρως στα σοβαρά καθήκοντα που αναλαμβάνουν και θα δικαιώσουν με πράξεις την επιλογή τους στο Υπουργικό αξίωμα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Πρόκειται για την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία αντικαθιστά το Γιώργο Λιλλήκα στο Υπουργείο Εξωτερικών, τη Μαρία Μαλαχτού Παμπαλλή, η οποία αντικαθιστά το Χάρη Θράσου στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, τον Κώστα Καδή, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Υγείας σε αντικατάσταση του Χάρη Χαραλάμπους και το Χρίστο Πατσαλίδη, ο οποίος διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών σε αντικατάσταση του Νεοκλή Συλικιώτη.

    Απαντώντας εκ μέρους των νέων Υπουργών, η νέα Υπουργός Εξωτερικών είπε πως δεσμεύονται ότι θα αναλώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να φέρουν σε πέρας το έργο που τους εμπιστεύθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως «στόχος μας είναι η επιτυχία της αποστολής μας μέσα από σκληρή δουλειά στον τομέα ευθύνης που ανατέθηκε στον καθένα για την εκπλήρωση όλων των σχετικών δεσμεύσεων που ανέλαβε η Κυβέρνηση ενώπιον του λαού».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως κατανοεί τις δυσκολίες που υπό τις περιστάσεις θα αντιμετωπίσουν οι νέοι Υπουργοί και τους διαβεβαίωσε ότι «τόσο εμένα όσο και τα άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, θα μας έχουν συνεργάτες, βοηθούς και συμπαραστάτες στο έργο τους».

    Προς τους απερχόμενους Υπουργούς Γιώργο Λιλλήκα, Νεοκλή Συλικιώτη, Χάρη Θράσου και Χάρη Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε και δημοσίως τη μεγάλη και ειλικρινή εκτίμησή του για το σημαντικό έργο που έχουν επιτελέσει στους τομείς της αρμοδιότητάς τους, αλλά και για την πολύτιμη συμβολή τους, ως μελών του συλλογικού οργάνου, του Υπουργικού Συμβουλίου.

    «Λυπούμαι γιατί οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση της δημιουργικής παρουσίας και συμμετοχής τους στο κυβερνητικό σχήμα. Κατανοώ και σέβομαι πλήρως τους λόγους ηθικής και πολιτικής τάξης που επέβαλαν την υποβολή των παραιτήσεών τους από τα Υπουργικά αξιώματα που κατείχαν και που εμπράκτως τίμησαν», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Είπε πως θέλει για μια ακόμη φορά να αναγνωρίσει δημοσίως την προσφορά τους στην προώθηση του κυβερνητικού έργου και να τους διαβεβαιώσει για τα αισθήματα της διαρκούς φιλίας και εκτίμησης που τρέφει στα πρόσωπά τους.

    «Τους ευχαριστώ για όλα και πιστεύω ότι η προσωπική φιλία που υπάρχει μεταξύ μας, θα διατηρηθεί και μετά την αποχώρησή τους», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Απευθυνόμενος στους νέους Υπουργούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ευθύνη και το χρέος που αναλαμβάνουν από σήμερα έναντι της πολιτείας και έναντι των πολιτών.

    «Οι Υπουργοί ως άτομα και η Κυβέρνηση ως σύνολο, είναι και πρέπει να φαίνονται πιστοί υπηρέτες της κοινωνίας και των ευρύτερων συμφερόντων του κράτους. Το Υπουργικό αξίωμα αποτελεί ασφαλώς μια ιδιαίτερη τιμή, αλλά πρωτίστως συνεπάγεται ιδιαίτερες υποχρεώσεις, που η εκπλήρωσή τους προσδίδει κύρος στο αξίωμα και εκτίμηση στον αξιωματούχο. Οι αξιωματούχοι της πολιτείας πρέπει, με το έργο και τη συμπεριφορά τους, να προσδίδουν κύρος και αξιοπιστία στο αξίωμα που αναλαμβάνουν, διότι δεν μπορούν να αρύονται οι ίδιοι κύρος και αξιοπιστία από το αξίωμα και τον τίτλο», ανέφερε.

    Υπογράμμισε πως «δεσμεύονται και οι νέοι Υπουργοί από το προεκλογικό πρόγραμμα της παρούσας Κυβέρνησης, που ήταν και παραμένει το συμβόλαιό μας με το λαό».

    Επεσήμανε πως «το μεγαλύτερο μέρος αυτού του προγράμματος που εξαρτάται από κυβερνητικές ενέργειες έχει, ήδη, υλοποιηθεί. Στόχος μας είναι η πλήρης υλοποίησή του, ώστε στο τέλος της πενταετίας να μπορούμε να ισχυρισθούμε και να πείσουμε ότι ανταποκριθήκαμε στις δεσμεύσεις μας και εκπληρώσαμε τις υποσχέσεις μας προς το λαό».

    «Είπαμε και αποδείξαμε ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι Κυβέρνηση των κενών λόγων. Είναι Κυβέρνηση των ορατών έργων. Και μόνο όσοι, για δικούς τους λόγους και για δικές τους σκοπιμότητες, εθελοτυφλούν, αρνούνται να δουν και να αναγνωρίσουν το ουσιαστικό έργο και την πολύμορφη προσφορά της Κυβέρνησης, σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς. Αυτό, όμως, που έχει σημασία, είναι το γεγονός ότι βλέπει και εκτιμά αυτό το έργο ο πολίτης και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι οι νέοι Υπουργοί, με την ικανότητα, με το ήθος, την ευσυνειδησία και την εντιμότητα που με δική μου ευθύνη και κατά την δική μου κρίση έχω εκτιμήσει ότι διαθέτουν, θα ανταποκριθούν πλήρως στα σοβαρά καθήκοντα που αναλαμβάνουν και θα δικαιώσουν με πράξεις την επιλογή τους στο Υπουργικό αξίωμα».

    «Θέλω να θυμούνται πάντα, ότι είναι Υπουργοί για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και χωρίς μεροληψίες και ότι μετέχουν σε μια Κυβέρνηση μιας ημικατεχόμενης πατρίδας, που αγωνίζεται για την ελευθερία και την δικαίωση της. Είναι Υπουργοί του κυπριακού κράτους, τη νομιμότητα και το κύρος του οποίου οφείλουμε όλοι να προασπίζουμε και να ενισχύουμε», επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους νέους Υπουργούς για τον διορισμό τους και τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή τους.

    Απαντώντας εκ μέρους των νέων Υπουργών, η νέα Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλατε διορίζοντάς μας στο υψηλό πολιτειακό αξίωμα του Υπουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    «Το γεγονός ότι από σήμερα θα βρίσκονται δυο γυναίκες και δυο νέοι επιστήμονες στο Υπουργικό Συμβούλιο αποτελεί μια σημαντική καμπή που σηματοδοτεί μια νέα φωτισμένη πορεία της κοινωνίας μας», ανέφερε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «αυτή η πορεία δεν μπορεί πλέον να αναστραφεί».

    «Η τιμή που αισθανόμαστε είναι μεγάλη και είμαστε βαθιά ευγνώμονες γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας από αυτό το σημαντικό πόστο. Το βάρος της ευθύνης όμως είναι ακόμα μεγαλύτερο γιατί διαδεχόμαστε τέσσερις καταξιωμένους Υπουργούς που διακρίθηκαν για τη συνέπεια, αποτελεσματικότητα και μεθοδικότητά τους δίνοντας ένα αξιόλογο έργο», ανέφερε.

    Είπε πως καλούνται τώρα, κάτω από την καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να συνεχίσουν την προώθηση και εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος στους τομείς των αρμοδιοτήτων τους, έχοντας πάντοτες γνώμονα το δημόσια συμφέρον, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την ευημερία του πολίτη.

    «Δεσμευόμαστε ότι θα αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φέρουμε σε πέρας το έργο που μας εμπιστευθήκατε. Στόχος μας είναι η επιτυχία της αποστολής μας μέσα από σκληρή δουλειά στον τομέα ευθύνης που ανατέθηκε στον καθένα για την εκπλήρωση όλων των σχετικών δεσμεύσεων που ανέλαβε η Κυβέρνηση ενώπιον του λαού», επεσήμανε.

    Σημείωσε πως τα τελευταία 33 χρόνια ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας βρίσκεται κάτω από την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας, η οποία έχει επισωρεύσει τόσα δεινά σε αυτό τον τόπο και σε ολόκληρο το λαό μας.

    Διαβεβαίωσε ότι «είμαστε ταγμένοι στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και τον τερματισμό της κατοχής. Μέτρο για τη λύση αυτού του προβλήματος δεν μπορεί να είναι άλλο από το διεθνές δίκαιο και την προστασία και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες αυτού του τόπου, χωρίς διακρίσεις φύλου, εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή γλώσσας», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως η Κύπρος δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που ισχύει στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και παγκόσμια, ότι δηλαδή η ελευθερία, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι υπέρτατες αρχές που πρέπει να εφαρμόζονται ευλαβικά σε κάθε ευνομούμενο κράτος. ``Αυτό είναι το συμβόλαιό μας με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου``, ανέφερε.

    Η κ. Μαρκουλλή ευχαρίστησε τέλος εκ μέρους όλων των Υπουργών τα μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονταν στη σημερινή τελετή και που τους στήριξαν και τους στηρίζουν σε αυτό το δύσκολο έργο.

    Παρόντες στην τελετή ήταν εκτός από τους απερχόμενους Υπουργούς ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Γιώργος Χατζηαναστασίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Αντρέας Μολέσκης και συγγενείς των νέων Υπουργών.

    Μετά την τελετή οι επίσημοι εισήλθαν μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό γραφείο, όπου παρέμειναν για λίγη ώρα.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Συγκλονιστική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την εμπειρία της επίσκεψής του στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και την ενημέρωση της οποίας έτυχε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή και δε θα φεισθεί χρημάτων και κόπων για την ορθή ολοκλήρωσή της.

    Σε δήλωσή του μετά την επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν είναι απλώς ζήτημα εκταφών και αναγνώρισης αλλά κυρίως ζήτημα σεβασμού της αξιοπρέπειας των αγνοουμένων και των συγγενών τους.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και εκτίμηση προς όλους τους συντελεστές της προσπάθειας που γίνεται από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), το επιστημονικό προσωπικό του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου της ΔΕΑ και τη δικοινοτικής ομάδας Επιστημόνων του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), καθώς και όλο το άλλο εμπλεκόμενο προσωπικό, η οποία, μέσω των εκταφών και της επιστημονικής ανάλυσης, οδηγεί στη διακρίβωση της ταυτότητας λειψάνων, στο πλαίσιο της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

    «Το ανθρωπιστικό έργο που επιτελούν όλοι οι συντελεστές της προσπάθειας αξίζει μεγάλου επαίνου και ειλικρινών συγχαρητηρίων από όλους μας», είπε, προσθέτοντας πως «όλη η τραγωδία του τόπου μας ευρίσκεται εκεί».

    Επεσήμανε παράλληλα πως οι συγγενείς των αγνοουμένων δικαιούνται να τυγχάνουν της αμέριστης συμπαράστασης του κράτους και της κοινωνίας στο μαρτύριο που βιώνουν και το κράτος οφείλει να πράττει ό,τι και όσα μπορεί, για να δοθούν πειστικές απαντήσεις για την τύχη των συγγενών τους και να τους στηρίξει παντοιοτρόπως.

    [03] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΟΙΚΙΑ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

    Κύριο αίτημα του συλλαλητηρίου στο Λονδίνο, που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν όπως η βρετανική κυβέρνηση αναλάβει πρωτοβουλίες για δημιουργία προϋποθέσεων για λύση του Κυπριακού.

    Το συλλαλητήριο στην πλατεία Τραφάλγκαρ πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις θλιβερές επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και υποστηρίχθηκε από όλους τους Βρετανούς βουλευτές και ένα ευρωβουλευτή και από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα που πήραν το λόγο.

    Οι βουλευτές, που κατάγγειλαν έντονα τη στάση της Τουρκίας σαν αντίθετη όχι μόνο προς τη διεθνή νομιμότητα αλλά και προς τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί, διακήρυξαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τη συμπαράσταση τους προς την Κύπρο μέχρι την εξεύρεση λύσης, αποδεκτής και από τις δυο κοινότητες.

    Εργατικοί βουλευτές εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο διορισμός Ειδικής Αντιπροσώπου, της Τζόαν Ράιαν, για την Κύπρο, σημαίνει και πρόθεση της κυβέρνησης να συμβάλει ενεργότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Ενας, όμως, βουλευτής, ο Εργατικός Αλαν Μιλ παρατήρησε ότι η κ. Ράιαν έπρεπε να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

    Ολοι σχεδόν οι βουλευτές ζήτησαν εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και μερικοί στηλίτευσαν την καταστροφή της θρησκευτικής κληρονομιάς σε εκκλησίες , κοιμητήρια και άλλους ιερούς χώρους στα κατεχόμενα όπως διαπίστωσαν από την έκθεση φωτογραφιών των Δώρου Παρτασίδη και Παναγιώτη Γιακουμή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 16 July 2007 - 13:29:25 UTC