Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

    Πρόκειται πραγματικά για μια κρίσιμη φάση στην ιστορία της πατρίδας μας και έχουμε πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε, δήλωσε σήμερα παραλαμβάνοντας τα ηνία του Υπουργείου Εξωτερικών από τον απερχόμενο Υπουργό Γιώργο Λιλλήκα, η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η παράδοση του Υπουργείου Εξωτερικών στα γυναικεία χέρια έγινε σε μια σεμνή τελετή, κατά την οποία αισθήματα ανάμικτα κυριαρχούσαν.

    Η κ. Μαρκουλλή στην ομιλία της είπε ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη θέσει τις προτεραιότητες για την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, και το Υπουργείο Εξωτερικών θα βρίσκεται πάντα μπροστά στην εφαρμογή της, σε μια περίοδο που η διπλωματία θα πρέπει να συνεχίσει, και πιο έντονα μάλιστα, να αποτελεί το όπλο μας για τη δικαίωση μας, αλλά και για την εμπέδωση των όσων πολλών έχουμε πετύχει αυτά τα χρόνια``.

    Ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι σήμερα βρίσκεται στη φάση των αποφάσεων. ``Θα πάρω αποφάσεις με την ίδια ειλικρίνεια, θα κρίνω όχι συναισθηματικά, αλλά με βάση τις πολιτικές θέσεις και τα πολιτικά επιχειρήματα. Θα κρίνω κατά κύριο λόγο με βάση τις θέσεις γύρω από το Κυπριακό και θα πράξω αυτό που θα μου πει και πάλι η συνείδηση μου ότι είναι το καλύτερο για τον τόπο``, είπε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Συγκλονιστική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την εμπειρία της επίσκεψής του στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και την ενημέρωση της οποίας έτυχε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή και δε θα φεισθεί χρημάτων και κόπων για την ορθή ολοκλήρωσή της.

    Σε δήλωσή του μετά την επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν είναι απλώς ζήτημα εκταφών και αναγνώρισης αλλά κυρίως ζήτημα σεβασμού της αξιοπρέπειας των αγνοουμένων και των συγγενών τους.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και εκτίμηση προς όλους τους συντελεστές της προσπάθειας που γίνεται από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), το επιστημονικό προσωπικό του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου της ΔΕΑ και τη δικοινοτικής ομάδας Επιστημόνων του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), καθώς και όλο το άλλο εμπλεκόμενο προσωπικό, η οποία, μέσω των εκταφών και της επιστημονικής ανάλυσης, οδηγεί στη διακρίβωση της ταυτότητας λειψάνων, στο πλαίσιο της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

    «Το ανθρωπιστικό έργο που επιτελούν όλοι οι συντελεστές της προσπάθειας αξίζει μεγάλου επαίνου και ειλικρινών συγχαρητηρίων από όλους μας», είπε, προσθέτοντας πως «όλη η τραγωδία του τόπου μας ευρίσκεται εκεί».

    Επεσήμανε παράλληλα πως οι συγγενείς των αγνοουμένων δικαιούνται να τυγχάνουν της αμέριστης συμπαράστασης του κράτους και της κοινωνίας στο μαρτύριο που βιώνουν και το κράτος οφείλει να πράττει ό,τι και όσα μπορεί, για να δοθούν πειστικές απαντήσεις για την τύχη των συγγενών τους και να τους στηρίξει παντοιοτρόπως.

    [03] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

    Κύριο αίτημα του συλλαλητηρίου στο Λονδίνο, που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν όπως η βρετανική κυβέρνηση αναλάβει πρωτοβουλίες για δημιουργία προϋποθέσεων για λύση του Κυπριακού.

    Το συλλαλητήριο στην πλατεία Τραφάλγκαρ πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις θλιβερές επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και υποστηρίχθηκε από όλους τους Βρετανούς βουλευτές και ένα ευρωβουλευτή και από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα που πήραν το λόγο.

    Οι βουλευτές, που κατάγγειλαν έντονα τη στάση της Τουρκίας σαν αντίθετη όχι μόνο προς τη διεθνή νομιμότητα αλλά και προς τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί, διακήρυξαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τη συμπαράσταση τους προς την Κύπρο μέχρι την εξεύρεση λύσης, αποδεκτής και από τις δυο κοινότητες.

    Εργατικοί βουλευτές εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο διορισμός Ειδικής Αντιπροσώπου, της Τζόαν Ράιαν, για την Κύπρο, σημαίνει και πρόθεση της κυβέρνησης να συμβάλει ενεργότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Ενας, όμως, βουλευτής, ο Εργατικός Αλαν Μιλ παρατήρησε ότι η κ. Ράιαν έπρεπε να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

    Ολοι σχεδόν οι βουλευτές ζήτησαν εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και μερικοί στηλίτευσαν την καταστροφή της θρησκευτικής κληρονομιάς σε εκκλησίες , κοιμητήρια και άλλους ιερούς χώρους στα κατεχόμενα όπως διαπίστωσαν από την έκθεση φωτογραφιών των Δώρου Παρτασίδη και Παναγιώτη Γιακουμή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 16 July 2007 - 17:29:17 UTC