Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ - ΠΙΛΟΤΟΙ - ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΠΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΊΛΗΨΗΣ
  • [04] DAVIS CUP - ΚΥΠΡΟΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αυτοί που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απορρίπτουν τη λύση ομοσπονδίας και παραπέμπουν αόριστα στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών στο μέλλον ή μιλούν γενικά για κάποια ευρωπαϊκή λύση, στην ουσία παραπέμπουν σε αποδοχή της διχοτόμησης με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του στην κηδεία των λειψάνων του ήρωα της Αντίστασης Περικλή Περικλέους στην Σαλαμιού Πάφου, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως ``ο λαός μας για να μπορέσει να διασφαλίσει το μέλλον του και το μέλλον των επόμενων γενεών έχει ανάγκη από λύση που να καταργεί την κατοχή και να επανενώνει το κράτος και το λαό μας``.

    Εχει ανάγκη, σημείωσε, από λύση το συντομότερο δυνατό, γιατί η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τη διχοτόμηση και επί του εδάφους αλλά και στις συνειδήσεις των ανθρώπων. ``Αυτό το γνωρίζει η Τουρκία και γι αυτό κωλυσιεργεί και δεν συνεργάζεται για την επίτευξη λύσης που να είναι προς όφελος των καλώς νοούμενων συμφερόντων του λαού. Η κωλυσιεργός στάση της τουρκικής πλευράς είναι κι ο λόγος για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό``, πρόσθεσε.

    Από την άλλη βεβαίως, συνέχισε, έχουμε δηλώσει πλείστες τόσες φορές και το υπογραμμίζουμε ξανά ότι για χάριν του χρόνου δεν πρόκειται ποτέ να θυσιάσουμε την ποιότητα της λύσης ούτε και να εγκαταλείψουμε τις βασικές της αρχές που εμπεριέχονται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977 και 79, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

    ``Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τη δέσμευσή μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία στις συνθήκες της κατοχής είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για να επανενωθεί η Κύπρος και να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων``, συμπλήρωσε.

    Συχνά τίθεται, είπε, από διάφορους το ερώτημα: τόσα χρόνια η Τουρκία δεν συνεργάστηκε για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, γιατί να το πράξει τώρα που έχει περιχαρακωθεί πίσω από το «ναι» των Τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα και επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη διεθνή αναβάθμιση του ψευδοκράτους;

    Η προοπτική να αλλάξει στάση η Τουρκία βρίσκεται στην ενταξιακή της πορεία και πιο συγκεκριμένα στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την Κύπρο και το Κυπριακό, πρόσθεσε. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, σημείωσε, μπορεί να δημιουργηθεί η κατάλληλη συγκυρία έτσι ώστε η Τουρκία να βρεθεί κάτω από πίεση ή να έχει κίνητρο να συναινέσει σε λύση του Κυπριακού.

    ``Για να μπορέσει όμως να ισχύσει αυτή η προοπτική θα πρέπει η πολιτική κρίση που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία να λυθεί με επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων επί του στρατιωτικού και διπλωματικού κατεστημένου. Το αποτέλεσμα των εκλογών που αύριο διεξάγονται στην Τουρκία είναι καθοριστικής σημασίας για την έκβαση αυτής της κρίσης``, συμπλήρωσ.

    Μια άλλη παράμετρος, πρόσθεσε, είναι ο ρόλος της ελληνοκυπριακής πλευράς για να ξεπεραστεί η στασιμότητα που, όπως έχουμε ήδη πει, οφείλεται στη στάση της Τουρκίας. Η συνεχής δραστηριότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, ανέφερε, στη διεθνή πολιτική κονίστρα που θα αποδεικνύει τη θέλησή μας για λύση σύντομα, η αξιοποίηση και η κινητοποίηση των διεθνών ερεισμάτων που διαθέτουμε και η ανάληψη πρωτοβουλιών, που θα ξεσκεπάζουν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της Τουρκίας με τα οποία καλύπτει την αδιαλλαξία της, θα πρέπει να είναι συστατικά μέρη της διεκδικητικής πολιτικής μας.

    Αναφερόμενος στον ήρωα Περικλή Περικλέους, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ``βαρύ το πένθος και αβάστακτος ο πόνος για το παλικάρι που έπεσε μαχόμενο ενάντια στα τανκς του πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών και της φασιστικής ΕΟΚΑ Β``.

    ``Επεσε νεκρός από τα προδοτικά βόλια των πραξικοπηματιών στις μάχες για υπεράσπιση του κτιρίου του Εφεδρικού. Οι πραξικοπηματίες τον άφησαν άταφο στον τόπο της θυσίας του για τρεις μέρες. Τέτοια θηριωδία και τόση ασέβεια στους νεκρούς! Αλλά τι να περιμένει κανείς από υποκείμενα που οδήγησαν ένα ολόκληρο λαό στον όλεθρο και την καταστροφή; Οταν τον σήκωσαν απ εκεί κανείς δεν ήξερε πού τον πήγαν. Από ότι εκ των υστέρων φάνηκε ο Περικλής έμεινε άταφος τουλάχιστον μέχρι τις 22 Ιουλίου, όταν θάφτηκε σε ομαδικό τάφο μαζί με Ελληνες στρατιώτες που είχαν καταφθάσει αεροπορικώς στην Κύπρο και τα αεροπλάνα τους κατερρίφθησαν πάνω από το αεροδρόμιο Λευκωσίας``, ανέφερε.

    Μέρος των λειψάνων του ήρωα βρέθηκαν σε τάφο στην Ελλάδα σαν αποτέλεσμα εκταφών που έγιναν το 1979 χωρίς να γίνει ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA. Δόθηκαν εκεί σε οικογένεια ως ανήκοντα σε συγγενή τους. Το 2005, η οικογένεια του Περικλέους ειδοποιήθηκε επίσημα από το κυπριακό κράτος ότι μέρος των λειψάνων του ήρωα εντοπίστηκαν και είναι αυτά που σήμερα κηδεύουμε.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι το χρέος του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να συνεχίσει τις προσπάθειες για να βρει το υπόλοιπο μέρος των λειψάνων όπου κι αν βρίσκονται για να αναπαυθεί η ψυχή του ήρωα και επιτέλους να βρει την ηρεμία η οικογένεια και οι συγγενείς του.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ - ΠΙΛΟΤΟΙ - ΑΠΕΡΓΙΑ

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν προχωρήσει σε διευθετήσεις ούτως ώστε οι πτήσεις οι οποίες επηρεάζονται από τη πεντάωρη στάση εργασίας των μελών της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ), το Σάββατο, να πραγματοποιηθούν πριν ή μετά τη στάση εργασίας. Η στάση εργασίας άρχισε στις 1000 και λήγει στις 1500. Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών Κυριάκος Κυριάκου ανέφερε ότι ``από τη στάση εργασίας των πιλότων επηρεάζονται συνολικά 12 πτήσεις από και προς έξι προορισμούς, δηλαδή Παρίσι, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μάντσεστερ, Λονδίνο και Ζυρίχη που θα μετέφεραν συνολικά 2000 επιβάτες``.

    Στο μεταξύ τα μέλη της ΠΑΣΥΠΙ πραγματοποιούν το Σάββατο Γενική Συνέλευση, στη Λευκωσία, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τη σημερινή πεντάωρη στάση εργασίας των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών. Στη Συνέλευση θα συζητηθούν και θέματα περαιτέρω χειρισμών.

    Ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Ανδρέας Γεωργίου δεν θέλησε να αναφέρει οτιδήποτε σχετικά με εντατικοποίηση των απεργιακών μέτρων από τους πιλότους γιατί, όπως εξήγησε, «αυτό είναι θέμα του Συμβουλίου της ΠΑΣΥΠΙ και θα μείνει θέμα του Συμβουλίου». Πρόσθεσε ότι «τους περαιτέρω χειρισμούς της Συντεχνίας δεν θα τους κοινοποιήσουμε πλέον στην εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών». Επανέλαβε ωστόσο ότι η συλλογική σύμβαση παραβιάζεται μονομερώς από την εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια, προσθέτοντας πως και το Υπουργείο Εργασίας έχει διαπιστώσει εξόφθαλμη παραβίαση της συλλογικής σύμβασης από μέρους της εταιρείας.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΠΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΊΛΗΨΗΣ

    Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Ανδρέας Κακουρής κι ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς υπέγραψαν την ανανέωση για ακόμη πέντε χρόνια του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου, αναφορικά με την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή προ-κλασικών και κλασικών αρχαιολογικών αντικειμένων και βυζαντινής περιόδου εκκλησιαστικού και τελετουργικού εθνολογικού υλικού. Για πρώτη φορά στο μνημόνιο συμπεριλαμβάνονται και τα νομίσματα, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, έπειτα από πιέσεις συλλεκτών και μουσείων.

    Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής, ο κ. Μπερνς είπε ότι η Κύπρος διαθέτει μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, η οποία πρέπει να προστατευθεί. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναλάβει μια μεγάλη υποχρέωση διαφύλαξης της σπουδαίας αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς, που υπάρχει στην Κύπρο. Και μαζί με τον Πρέσβη κ. Κακουρή, υπογράψαμε το Μνημόνιο Κατανόησης, που θα βοηθήσει την Κύπρο για τη διάσωση, διαφύλαξη και προστασία της μεγάλης αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Ο κ. Κακουρής ευχαρίστησε τον Αμερικανό Υφυπουργό για την λαμπρή τελετή που διευθετήθηκε και εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς την αμερικανική κυβέρνηση που απάντησε θετικά στο αίτημα της Κύπρου για την παράταση του Μνημονίου για άλλα πέντε χρόνια. Αναφέρθηκε λεπτομερώς στην πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά της Κύπρου από της καταβολής των αιώνων μέχρι σήμερα, για να επισημάνει: «Το σημερινό γεγονός της ανανέωσης του Μνημονίου αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό παράδειγμα της συνεργασίας, μεταξύ της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών, σε πολλούς τομείς και δραστηριότητες. Αντανακλά τις κοινές αξίες και αρχές μας και ως Πρέσβης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί ιδιαίτερη μου τιμή, που παίρνω μέρος στην σημερινή τελετή, η οποία και συσφίγγει περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις».

    [04] DAVIS CUP - ΚΥΠΡΟΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Την τρίτη νίκη επί της Βουλγαρίας θα επιδιώξει να πάρει το Σάββατο στο διπλό η Εθνική Κύπρου στην αντισφαίριση. Στις 1830, σύμφωνα με το μέχρις στιγμής πρόγραμμα, τα αδέλφια Μάρκος και Πέτρος Παγδατής αντιμετωπίζουν τους Ilia Kushev/Ivaylo Traykov, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Αντισφαίρισης, Davis Cup, που διεξάγεται στη Λευκωσία.

    Χθες, με τις νίκες του Μάρκου Παγδατή και του Φώτου Καλλία, η Κύπρος προηγείται με 2-0 έναντι της Βουλγαρίας. Αύριο, στις 14:30, ο Μάρκος Παγδατής αντιμετωπίζει τον Ivaylo Traykov και ο Φώτος Καλλίας τον Yordan Kanev.

    Η Εθνική Κύπρου στην αντισφαίριση αποτελείται από τους Μάρκο Παγδατή, Φώτο Καλλία, Πέτρο Παγδατή και Κρίστοφερ Κουτρουζά. Η Εθνική Βουλγαρίας στην αντισφαίριση αποτελείται από τους Ivaylo Traykov, ο οποίος είναι ο αρχηγός αποστολής, Ilia Kushev, Todor Εnev και Yordan Kanev.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 21 July 2007 - 11:29:13 UTC