Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

    Ο λαός της Κύπρου δεν ζητά και δεν διεκδικεί τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από ότι δικαιούται, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ακης Κλεάνθους, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι έτοιμοι να ζήσουν ειρηνικά και αδελφωμένα με τους σύνοικους τους Τουρκοκύπριους.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων της τουρκικής εισβολής, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ``αυτό πρέπει να γίνει με την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης, που να εγγυάται τη διασφάλιση και την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των κατοίκων του νησιού, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυητικά δικαιώματα, έποικους, εγκλωβισμένους, πρόσφυγες και αγνοούμενους``.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας ``λαός και ηγεσία είμαστε όλοι στρατευμένοι στο στόχο της ειρήνης και της επανένωσης του νησιού μας, μέσα στα πλαίσια μιας ειρηνικής, λειτουργικής λύσης, την οποία δικαιούται ο μάρτυρας λαός μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, και αυτός ο στόχος μπορεί να γίνει σύντομα πραγματικότητα αν καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, που είναι ο μοναδικός αίτιος της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας στο Κυπριακό πρόβλημα``.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ``αυτή επιτεύχθηκε χάρη στις πρωτοβουλίες του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και αποτελεί τη μοναδική διέξοδο, για να ανοίξει ο δρόμος της ουσιαστικής συζήτησης και διαπραγμάτευσης``.

    Είπε ότι ``η συμφωνία αυτή είναι μια διέξοδος και μια ευκαιρία την οποία ελπίζουμε και προσδοκούμε να αξιοποιήσει σύντομα η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Προέδρου μας Τάσσου Παπαδόπουλου, για την έναρξη συναντήσεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες``.

    ``Εμείς``, επεσήμανε, ``έχουμε όλη την καλή διάθεση και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας``.

    Τόνισε ακόμα ότι ``σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της εισβολής και να προσυπογράψουμε λύσεις που δεν διασφαλίζουν την επιβίωση μας σε αυτή τη μαρτυρική ιστορική κοιτίδα του Ελληνισμού``.

    Εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα ότι ``σύντομα θα μπορέσουμε να πετύχουμε τη δικαίωση των αγώνων και των θυσιών του λαού μας και την επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας, αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, εκφράζοντας την αιώνια ευγνωμοσύνη μας για τη μεγάλη θυσία τους``.

    Κατέληξε λέγοντας ότι ``η εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη όλων των κατοίκων, θα είναι για τους ηρωικούς νεκρούς μας το καλύτερο μνημόσυνο``.

    Στο μνηνόσυνο παρέστη και η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία αφού εκπροσώπησε την Ελλάδα στις εκδηλώσεις για καταδίκη της τουρκικής εισβολής και του πραξικοπήματος, επιστρέφει στην Αθήνα.

    [02] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    H Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή αναχωρεί για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Ιουλίου.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση ``κατά την παραμονή της στην έδρα της ΕΕ η Υπουργός Εξωτερικών θα έχει σειρά διμερών επαφών και συναντήσεων τόσο με ομολόγους της όσο και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής``.

    Στο περιθώριο του Συμβουλίου, η κ. Μαρκουλλή θα υπογράψει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες περιλαμβάνονται η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το Κόσσοβο, το Σουδάν/Νταρφούρ και το Ιράν, ενώ θα παρουσιαστεί σε δημόσια ακρόαση η τέταρτη έκθεση συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 22 July 2007 - 11:29:13 UTC