Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΚΑΡΙΟ
  • [03] ΚΕΒΕ - ΕΥΡΩ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [04] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΕΣΟΔΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για να πεισθούν οι ΗΠΑ πως είναι προς το συμφέρον τους να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό και διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Για το Κυπριακό πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για να πεισθούν οι ΗΠΑ ότι είναι προς το συμφέρον τους να εξευρεθεί μια λύση που να διασφαλίζει τη σταθερότητα στο νησί και στην περιοχή. Βεβαίως, αυτή η λύση θα πρέπει να είναι μια καθαρά κυπριακή λύση, που να ικανοποιεί τα συμφέροντα και τις προσδοκίες των Κυπρίων και όχι οποιωνδήποτε άλλων και ιδιαίτερα όχι τα συμφέροντα της Τουρκίας», δήλωσε η Υπουργός.

    Πρέπει, είπε, οι ΗΠΑ να αντικρίσουν την Κύπρο υπό ένα διαφορετικό πρίσμα και ανεξάρτητα από τα συμφέροντα που έχουν με την Τουρκία.

    «Πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ. Οι σχέσεις μας είναι άριστες σε τομείς όπως ο εμπορικός, ο εκπαιδευτικός. Εκείνο όμως που πρέπει να επιμείνουμε και να καλλιεργήσουμε με τις ΗΠΑ, είναι να δουν την Κύπρο ανεξάρτητα από τα συμφέροντα που έχουν με την Τουρκία αλλά και το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», συνέχισε.

    Οπως είπε η Υπουργός, «είναι προς αυτή την κατεύθυνση που θα καταβάλω προσπάθειες και με τις εμπειρίες και τις γνωριμίες που έχω στον αμερικανικό χώρο, αλλά και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εάν πραγματοποιηθεί όπως αναμένεται, του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς».

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχουν πολλοί τομείς και πολλά διεθνή ζητήματα για τα οποία μπορεί να χαραχθεί μια κοινή στρατηγική με τις ΗΠΑ.

    «Το θέμα είναι κατά πόσον μπορούμε σε διάφορους τομείς να χαράξουμε κάποιες κοινές στρατηγικές με τις ΗΠΑ σε διάφορα διεθνή θέματα. Πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τέτοιοι τομείς με τους οποίους μπορούμε να εργαστούμε με τις ΗΠΑ, όπως εργαζόμαστε και μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο και με άλλες χώρες όπως η Ρωσία η Κίνα και αλλού», συνέχισε.

    Ερωτηθείσα για τις εκλογές στην Τουρκία, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και εξέφρασε ανησυχία για τη στάση που τηρεί ο στρατός.

    «Τα διάφορα σενάρια για τις προεδρικές στην Τουρκία δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει. Παρακολουθούμε στενά όλες στις εξελίξεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι ο ρόλος του στρατού. Ακόμη ο στρατός δεν έχει μιλήσει και πιστεύω ότι αυτή τη σιωπή εκ μέρους των στρατιωτικών θα πρέπει να την δούμε με μεγάλη ανησυχία. Εάν πράγματι ο στρατός ήταν ενθουσιώδης με τη μεγάλη νίκη του κ. Ερντογάν, έπρεπε να είχε κάνει ήδη κάποιες δηλώσεις, για μένα η σιωπή που παρατηρείται είναι ανησυχητική», είπε.

    Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι θέση της Κυβέρνησης είναι πως οι όροι και τα κριτήρια τίθενται από την ίδια την ΕΕ και όχι από την Αγκυρα, και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα είναι πολύ αυστηρή.

    «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε πάρα πολύ αυστηροί όσον αφορά στην εξέταση όλων των κεφαλαίων και εάν άνοιξε ένα κεφάλαιο και έκλεισε, και είναι το μοναδικό, είναι γιατί δεν υπήρχε καμία σύνδεση του κεφαλαίου αυτού είτε με το Κυπριακό είτε με την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας με την Κύπρο ή οποιαδήποτε άλλη περίπτωση σύνδεσης του κεφαλαίου αυτού με την Κύπρο», δήλωσε.

    Η κ. Μαρκουλλή πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση, σε όλα τα άλλα κεφάλαια είναι «αυστηρότατη» και απαιτεί την εφαρμογή των κριτηρίων που τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με όλες τις υποψήφιες χώρες.

    Σχολιάζοντας πάνω στο ίδιο θέμα, ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης επανάλαβε την ανάγκη χάραξης μιας πιο διεκδικητικής πολιτικής εκ μέρους της Κυβέρνησης.

    «Εχουμε τις επιφυλάξεις μας για το γεγονός ότι η Κύπρος δεν έχει ακολουθήσει μια πιο διεκδικητική στάση όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να θέτει η Τουρκία στην ΕΕ τους όρους ένταξής της και σε αυτό τον τομέα έχουμε όλοι ευθύνες», είπε.

    [02] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΚΑΡΙΟ

    Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από το Σάββατο μέχρι και τις 30 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων μνήμης για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

    ο κ. Παπούλιας φθάνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 12:30, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής. Το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με τον οποίον θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση. Το βράδυ του Σαββάτου οι δύο Πρόεδροι θα μεταβούν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, όπου θα παρακολουθήσουν συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με το Ορατόριο «Μακάριος Νυν και Αεί». Αργότερα ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί στην ιδιωτική κατοικία του κ. Παπαδόπουλου στη Στράκκα, για ιδιωτικό δείπνο.

    Την Κυριακή το πρωί Παπαδόπουλος και Παπούλιας θα αναχωρήσουν για την Ιερά Μονή Κύκκου, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και τρισάγιο στο Θρονί και θα γίνει κατάθεση στεφάνου. Στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε γεύμα που παρατίθεται από τον Επίσκοπο Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο προς τιμή του κ. Παπούλια ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, τον ευρωβουλευτή και υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη. Το βράδυ Παπούλιας και Παπαδόπουλος θα απευθύνουν χαιρετισμό στο φιλολογικό μνημόσυνο για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με κύριο ομιλητή τον Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλο. Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου, ο κ. Παπούλιας επιστρέφει στην Αθήνα, μέσω Πάφου, με αεροσκάφος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    [03] ΚΕΒΕ - ΕΥΡΩ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Κατάλογο 180 επιχειρήσεων, που υιοθετούν τον Κώδικα Δίκαιης Τιμολόγησης σε σχέση με το ευρώ, παρέδωσε στον Αναπληρωτή Επαρχο Λευκωσίας, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ, σε ειδική τελετή. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε το ΚΕΒΕ για την πρωτοβουλία του, καθώς και για τη γενικότερη συμβολή του στην προετοιμασία των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση της επιτυχούς μετάβασης στο νέο νόμισμα.

    Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει ακόμα περισσότερο την ενημερωτική της εκστρατεία και πως προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ. Ανάφερε, επίσης, ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2007 αρχίζει η υποχρεωτική διπλή αναγραφή των τιμών και προέτρεψε τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες προετοιμασίας τους.

    Σε ομιλία του, κατά την παράδοση των αιτήσεων, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης ανέφερε ότι τα Επιμελητήρια και τα μέλη τους είναι δεσμευμένα για δίκαιη τιμολόγηση και πιστή εφαρμογή του νόμου για την υιοθέτηση του ευρώ έτσι που η μετάβαση στο νέο νόμισμα να γίνει με επιτυχία και χωρίς προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτά, ο κ. Μαυρομμάτης ανέφερε ότι το ΚΕΒΕ παροτρύνει τα μέλη του όπως υιοθετήσουν τον Κώδικα Δίκαιης Τιμολόγησης, καθώς και άλλες πρακτικές προς όφελος των καταναλωτών.

    [04] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΕΣΟΔΑ

    Αύξηση 7,9 εκατομμύρια λίρες ή ποσοστό 7,1% σημείωσαν τα έσοδα από τον τουρισμό το Μάιο του 2007, σε σύγκριση με το Μάιο του 2006. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, με βάση τα αποτελέσματα της Ερευνας Ταξιδιωτών, τα έσοδα από τον τουρισμό το Μάιο του 2007 ανήλθαν σε 119,8 εκατομμύρια λίρες (204,6 εκ. ευρώ) σε σύγκριση με 111,9 εκ. λίρες (191,1 εκ. ευρώ) τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας αύξηση 7,1%.

    Οι αφίξεις τουριστών το Μάιο του 2007 είχαν σημειώσει μείωση 3,7% σε σύγκριση με το Μάιο του 2006, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό τον Απρίλιο του 2007 είχαν σημειώσει μείωση 2,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2006. Τα έσοδα από τον τουρισμό σημείωσαν μείωση, εντός τους 2007, τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Απρίλιο και αύξηση τους μήνες Μάρτιο και Μάιο.

    Τη μεγαλύτερη δαπάνη κατά ημέρα παρουσίασαν το Μάιο του 2007 οι τουρίστες από τη Ρωσία, Ισραήλ και Ιρλανδία και τη μικρότερη οι τουρίστες από την Ελλάδα, Φινλανδία και Σουηδία. Για την περίοδο Ιανουαρίου Μαΐου 2007, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε 274,5 εκ. λίρες (468,9 εκ. ευρώ) σε σύγκριση με 269,5 εκ. λίρες (460,4 εκ. ευρώ) την αντίστοιχη περίοδο του 2006, σημειώνοντας αύξηση 1,9%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 July 2007 - 13:29:13 UTC