Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΥΣΩΝΑΣ - ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΛΟΙΟ - ΙΣΠΑΝΟΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΥΡΩΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ
  • [04] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΚΗΔΕΙΑ ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

  • [01] ΚΑΥΣΩΝΑΣ - ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ

    Οκτώ περιστατικά θερμοπληξίας σημειώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Κύπρο, έξι στη Λευκωσία και δύο στη Λεμεσό.

    Στη Λευκωσία, γυναίκα 81 ετών, η οποία παρουσίασε συμπτώματα θερμοπληξίας, εξέπνευσε κατά τη μεταφορά της στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ 50χρονη, επίσης από τη Λευκωσία, διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας σε κωματώδη κατάσταση.

    Ο Υπουργός Υγείας Κώστας Καδής προτρέπει το κοινό όπως ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των Ιατρικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας για τα μέτρα πρόληψης από την έκθεση σε ψηλές θερμοκρασίες.

    οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Υγείας, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν οκτώ περιστατικά θερμοπληξίας στην Κύπρο, από τα οποία τα περισσότερα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι προχθές έχασε τη ζωή της ακόμα μια γυναίκα από την περιοχή Αμμοχώστου, η οποία εισήχθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου με συμπτώματα θερμοπληξίας και λίγες ώρες μετά εξέπνευσε.

    Αναφερόμενος στους κινδύνους που διατρέχει ο άνθρωπος κατά την έκθεση του σε ψηλές θερμοκρασίες, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι η θερμική εξάντληση, η θερμοπληξία και τα εγκαύματα από τον ήλιο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα κυριότερα μέτρα πρόληψης, ο κ. Καδής ανέφερε ότι αυτά αφορούν την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, τον περιορισμό της άσκοπης διακίνησης και της βαριάς σωματικής άσκησης και την αποφυγή της λήψης οινοπνευματωδών ποτών και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες, και καρυκεύματα.

    «Συνιστάται», είπε ο κ. Καδής, «η χρήση καπέλων στον ήλιο καθώς και ελαφρών ανοιχτόχρωμων ρούχων, η χρήση συστήματος κλιματισμού και ανεμιστήρων, η συχνή αναπλήρωση των υγρών και αλάτων που χάνονται με τον ιδρώτα, καθώς και η λήψη ελαφρών τροφών, λαχανικών, φρούτων και χυμών».

    Πρόσθεσε πως σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας σε μικρά παιδιά και σε ηλικιωμένους, θα πρέπει να ζητείται αμέσως ιατρική συμβουλή.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΛΟΙΟ - ΙΣΠΑΝΟΣ

    Σε θερμοπληξία οφείλεται ο θάνατος του μέλους του πληρώματος του ισπανικού πλοίου ``Jose Rafaella``, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Λεμεσού, ενώ συνεχίζονται οι ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις για το δεύτερο μέλος του πληρώματος, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λάρνακας. ``Στον Ισπανό, ο οποίος απεβίωσε``, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας στο ΚΥΠΕ, ``έγινε νεκροψία και νεκροτομή στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός του προήλθε από θερμοπληξία``.

    ``Το δεύτερο πρόσωπο``, συνέχισε ο κ. Καδής, ``νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Λάρνακας και διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα ως προς τα αίτια της ασθένειάς του``. ``Οι ιατροί``, πρόσθεσε ο Υπουργός, ``λένε ότι τα συμπτώματά του συνάδουν και με την περίπτωση θερμοπληξίας, όμως δεν μπορεί να αποκλεισθεί και οτιδήποτε άλλο, γι` αυτό και γίνονται εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις και αναμένονται τα αποτελέσματα, προκειμένου να μπορούμε να πούμε με σιγουριά περί τίνος πρόκειται``.

    ``Οι πρώτες ενδείξεις ή τα πρώτα αποτελέσματα εξετάσεων για διάφορες μολύνσεις από ιούς``, δήλωσε ο κ. Καδής, ``ήσαν αρνητικά``. Ερωτηθείς σχετικά με τις εξετάσεις υγρού που λήφθηκε με οσφυονωτιαία παρακέντηση από τον ασθενή Ισπανό, ο κ. Καδής είπε ότι ``λήφθηκε υγρό και στάλθηκε σε ειδικό εργαστήριο στη Λευκωσία, από το οποίο αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Καδής, ``το πλοίο δεν τελεί σε απομόνωση, η υγειονομική υπηρεσία διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα με τους χώρους του πλοίου, ότι τα τρόφιμα ήσαν κατεψυγμένα και δεν είχε περάσει η ημερομηνία λήξης για κατανάλωσή τους και γενικά δεν υπήρχε οποιαδήποτε ακαταστασία ή κάτι που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά``. Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αξιωματικός υπηρεσίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, ήραν την απομόνωση του ισπανικού πλοιαρίου, έχουν όμως συστήσει να αποφεύγεται η είσοδος στο σκάφος και η έξοδος προσώπων από αυτό.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΥΡΩΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

    Ο Θεσμός των Ευρωπαρατηρητηρίων είναι ένας σημαντικός θεσμός της όλης προσπάθειας της Κυβέρνησης για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και αποδοτική μετάβαση της Κύπρου στην Ευρωζώνη, δήλωσε στην Πάφο ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος επισκέφθηκε το Ευρωπαρατηρητήριο της πόλης. Μέσω του Ευρωπαρατηρητηρίου, συνέχισε ο κ. Σαρρής, γίνεται επίβλεψη της προσπάθειας εφαρμογής των συμφωνηθέντων όσο αφορά την εφαρμογή του κώδικα δίκαιης τιμολόγησης για να σταθεροποιηθούν οι τιμές και να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να επέλθουν απο ανεπιθύμιτες στρογγυλοποιήσεις. ``Ο Θεσμός``, σημείωσε, ``εργάζεται αποτελεσματικά και πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη υπογράψει και τον κώδικα, κάτι που θα έχει θετικά αποτελέσματα``.

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι τελευταίες αυξήσεις τιμών σε κάποια προιόντα έχουν σχέση με μελλούμενες στρογγυλοποιήσεις, ο κ. Σαρρής είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τους δείκτες του Υπουργείου Οικονομικών οι τιμές παραμένουν πολύ σταθερές και παρ` όλη την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ο δείκτης του πληθωρισμού στην Κύπρο είναι από τους πιο σταθερούς στην Ευρωπαική Ενωση. Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε εξάλλου ότι η δημοσιονομική πολιτική που έχει ακολουθήσει η Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η οικονομία φαίνεται να έχει την δυνατότητα να κρατήσει τις τιμές σταθερές.

    Ο Υπουργός Οικονομικών σχολίασε ως πολύ θετική την αξιολόγηση του Οίκου Moodys, η οποία, όπως σημείωσε, αντανακλά τις θετικές εξελίξεις της κυπριακής οικονομίας όσον αφορά την απασχόληση, τη σταθερότητα, τους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και «βεβαίως το πολύ σημαντικό επίτευγμα της επικείμενης ένταξης μας στην ευρωζώνη, η οποία θα φέρει μαζί της και ξένες επενδύσεις και αυτή η αξιολόγηση των Moodys, όπως και άλλων Οίκων που αξιολογούν την Κύπρο, θα έχουν σαν αποτέλεσμα πολύ ευνοικότερων όρων για δανεισμό και από το κράτος και από ιδιώτες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό».

    [04] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΚΗΔΕΙΑ ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

    Η κηδεία του ήρωα Χριστάκη Παναγιώτου υπενθυμίζει το χρέος που έχουμε, ως κοινωνία και ως πολιτεία για να δικαιώσουμε τη θυσία όλων των παλικαριών μας που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας μας δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου στην ταφή των λειψάνων του στρατιώτη Χριστάκη Παναγιώτου, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου, στη Δρομολαξιά.

    Για τον ήρωα Χριστάκη Παναγιώτου ο κ. Φωτίου είπε ότι «μαζί με το υπόλοιπο τάγμα του προασπιζόταν την πόλη της Κερύνειας μέχρι τις 23 Ιουλίου και έλαβε μέρος στις μάχες των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς με τα τουρκικά στρατεύματα τα οποία είχαν αποβιβαστεί στην ακτή».

    Στη δική του ομιλία ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι «κάτι τέτοιες στιγμές όπως την σημερινή, κατά τις οποίες όχι μόνο θυμόμαστε αλλά που η συγκίνηση και ο πόνος για τους αδικοχαμένους γίνεται αβάσταχτος και μας πνίγει, νοιώθουμε ακόμη περισσότερο την ανάγκη να καταδικάσουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας το φασιστικό έγκλημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β που στοίχισε τον θάνατο, την προσφυγιά και την απόγνωση σε χιλιάδες ανθρώπους».

    Ο κ. Κυρίτσης δήλωσε περήφανος «γιατί ο Χριστάκης Παναγιώτου ήταν ΕΔΟΝίτης, δραστήριο μέλος των Λαϊκών Οργανώσεων Δρομολαξίας και ποδοσφαιριστής της ΑΛΚΗΣ, νέος γαλουχημένος με τις ιδέες της Αριστεράς».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 1 August 2007 - 17:29:16 UTC