Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, όσον αφορά στο θέμα της έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου στη θαλάσσια της περιοχή, και δεν την αφορούν οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις ή κινήσεις της Τουρκίας γύρω από αυτό το θέμα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση και θα προσφύγει σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς σε περίπτωση που παρατηρηθεί οποιαδήποτε παραβίαση.

    Ο κ. Πάλμας είπε ότι ``η πληροφόρηση που έχουμε εμείς είναι από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης`` και πρόσθεσε ότι ``είναι γεγονός ότι υπάρχει μία κινητικότητα σε κάποιες περιοχές``.

    ``Εμείς εκείνο το οποίο θέλουμε να τονίσουμε είναι πως, μέσα στα πλαίσια των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, πάντα μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, και δεν μας αφορούν οποιεσδήποτε αντιδράσεις ή οποιεσδήποτε κινήσεις γίνονται γύρω από αυτό το θέμα από την Τουρκία``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``μέχρι τώρα δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα παραβίασης χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακολουθούμε με προσοχή την κατάσταση και ο καθένας κάνει όλα όσα πρέπει να κάνει μέσα στα πλαίσια των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την Κυπριακή Δημοκρατία``.

    Ερωτηθείς τί θα γίνει σε περίπτωση που παραβιάσει η Τουρκία τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί, στους οποίους θα προσφύγουμε και θα καταγγείλουμε οποιανδήποτε τυχόν παραβίαση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων από μέρους της Τουρκίας``.

    ``Προς το παρόν δεν τίθενται τέτοιου είδους ζητήματα``, επεσήμανε ο κ. Πάλμας και πρόσθεσε ότι, ``όταν και εφόσον υπάρχουν τέτοιου είδους παραβιάσεις από μέρους των Τούρκων, εμείς θα προσφύγουμε σε όλα τα διεθνή φόρα τα οποία έχουν αρμοδιότητα και εξουσία γύρω από αυτό το θέμα και θα κάνουμε τις παραστάσεις μας``.

    Σε ερώτηση εάν είναι ενήμερος ο ΟΗΕ, ο κ. Πάλμας απάντησε καταφατικά.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``η 16η Αυγούστου είναι η ημερομηνία κατάθεσης ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά στην έρευνα και εξόρυξη για τα πετρέλαια``.

    ``Αυτός είναι ο πρώτος γύρος της διαδικασίας. Ολοι όσοι θα καταθέσουν στις 16 Αυγούστου, θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν εξόρυξη σε ό,τι αφορά στα πετρέλαια. Υπάρχει, όμως, και ο δεύτερος γύρος των αδειοδοτήσεων, που εξυπακούει και τρισδιάστατες έρευνες, με πιο ακριβείς μελέτες, που θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2008``, εξήγησε.

    Ο κ. Πάλμας είπε, επίσης, ότι ο δεύτερος γύρος είναι ``το ουσιαστικότερο μέρος, διότι θα γίνει με ενδελεχή τρόπο και με τεχνολογία πιο υψηλή``.

    Για περισσότερες πληροφορίες παρέπεμψε στο Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλωνα Κασίνη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 6 August 2007 - 15:29:20 UTC